Mainos

Vuonna 1932 ensimmäistä kertaa elokuvateattereissa esitelty kammotarina, Muumio palaa jo kolmatta kertaa uudelleenlämmiteltynä valkokangasviihteeksi. Tällä kertaa tuhma miesmuumio näyttäytyy seksikkäänä viettelijättärenä.

Muumio-elokuvien tarina on takuulla tuttu kaikille vuoden 1999 Muumio-elokuvan nähneille. Ihmiset kaivavat muinaisen, elävältä haudatun ja kirotun pahiksen sarkofagistaan, jolloin tämä pääsee jatkamaan muinaista päämääräänsä modernissa maailmassa.

Tälläkin kertaa tarina on sama tuttu, mutta pienin uudistuksin höystettynä. Tom Cruise on entinen sotilas, nykyinen ryöväri, joka haluaa anastaa ja myydä tuhansia vuosia vanhoja aarteita. Yhdessä arkeologi-neitosen (Annabelle Wallis) kanssa he avaavat vahingossa 5000 vuotta vanhan säiliön, josta kirottu egyptitar Ahmanet (ei siis ahmoista kertova 24/7-livekamera, vaan Sofia Boutella) pääsee pinkaisemaan vapauteen. Koska Cruisen Tomppa on hautakammion avaamisessa avaintekijä, on hänellä luonnollisesti kaikki edellytykset saada myös korjattua kädetys.

Mainos

Universal Picturesin Hirviöt (Dark Universe) -saagaan kuuluva Muumio aloittaa Universalin kunnianhimoisen projektin, tuoda uudelleen valkokankaille 1930-luvun klassikot. Reboottausta yritettiin jo vuosia sitten, mutta ajatukset eivät ottaneet kunnolla tuulta alleen.

Siinä missä 1999 julkaistu Muumio leikki Indiana Jonesin leikkikentällä, luottaa uudempi nykyaikaiseen zombikulttuuriin ja tarjoilee enemmän kauhupainotteista ja vakavampaa räimettä. Elokuvan jännityskohtaukset eivät varsinaisesti ole kauhua, vaan nojaavat yhtäkkisiin nostatuksiin. Muilta osin seikkailu on toimintaa ja taistelua. Toimintapainotteisuuden selittää leffan käsikirjoittaja, Christopher McQuarrie, jonka käsialaa ovat mm. Jack Reacher ja Mission: Impossible 5.

Muumio ei ole toimintakomedia kuten aiemmat kaksi 2000-luvun taitteessa julkaistua. Uusi Muumio on vakavampi, mutta kevyt toimintaseikkailu. Se viihdyttää takuuvarmasti, se toimii ihan kivasti 3D:nä, mutta se alittaa aidan monesta kohtaa liian matalalta. Muumio ei missään nimessä ole vuoden paras viihdeleffa, mutta kyllä sen viikonloppuviihdykkeenä katsoo hyvässä seurassa.

Muumio jättää vieläpä oven jatko-osalle avoimeksi, mutta ennen sellaista, Universal aikoo tuoda Russell Crowen tähdittämän Dr. Jekyll & Mr. Hyde -leffan sekä Dracula-elokuvan valkokankaille. Molemmista elokuvista nähdään Muumiossa varsin alleviivaavia viittauksia.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Muumio (2017)
Edellinen artikkeliDJ Khaled cameoi uudessa Spider-Man: Homecoming -leffassa – teaseri
Seuraava artikkeliProject CARS 2 näyttäytyy 4K:na uudella trailerillaan – peli saapuu syyskuussa
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
muumio-arvostelu-kuolleet-kavelevat-tom-cruise-juoksee-taasMuumio ei ole toimintakomedia kuten aiemmat kaksi 2000-luvun taitteessa julkaistua. Uusi Muumio on vakavampi, mutta kevyt toimintaseikkailu. Se viihdyttää takuuvarmasti, se toimii ihan kivasti 3D:nä, mutta se alittaa aidan monesta kohtaa liian matalalta. Muumio ei missään nimessä ole vuoden paras viihdeleffa, mutta kyllä sen viikonloppuviihdykkeenä katsoo hyvässä seurassa.