Mainos

Transformers -elokuvien Movie Collection paketti sisältää Blu-ray -versiona alkuperäisen Transformers (2007) ja uuden jatko-osan Transformers 2 – Kaatuneiden kosto (2009). Levyjä on yhteensä 4 kappaletta, ja kakki kiekot ovat viimeisintä BD-tekniikkaa hyödyntäviä huipputuotteita.

Aluksi oli vain kuutio, joka pystyi luomaan elämää. Näin myös Transformersien rotu sai alkunsa. Ja kuten aina puolet eliökunnasta on kilttejä ja puolet pahoja. Transujen maailmassa nämä jaoteltiin kahteen ryhmään: Autobotit™ ja Decepticonit™.
Decepticonit™ ovat saaneet päähänsä loistavan idean tehdä paljon tuhoa ja vallata universumi. Tämä onnistuu samalla kuutiolla jolla elämää on luotukin. Kuution pahus kuitenkin vain katosi zildjardeja vuosia sitten jonnekin avaruuteen ja toivo oli melkein menetetty kunnes Transformersit saivat vihiä, että kuutio onkin ajautunut meidän ihmisten kotiplaneetallemme, Maahan. Alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan, sillä kiltit Autobotit™ eivät halua että Deceptionit™ saavat kuution käsiinsä ja luovat kaikista autoistamme, leivänpaahtimistamme ja hieromasauvoistamme pahuuden armeijan.

Linkkinä kuution ja Transformersien välillä toimii teinipoika Sam Witwicky (Shia LaBeouf), jonka isoisä on vuonna 1913 löytänyt kuution Antartikselta, ja silloin hänen silmälaseihinsa piirtyi kartta kuution sijainnista. Sam tahtoisi kuitenkin olla vain normaali teinipoika joka yrittää päästä koulun kauniimman tytön  (Megan Fox) mekon alle, mutta joutuu pakon edestä pelastamaan maailmaa Autobottien™ kanssa.

Mainos

Transformers on täydellinen toiminnan ja viihteen paketti. Siitä innostuvat varmasti kaikki pikkupojat ja isommatkin äijät. Tekniikkaa, tuhoa ja naiskauneutta tarjoillaan isolla kädellä, eikä juonikaan ole aivan paska. Leffa soveltuu myös naisille, jotka pitävät toiminnallisesta viihteestä, sillä mihinkään överi lipeviin suorituksiin ei Michael Bay ole Megan Foxin ja Rachel Taylorin kanssa ryhtynyt, vaikka iso raha siihen mahdollisuudet olisikin tarjonnut.

Michael Bay kuuluu allekirjoittaneen suosikkiohjaajiin, sillä miehen kädestä on syntynyt mm. The Rock, Island ja Bad Boys -leffat. Bay on luonut tunnetuksi isolla telellä kuvatut aurinkoa vasten nähtävät hienot silhuetit ja veret seisauttavat kamera-ajot. Niitä nähdään runsaasti myös tässä leffassa, ja se on iloa silmälle.

Mitäs sitten löytyy Blu-ray:n pellin alta? No sieltä löytyy mm. erittäin herkullisella kuvalla varustettu leffa, Dolby True HD -ääniraidalla. Leffan aikana on mahdollista käyttää kätevää pause-valikkoa, josta näkee suoraan missä mennään ja koska ollaan perillä. Ykköslevyltä löytyy leffan lisäksi ohjaajan kommenttiraita ja BD-Live™ ominaisuus, jolla pääsee netin välityksellä tutkimaan Transformeseja.
Kakkoslevy on puolestaan jaettu kolmeen pääkategoriaan, jonka alta löytyy hurjasti HD-tasoista leffan tekoprosessiin ja Transformersien historiaan liittyvää materiaalia. Michael Bay:n tyyli ohjata on huutaa kovaa megafoniin kaikki sanansa, ja eräässäkin dokumentissa leffan tekijät heittelevät Bayta kostoksi kymmenillä kumimegafoneilla.

Kun ykköslevy on koluttu läpi, on urakasta suoritettu 40%, sillä jatko-osan paketti on hivenen tuhdimpi. Koska ykkösosassa elämän kuutio AllSpark tuhottiin, ei Transformers -rodutujen parhaimmisto Autobotit™ saaneet luotua kotiplaneettaansa enää takaisin eloon, he joutuivat jäädä asumaan omalle planeetallemme. Täällä he nyt elelevät onnellisina autoina, kunnes jotain ikävää taas tapahtuu. Nimittäin ilkikuriset Decepticonit™ haluavat haltuunsa viimeisen jäljelle jääneen palasen AllSpark -kuutiosta, jolla he voivat jatkaa rotunsa jalostamista. Samaan aikaan Decepticonien™ isoimmalla pomolla on suunnitelmissa käynnistää valtaisa tuhonkone, jolla hän haluaa imeä auringon paskaksi. Autobotit™ ovat luonnollisesti ihmisten puolella ja taistelu pahaa vastaan alkaa. Kaiken kukkuraksi vielä ykkösosasta tuttu Sam (Shia LaBeouf) saa oudon lahjan nähdä Decepticonien™ kieltä mielessään, josta paljastuu kartta mystisen Matrixin sijaintiin. Samista tulee siis elintärkeä osa ihmiskunnan pelastamiseen.

Kuten yleensä, jatko-osat ovat edeltäjäänsä huonompia. Visuaalisesti rainassa on enemmän kaikkea, robooteissa on enemmän yksityiskohtia, ne ovat isompia ja entistä pahempia. Tietenkin myös lavasteet ovat massiivisempia ja räjähdyksiä on enemmän. Tämä ei kuitenkaan paranna leffaa, sillä tarina on kohtuullisen tylsä ja sitä kuljetetaan sekavasti. Myös koneiden taisteluiden kuvaus on epäonnistunut siinä määrin että koneista ei tahdo saada mitään selvää liian yksityiskohtien määrän vuoksi. Monestikaan katsoja ei osaa sanoa kumpi koneista on nyt päällä ja kumpi alla…
Toivottavasti kotvasen kuluttua ilmestyvä Transformers 3 on juoneltaan parempi ja kikkailultaan pienempi.

Teknisesti TKK -Blu-ray edustaa viimeisintä huipputasoa Paramountin tyyliin. Kaikki BD:n kikat on käytössä ja täten kuluttaja voi olla varma että saa kunnon kamaa ostaessaan tämän kiekon. Kuvanlaatu on täydellistä ja ääniraitana toimii lähes häviötön DTS HD Masteraudio.
    Bonuksia tarjoillaan ykkösen tapaan taas kahdella levyllä. Ykköslevyltä löytyy perinteikäs ohjaaja Michael Bayn ja käsikirjoittajien kommenttiraidat.
Kakkoslevy on puolestaan täyteen ahdettu teräväpiirtopaketti, joka on täynnä isoja puolen tunnin dokumentteja sekä leffan teosta alusta loppuun, että Transformersien historiasta. Lisäksi mukana on hauska "peli", jossa voi muokata valitsemansa ajoneuvon Need for Speed -tyyliin, ja katsoa minkälainen robootti siitä transformautuu. Levyyn on myös piilotettu herkkua tulevasta Transformers 3 -elokuvasta.

Kokonaisuutena Movie Collection: Transformers Blu-ray on yhteensä kymmenen tähden boxi, sillä kaksi viiden tähden laatupakettia yhdessä on ehdoton joululahjalistan ykkönen kun puhutaan elokuvaboxeista. Kritiikin sanana mainittakoon ainoastaan, että molempien elokuvien bonusklipeissä mainitaan liian monta kertaa Transformers -saagan tekevän kunniaa E.T.:lle, joka puolestaan johtuu siitä että molempia Transformers -elokuvia on ollut tuottamassa E.T.:n ohjaaja Steven Spielberg. Tätä viehkoa "pyllyn nuolentaa" on tosin kaikkien elokuvien making-offit muutenkin pullollaan, joten kertamainintakin asiasta olisi riittänyt.

Jos kaipaat ison budjetin loistavaa äksönviihdettä, on tämä paketti ehdottomasti hankinnan arvoinen!

KE

Mainos