Mainos
Mortal Kombat 1 antaa käsityksen, että nyt koko sarja menee remonttiin ja uusiksi. Niin se tarinan osalta meneekin, mutta onko lopulta kuitenkin kyse vain jatko-osasta?

Itsevarma aasialaismies potkaisee toista leukaan. Kolmas jäbä heittää narunjatkeena olevan keihään pään kohti itsevarmaa aasialaismiestä, jolloin terä lävistää miehen kasvot. Jäbä riuhtaisee irroittaen – ei enää niin itsevarman – aasialaismiehen pään irti. Tätä on Mortal Kombat tyypillisimmillään ja sen vuoksi se aiheutti helvetinmoisen kohun 1990-luvulla, jonka myötä ikärajatkin saatiin pelien kylkeen.

Mortal Kombatin ja Street Fighterin välinen kilpailu 1990-luvun alussa ja puolivälissä oli kovaa, ja itse asiassa nyt tilanne on sama. Street Fighter sai kotva sitten sarjansa parhaan pelin ja nyt Mortal Kombatilla on aika näyttää samat kynnet.

Mainos

Tarina uusiksi

Mortal Kombat 1 reboottaa jo eeppiseksi käyneen tappelipelisarjan ja tuo tutut hahmot eetteriin aivan alusta, ennen kuin kukaan hahmoista tiesi mitään mistään Mortal Kombat -turnauksesta. Toisin kuin vuoden 1995 huikeassa leffassa, Liu Kang ei kuitenkaan ole tavallinen kuolevainen, vaan tulen jumala.

Mortal Kombat 1 -videopeli on tarina, joka kertoo maagisesta turnauksesta, jossa eri maailmojen soturit taistelevat toisiaan vastaan.

Hahmovalikko.
Hahmorosteri näyttää aluksi tältä, mutta kasvanee vuoden aikana.

Tarina kirjoittaa alkuperäisen Mortal Kombatin tarinan aivan uusiksi. Esimerkiksi Shang Tsung ei tällä kertaa ole väkivahva velho, vaan aivan jotain muuta. Tarina on kiehtova juuri siksi, että asetelmat ovatkin täysin uusia.

Onkin hienoa nähdä, että Mortal Kombat 1:n tarinatila palaa tähän yksinkertaiseen juureensa, eli Earthrealm- ja Outworld-maailmojen väliseen taisteluturnaukseen.

Näin ollen sarjan vanhan liiton fanit – joihin itsenikin luen ja erityisesti ne, jotka ovat tippuneet kärryiltä yhä monimutkaisemmaksi muuttuneesta tarustosta, tulevat pitämään siitä, että tämä peli nollaa kaiken ja keskittyy pääasiassa alkuperäiseen trilogiaan, mutta uusilla käänteillä.

Raiden ja Mileena vastakkain.Pelillisyys tuttua, mukana myös uutta juttua

Mortal Kombat 1 ei tee liikaa uudistuksia edelliseen. Pelin perusmekaniikka on sama kuin Mortal Kombat 11:ssa. Myös kampanjan rakenne, taistelun rakenne ja jopa ”luolasto”looppi, Invasion on sama kuin edellisessä osassa.

Asioita tehdään kuitenkin myös hieman eri tavalla, jotta MK1 ei olisi suora kopioi edellisestä osasta. Sukujuuret näkyvät silti kuitenkin selvästi.

Sub-Zero valtavassa kartanossa.
Invasions-tila on kuin lautapeli.

Invasions-tila on yllättävän syvällinen yksinpeliseikkailu, jota tutkitaan lähes lautapelin näkökulmasta. Pelaajat kulkevat tila kerrallaan läpi erilaisten paikkojen, aloittaen Johnny Cagen valtavasta kartanosta. Matkan varrella he keräävät esineitä, vierailevat kaupoissa ja – mikä tärkeintä – ottavat yhteen toisten taistelijoiden kanssa. Modifioinnit sekoittavat pakkaa, kuten edellisen pelin tornihaasteissakin.

Yksi merkittävimmistä uudistuksista on Kameo. Kameo on toinen pelihahmo, niin sanottu tukihahmo, joka löytyy sekä pelaajan että vastustajan taustajoukousta. Hahmon voi valita muutamasta klassikkotyypistä mm. Sektor, Cyrax ja vanhan liiton Sub-Zero ja Scorpion, sekä Motaro.

Kakkoshahmo ei ole omaperäinen idea, mutta se, että taistelutantereella on aivan kaikissa matseissa neljä hahmoa on jo uutta. Vähimmillään kakkoshahmon saa R1/RB-painiketta painamalla kentälle, mutta joskus hahmoa voi hyödyntää enemmänkin. Ja kaikilla Kameohahmoilla on omat Fatalitynsa ja kaikkien Kameo-hahmojen varusteita voi muokata siinä, missä päähahmojenkin.

Sektor ampuu raketteja Kannibalin päälle.
Kameo-hahmoilla voi olla taktisesti suurikin rooli.

Pelin ainoa selkeä miinus tulee sen premium-kaupasta, eli mikromaksuista. Hienoimmat asiat ja esineet ostetaan oikealla rahalla sen sijaan, että ne voisi ansaitsa pelaamalla. Jos tämä ei haittaa tai kosmetiikka ei kiinnosta, ei mikromaksumaailmalla ole mitään väliä. Pelaamiseen se ei vaikuta.

Häikäisevän kaunis

Näyttävin graafinen uudistus on tapahtunut taustoissa. Taustat ovat pullollaan yksityiskohtia ja aiempaa yksityiskohtaisempia hahmoja ja elementtejä. Lisäksi taistelut alkavat käytännössä valikoista suoralla leikkauksella, joten latausruudun kautta ei käydä kuin Tower-haasteissa.

Megan Foxin hahmo.
Megan Fox ja Jean-Claude Van Damme ovat antaneet äänensä ja naamansa peliin.

Hahmot olivat jo edellisessä osassa niin yksityiskohtaisia, ettei niissä juuri huomaa parannusta. Graafisesti peli on järjettömän hieno, etenkin 4K-resoluutiossa ja HDR-väreillä.

Sub-zero tekee fatalitya.
Fatality!

Kannattaako ostaa?

Olemme siinä tilanteessa, että sekä Mortal Kombat- että Street Fighter -fanit ovat saaneet nyt parhaimman mahdollisen jatko-osan suosikkisarjaansa. Mortal Kombat 1 päivittää edellisestä osasta, tarjoilee vanhat fanit tervetulleiksi ja tarjoaa niin paljon pelattavaa, kerättävää, saavutettavaa ja opittavaa, että tekeminen ei hetkessä lopu. Ja kun tekoäly käy liian helpoksi, voi siirtyä verkkopelaamisen pariin ja ottaa muista ihmisistä mittaa.

Mortal Kombat 1 on sarjansa paras peli tähän mennessä.

Mainos