Koti Elokuva-arvostelut DVD/BD/UHD/VOD Blu-ray-arvostelu: Perjantai 13.

Blu-ray-arvostelu: Perjantai 13.

Mainos

Originaali kauhuklassikko Perjantai 13. julkaistiin vuonna 1980, ja nyt siitä on julkaistu Blu-ray versio.

Tarinassa joukko nuoria on kunnostamassa pahamaineista leirikeskusta Camp Crystal Lakea, joka aiotaan sen synkän menneisyytensä takia avata uudelleen. Idea hyvä, mutta järkeä touhussa ei ole, sillä ilkeä murhaaja alkaa hoidella nuoria yksitellen – aloittaen lutkimmista.

Elokuvana kulttinen Perjantai 13. ei ole mikään erikoinen, varsinkaan kun nykyaikana tehosteiden ja splattereiden laatu on kasvanut merkittävästi. Musiikki on kuitenkin ikimuistoista ja onnistuu edelleen nostattamaan nahan kananlihalle. Leffa onnistuu myös pitämään kuumottavan fiiliksen yllä aina siihen asti kunnes pahis näytetään ensimmäisen kerran.

Leffan efektit olivat aikoinaan kovinta kamaa jota oli tehty, musiikki piinaavinta ja leikkaus jopa vittumaisinta jännityksen ylläpitämiseksi. Näinä päivinä kuitenkin mm. leikkaus näyttää naurettavalta pienine kömpelöisyyksineen. Ilmeisesti myös tuotantosihteeri on laiskotellut muutamassa kohtauksessa, josta tarkkasilmäinen katsoja voi poimia suuriakin virheitä.

Mainos

Aikoinaan erittäin hyvin menestynyt leffa on julkaistu sekä VHS:nä ja DVD:nä, että nyt myös Blu-ray -versiona, jossa on taas jotakin uutta faneille. Kuvanlaatu on yllättävän hyvää ollakseen 80-luvun 35 mm filmiltä siirrettyä antiikkikamaa. Yksityiskohtia löytyy kiitettävästi ja leffan fanit voivat bongailla täysin uusia asioita leffan lavasteista. Ekstroista löytyy sekä vanhempaa DVD-tasoista makingoffia, että ihan uutta matskua mm. teräväpiirtoista haastattelua, ohjaajan tarina, uudelleen näytelty käsikirjoituksesta poistettu kohtaus ja vanhojen tekijöiden ”luokkakokous” vuodelta 2008.

Tämän levyn kohderyhmää ovat selkeästi leffan vanhat fanit. Heille BD on pakko-ostos.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Perjantai 13.
Edellinen artikkeliGremlins – Riiviöt (BD)
Seuraava artikkeliAavelaiva (BD)
perjantai-13-bdOriginaali kauhuklassikko Perjantai 13. julkaistiin vuonna 1980, ja nyt siitä on julkaistu Blu-ray versio. Tarinassa joukko nuoria on kunnostamassa pahamaineista leirikeskusta Camp Crystal Lakea, joka aiotaan sen synkän menneisyytensä takia avata uudelleen. Idea hyvä, mutta järkeä touhussa ei ole, sillä ilkeä murhaaja alkaa hoidella nuoria...