Mainos

Battlefield-pelisarja ottaa virkistävän askeleen viedessään pelaajat aikamatkalle vuosiin 1914–1918, Ensimmäiseen maailmansotaan.

Ensimmäisen maailmansodan piti olla kaikki sodat lopettava sota, mutta muuttikin maailmaa toiseen suuntaan. Miljoonia kuolonuhreja vaatinut sota on historian tuhoisimpia ja erittäin merkittävä sota. Se tarjoilee loistavan aihion nykyaikaiselle digiviihteelle.

Battlefield-pelien kehittäjä DICE kritisoi pari vuotta sitten yksinpelikampanjojen turhuutta verkkomoninpelien paketeissa. Isolla rahalla tehdyt kampanjat osoittautuivat kuitenkin pelitalon edellisen tuotoksen, Star Wars: Battlefrontin tapauksessa kaivatuksi ominaisuudeksi. Niinpä yksinpelikamppis löytyy Battlefield 1:stä.

Mainos
Kampanjassa seurataan eri sotilaiden tarinoita.
Kampanjassa seurataan eri sotilaiden tarinoita.

Kampanja jakautuu viiteen vapaassa järjestyksessä pelattavaan jaksoon. Jokainen jakso tutustuttaa pelaajan eri sotakoneisiin ja mantereihin. Tarinat ovat ensimmäistä kertaa tyypillisiä räiskintäpelejä vaikuttavampia, sillä tapahtumissa on ripaus totuutta.

Laadukas näyttely ja tositapahtumiin perustuvat yksityiskohdat saavat parhaimmillaan aikaiseksi kylmiä väreitä.

battlefield-1-10-23-2016-23-04-04-18

Itse moninpeli on hyvin tavanomainen Battlefield-setti. Pääpaino on jälleen massiivisella moninpelisodalla, jonka erät kestävät helposti puolisen tuntia. Ajoneuvot ja hevoset ovat suuressa roolissa, joten pelkkään levottomaan ryntäilyyn ei tarvitse tyytyä. Battlefield-pelisarjaa hinkanneet ovat heti kotonaan.

Massiivisen sodan lisäksi myös muut vakiopelimuodot ovat läsnä. Varsinaisesti moninpeli ei tarjoile mitään radikaalia uutta, paitsi aseiden ja ajoneuvojen saralla. Kaikki on askeettisempaa ja erittäin analogista. Historialliset aseet ovat niin toista maata, että kybersotaan tottuneet joutuvat opettelemaan paljon uutta esimerkiksi luotien kantomatkoista.

Ainoana uutena moninpelimuotona on kirjekyyhky, joka toimii hippa-ulkoleikin tavoin. Joukkueet yrittävät saada kirjekyyhkyjä kiinni ja lähettää niitä matkaan, kun vastustajat yrittävät deletoida lintuset ja poimia itse samaiset pulut hoiviinsa.

Battlefield 4:n moottoripyörät ovat vaihtuneet hevosiin.
Battlefield 4:n moottoripyörät ovat vaihtuneet hevosiin.

DICE tunnetaan hienoista, mutta puutteellisista peleistään ja onkin saanut tuntea pelaajien vihat niskassaan vuosien ajan. DICE on onneksi hionut Battlefield 1:n toimivuuden lähes täydelliseksi. Koska pelimoottorina toimii jo Battlefield 4:stä saakka mukana ollut Frostbyte, on DICE:lla ollut aikaa löytää ongelmakohdat ja korjata viat. Edelleen joitain ongelmia esiintyy verkkopeleissä ja esimerkiksi PS4-versio kaatui useamman kerran kokonaan. PC-versio on stabiilimpi.

PS4 ja PC-versio ovat hyvin saman näköisiä. Eroja toki löytyy, mutta PS4-versio on yksi konsolin kauniimpia pelejä.
PS4 ja PC-versio ovat hyvin yhtäläisiä. Eroja toki löytyy, mutta PS4-versio on yksi konsolin kauniimpia pelejä.

Graafisesti Battlefield 1 on todella näyttävä. Konsoleilla peli repii kaiken irti näytönohjaimista ja sylkee hämmentävän realistista sotaa ruutuihin. Toiseen potenssiin graafinen ulkoasu nousee kuitenkin PC:llä. 4K:na pelattuna yksityiskohtia vain pursuilee toinen toisensa perään, eikä pelaaja voi kun tuijottaa suu auki kaikkea kauneutta. PC-versio hyödyntää myös reaaliaikaista heijastusten laskemista, joka vie immersion eri tasolle. Räjähdykset peilaavat realistisesti heijastavista pinnoista – jopa moninpelin sodissa.

Satunnaiset räjähdyksetkin peilaavat PC:llä aidosti metallipinnoilta.
Satunnaiset räjähdyksetkin peilaavat PC:llä aidosti metallipinnoilta.

Äänet ovat vielä grafiikkaakin paremmat. Kunnollisella 7.1-kotiteatterilla varustettu pelaaja on kirjaimellisesti sodan keskellä. Joka puolella paukkuu. Äänet ovat laadullisesti todella kovaa kamaa, jokaista naksutusta myöten.

Battlefield™ 1_20161026221750

Battlefield 1 on ehdottomasti tämän vuoden hienoin ja vaikuttavin fps-räiskintä. Sen realistinen ja kiehtova miljöö tuo mukanaan historiaa, mutta myös koskematonta maaperää kaiken kokeneille sota-Sepoille ja -Salloille.

Mainos