Mainos

Norman Babcock (Kodi Smit-McPhee) on erityislaatuinen koulupoika, joka pystyy näkemään ja kommunikoimaan kuolleiden kanssa. Tämän takia Normania pidetään koulussa ja kotona friikkinä, kunnes koittaa päivä jolloin 1700-luvulla kuopattu noita nousee haudastaan kostamaan kaupunkilaisille. Norman on ainoa, joka voi auttaa pelastamaan kylän eläviltä kuolleilta, mutta ilman kavereidensa apua ei pikkupoika pärjää kaikkialla laahustavien elävien kuolleiden keskellä.

Norman-poika

ParaNorman on ensimmäinen koko perheelle suunnattu animaatioelokuva, joka uskaltaa ottaa rehellisesti koko sisältönsä kauhusta. Kauhu ei toki ole yhtä piinaavaa kuin oikeissa kauhuelokuvissa, mutta jännitystä on sen verran että aivan perheen pienimmille sitä ei voi suositella. Allekirjoittaneen kanssa elokuvan katsoi kuusivuotias kriitikko, jonka mielestä elokuva pelotti hieman, mutta seuraavana päivänä halusi katsastaa leffan uudelleen. Paranormanin ikäraja on 12, ja se lienee varsin realistinen.

Mainos

Autossa

Leffa on toteutetty tyylikkäästi stop-motionin ja perinteisen CGI-animaation keinoin. Tyyli on napattu suoraan 1980-luvun b-luokan kauhu- ja splatterleffoista ja opputulos on erittäin näyttävä. Kolmiulotteisuus lisää onnistuneesti oman mausteensa keitokseen – myös Blu-raylla.

Zombiet

ParaNorman naljailee hauskasti 80-luvun kauhulle, joka tosin aukenee vain aikuisille ja nuorille aikuisille. Myös teini-ikäiset joutuvat naljauksen kohteeksi kaikkine kliseineen. ParaNorman onkin hauska leffa, joka tarjoilee Simpsoneiden tapaan erilaista viihdettä niin lapsille kuin aikuisille. Lapset samaistuvat leffan koulumaailmaan ja seikkailuun, kun aikuiset voivat nauraa heille suunnatuille jutuille.

Vaikka leffan kolmiulotteisuus onkin ihan hyvä lisä, se ei suinkaan ole välttämätön. Elokuvassa ei paiskoilla mitään silmille, eikä 3D-efekti muutenkaan ole kovin syvä. Leffassa on vain muutama kohtaus, jossa 3D:stä on todella riemua.

ParaNorman on piristävän pelottava animaatio, joka myös hymyilyttää.

Mainos