Mainos
MLB The Show 24 tuo amerikan pesäpallon, eli baseballin kotisohville. Kuinka Sony San Diegon baseball-pelisarjan uusin osa onnistuukaan?

Heti kättelyssä on todettava, että tämä arvostelu on kirjoitettu puhtaasti kasuaalipelaamisen näkökulmasta. En ole minkään sortin baseball-fani, enkä ole edes koskaan katsonut viittä minuuttia amerikkalaisia baseball-matseja. En tiedä peljaajia enkä kunnolla edes lajin sääntöjä. Jos arvostelu nostaa verenpainettasi, se johtuu tästä. Mutta mennään nyt pelin pariin videopelaamisen näkökulmasta.

Mainos

Mikä MLB?

Major League Baseballista, eli Pohjois-Amerikan baseball-liigasta kertova MLB The Show -pelisarja on ollut baseball-videopelien kärjessä jo vuosia. Sarjan ensimmäinen peli, MLB 06: The Show, julkaistiin vuonna 2006, ja siitä lähtien uusi versio on ilmestynyt joka vuosi. Pelisarjan kehittäjä on San Diego Studio, joka on osa PlayStation Studios -katrasta.

Vuonna 2021 MLB The Show 21 teki historiaa olemalla ensimmäinen sarjan peli, joka julkaistiin myös Xbox-konsoleille. MLB The Show 22 laajensi kattausta Nintendo Switchille. Ja sama meno jatkuu tänä vuonna.

Pelisarja tunnetaan sen realistisesta pelattavuudesta, syvällisestä pelitilojen valikoimasta ja jatkuvista päivityksistä, jotka pitävät sen ajankohtaisena. Näihin en kuitenkaan tässä arvostelussa osaa ottaa kantaa, sillä en seuraa lajia.

Mitä uutta?

MLB The Show 24 on sarjan 19. peli. Se jatkaa sarjan perinnettä ja tarjoaa muutamia uusia ominaisuuksia edelliseen osaan nähden, kuten naisten uratilan Road to the Show: Women Pave Their Way ja Negro Leagues -historiakatsauksen toisen tuotantokauden.

Uudet pelilliset ominaisuudet keskittyvät puolustuspeliin ja pelaajien etenemiseen.

Ja koska keräilykortit liittyvät oleellisesti liigapelaamiseen, tarjolla on myös Diamond Dynasty -tila, joka tarjoaa korttien keräilyä ja fantasiapesistä.

Franchise-tila puolestaan tarjoaa uusia muokkausvaihtoehtoja ja strategisia pelielementtejä joukkueen johtamiseen.

Tarinatilassa pääsee punttikselle, mutta ainut mitä siellä nostellaan on puhelin.

Reva auki, täältä tulee ampu!

Viime vuoden peliä kritisoitiin yleisesti siitä, ettei se tuntunut nykyisen sukupolven peliltä. Pienet tekniset ongelmat ja korttigrindaus olivat asioita, joka pani sapettamaan. Nyt näitä asioita on paranneltu.

Vuoden 2024 painoksen valaistus on pantu uusiksi, pelattavuutta on hiottu ja korttipelipuoli toimii ilman paheksuttuja mikromaksuja. Jos rakastit edellistä, rakastat tämän vuoden päivitystä enemmän.

Peli tarjoaa hyvän kattauksen erilaisia variaatioita pelaamiseen ja täten vaikeustasoon. Mailaa voi lyödä kolmella eri tavalla, samoin räpsää voi revitellä ja muita kentän oheispuuhia joko pelata itse tai automatisoida. Valinnanvaraa löytyy.

Itse pelaaminen on kuitenkin lopulta aikamoista saman toistoa. Ensin pajautetaan mailalla palloa noin sata kertaa peräkkäin ja sitten sitä otetaan kiinni sata kertaa peräkkäin. Sama looppi toistuu kunnes matsi päättyy. No, toki siinä välissä taktikoidaan myös pesäjuoksua, mutta suomalaiseen pesäpalloon tottuneelle baseballin säännöt tuottavat aluksi kummastusta. Eikä se looppi sittä tosiaan muuksi muutu.

Sorrosta supertähdeksi

Näin baseball-ummikon silmin hienoa koettavaa on baseballin historia mustien liigan historiikin kautta. Negro League Storylines -osuuden toinen kausi tarjoaa kiinnostavan katsauksen siihen, miten suopea amerikka tarjosi entisille orjillekin mahdollisuuden päästä pesiksen pariin, koska he olivat siinä pirun hyviä. Myös tummat naiset saivat loistaa. Ja he todella loistivat.

Videoklippien jälkeen päästään itse kentälle… kusemaan koko historia omalla paskalla pelaamisella. Mutta onneksi se ei haittaa, sillä tarinassa pääsee eteenpäin vaikkei osuisi kertaakaan palloon.

Derek Jeterin tarina on muuten sen verran kiinnostava, että siitä on annettava pieni erityismaininta.

Pallo suoraan kasseille!

Ei tämä pelkkää hyvää kuitenkaan ole. Heti kättelyssä sapetusta nostaa epäintuitiivinen käyttöliittymä. Pelin valikot ovat visuaalisesti todella hienot, mutta käytettävyyden kannalta ne ovat hirveät. Valikot ovat epäselvästi esitetty ja ruudut sekä pelitilat vaihtelevat kuin key account managerin kuumaa ilmaa täynnä olevat Power Point -diat. ”Mistä se pirun yksinpeli löytyy? Ei varmaan sitten mistään, pärkkele!” Ja valikoita tulee aina vain lisää sieltä ja täältä, eikä logiikasta ota kiinni kovin intuitiivisesti.

Kun valikoista pääsee, niin eipä se pelin grafiikkakaan nyt mitään ihan viimeisintä Unreal 5 -paistatusta ole. Vaikka valaistusta on parannettu, näyttää moni indie-peli paremmalta, esimerkiksi Minecraft RTX. Urheilupeleissä grafiikkaan ei kuitenkaan juurikaan tunnuta panostavan, joka on sääli.

Pelitiloista Franchise ja Road to the Show ovat jääneet ajan hampaiden vangeiksi, eikä niissä ole mitään uutta edellisiin versioihin nähden.

MLB The Show 24:n tekoäly kaipaisi ehkä myös vähän terävöitystä, sillä pelaaminen tuntuu juuri siltä kuin pelaisi baseballia Chat GPT:n kanssa. Tavallaan ihan kivaa, mutta jokin outo laakso tässä on koko ajan läsnä.

Kannattaako ostaa?

Minä itse en ole paras tuomitsemaan MLB The Show 24 -peliä, sillä en tiedä pesiksestä enkä baseballista hevon sontaakaan. Mutta näin ummikon näkökulmasta voisin todeta, että se on vahva lisäys ja laadukas lisä MLB The Show -pelisarjaan. Parannettavaa kyllä olisi vielä ainakin puolustuspelaamisen, pelitilojen, peligrafiikan ja ennen kaikkea käyttöliittymän parissa.

Jos olet baseball-fani, niin kyllä tästä saa aivan ihanaa viihdettä vuodeksi, mutta aivan täydellinen se ei ole.

Mainos