Koti Peliarvostelut Peliarvostelu: Oddworld: New ’n’ Tasty

Peliarvostelu: Oddworld: New ’n’ Tasty

Mainos
Siitä on 17 vuotta aikaa kun ensimmäinen Oddworld-peli Oddworld: Abe’s Odyssee ilmestyi PS One:lle. Pelin demoa hakattiin puhki ensin kuukausia, ennen kuin massit koko version ostoon olivat taskussa. Ja kyllä Abe’s Odyssee oli koko rahan arvoinen.

Nyt Abe-avaruusolennon ensimmäinen seikkailu on remasteroitu ja tuotu uusioversiona PS4:lle. Grafiikka on rakennettu kokonaan uusiksi, äänet ovat saaneet neljä uutta kanavaa kahden lisäksi ja trophyt ovat läsnä, niitä keräileville.
Oddworld: New ’n’ Tasty vie pelaajan kaukaiselle planeetalle, jossa pahat rodut hallitsevat planeettaa kataline bisneksineen. Abe on orjatöissä Rupture Farms -nimisellä lihanjalostamolla, joka kärsii talousvaikauksista huonon myynnin takia. Rupture Farmsin johtajat päättävät aloittaa uuden tuotteen jalostamisen, jonka pääraaka-aineena toimivat Aben rotu, mudoconit. Abe päättää paeta paikalta ja hakea kotimetsästään apujoukot koko rodun pelastamiseksi lihanjalostamolta.
Oddworld: New ’n’ Tasty on tasohyppelypelin ja ongelmanratkaisun hybridi. Pelaajalla on käytössään Aben puhe-, vihellys-, telepatia- ja piereskelytaidot. Muilta mudoconeilta on mahdollista saada telepaattisia apukykyjä pelin edetessä. Abe osaa myös hyödyntää hevosenkaltaisia Elum-elämiä, joilla voi ratsastaa.
Pelin aivopähkinät vaihtelevat helpoista todella haastaviin. Pääasiassa jokainen ongelma on kuitenkin todella hyvin rakennettu, eikä pelaaja pääse ilman ankaraa aivotyöskentelyä pelissä mihinkään. Jatkuvasti on suunniteltava kokonaiskuvaa pulma-alueesta, jotta pelissä pääsee eteenpäin. Abe ei ole taistelija, joten kuolema koittaa realistisesti yhdestä luodista, korkealta pudotessa tai muusta osumasta. Jokaista askelta onkin syytä tarkkailla.
Uusioversio ei ole aivan niin armoton kuin vuonna 1997 julkaistu orggisversio. Pelissä voi nyt pikatallentaa koska tahansa, joten pahimpia ongelmia ei ole pakko jauhaa alusta asti tuhat kertaa. Satoja kertoja niitä silti pitää työstää, pikatallennuksesta huolimatta.
Peli sai aikoinaan todella paljon palkintoja ja hyviä arvosteluja, eikä ihme, sillä kyseessä on todellinen peli-innovaatio. Toteutus on tehty äärimmäisen pikkutarkkaan ja mustaa huumoria on peli pullollaan. Kritiikkiä peli sai aikoinaan vaikeusasteestaan, mutta nyt siitäkään ei voi enää valittaa liikaa. Japanissa peliä sensuroitiin sen väkivallan ja liian yksityiskohtaisen lihanjalostamotoiminnan näyttämisen vuoksi. Valveutuneita länkkäreitä pelin brutaalisuus kuitenkaan juuri hetkauttaa.
Parhaimpana uudistuksena on peliin tuotu kahden pelaajan yhteistyömoodi, joka lisää peliriemua sata prosenttia. Kaksin aina hauskempaa ja niin co-opissa tälläkin kertaa.
Oddworld: New ’n’ Tasty on täydellinen tasohyppely, joka sopii kaikille haasteen ja mustan huumorin ystäville. Kaikille alkuperäispelin pelanneille on Oddworld: New ’n’ Tasty täyttä nostalgiaa. Jos joku peli on pakko pelata läpi tänä kesänä, on se ehdottomasti n. 20 euron hintainen Oddworld: New ’n’ Tasty!
Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Oddworld: New 'n' Tasty
98 %
Edellinen artikkeliBlu-ray-arvostelu: Larry Flynt – Minulla on oikeus
Seuraava artikkeliThe Last of Us Remastered -arvostelu
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
peliarvostelu-oddworld-new-n-tastyOddworld: New 'n' Tasty on täydellinen tasohyppely, joka sopii kaikille haasteen ja mustan huumorin ystäville. Kaikille alkuperäispelin pelanneille on Oddworld: New 'n' Tasty täyttä nostalgiaa. Jos joku peli on pakko pelata läpi tänä kesänä, on se ehdottomasti n. 20 euron hintainen Oddworld: New 'n' Tasty!