Mainos
Persona 5 Tactica on spin-off Persona 5 -pelille, siinä missä Persona 5 Strikerskin. Riittääkö Phantom Thieveseillä paukkuja taltuttaa taktiikkapeligenre? 

Putouksesta on jälleen tulossa uusi kausi. Kuinka monta vuotta Putous-sarjaa voidaan jatkaa, ennen kuin hauskuus on lopullisesti kuollut? Persona 5 -pelikin ilmestyi jo vuonna 2017 ja mietin sen spin-offien keskellä samaa. Putous-sarjan ja Persona 5:n erottaa toisistaan se, että toinen herättää vahvoja itsevahingoittamisfiiliksiä loputtomalla myötähäpeällään, ja toinen on Persona 5.

Persona 5 -JRPG oli Atlukselle suuri menestys ja hetki, jolloin viimeistään Persona-pelit löysivät jalansijaa populaarikulttuurin kirkkaimmilta kentiltä. Ennen Persona 5:sta Persona-pelit olivat enemmän niche. Toki Persona 5 -pelikin on JRPG-lajityypillään niche-alueella, mutta pomppii nyt isojen poikien liigassa Final Fantasyjen ja Dragon Questien seassa. Fanit odottavat jo kieli pitkällä Persona 6:sta.

Mainos

”Ennen Persona 5:sta Persona-pelit olivat enemmän niche”

Persona 6 on vielä kaukana häämöttävä piste horisontissa, tai toiveikas roska silmässä. Persona 5:n fanit ovat voineet tutustua myös remasteroituihin Persona 3 ja Persona 4 Golden -peleihin. Persona 5:kin on päivittynyt massiiviseksi Persona 5 Royal -peliksi ja saanut spin-offina Persona 5 Strikers -pelin. Lisäksi Persona-peleistä löytyy Dancing…- tanssipeliversiot, mutta niihin en ole tutustunut.

Persona 5 Strikers on yksi onnistuneempia Dynasty Warriors -tyylisiä pelejä, Putouksen tyyliin loputtomassa Dynasty Warriors -pelien sarjassa.

Persona 3 -peli saa oman Persona 5 -tyylisen remake-versionsa vuoden 2024 alussa. Sitä ennen voi tutustua jälleen uuteen Persona 5-pelin spin-offiin.

Persona 5 Tactica istuttaa Phantom Thieves porukan vuoropohjaisen taktiikkapelin kuosiin. Palkintohevonen on palkintohevonen, mutta senkin pitäisi pystyä päästää eläkkeelle, tai päiviltään joskus.

Ei edes kaffetta ehtinyt juomaan

Persona 5:n tarina alkoi olla paketissa. Voimansa menettäneet Phantom Thievesit kokoontuivat LeBlanc-kahvilassa, ja sitten heidät nykäistiin vaihtoehtotodellisuuteen nimeltä Kingdom. Siellä he ottivat pataansa Tyranni Marielta. Vapaustaistelijoiden Erina pelasti Jokerin ja Morganan, mutta muut jäivät Marien vangiksi. Ei kai siinä muu tauta, kuin taktikoida tiensä voittoon ja kaverien pelastukseen.

Ottaisin kulhollisen hevonhuttua kahvini kanssa kiitos.

Futuban ja arvostelijan tunnelmat pelin tarinaan tutustuessa

Kevyttaktiikkaa

Persona 5 Tactica muistuttaa Mario+Rabbids -tyylisiä vuoropohjaisia kevyttaktiikkapelejä sekä syvyydeltään, että tunnelmaltaan. Humoristisuus ja lapsenmielisyys ovat pitkälti läsnä.

Pelaaja ohjastaa 3:n hengen ryhmää vuoropohjaisessa taistelussa vihollisia vastaan.

Pelistä löytyy perinteiseen taktiikkapelityyliin ruutupohjainen liikkuminen, suojien taakse könyäminen, jne. Persona-pelimaailmasta mukana on summonien kutsuminen, personin fuusiot ja heikkoudet tietyille elementaaleille.

Pelin jujuna on saada edes yksi vihollinen tyrmättyä maihin joka onnistuu elementtiheikkouksia hyöndytämällä. Tämän jälkeen pelaaja voi käynnistää kolmen hahmonsa väliin muodostoman kolmion avulla Triple Threat -hyökkäyksen, joka tekee massiivista vahinkoa.

Pelaaminen koostuu siis vihollisen heikkouksien hyödyntämisestä ja taktisesta sijoittautumisesta kentällä. Kuulostaa syvällisemmältä kuin onkaan. Persona 5 Tactica on pitkälti kevyttaktista viihdettä, jossa ei tarvitse järin paljoo kahta eksynyttä aivosoluaan jumpata.

Kolmio. Kolme. Iso kolmonen, kiitos.

ChibiChibi

Persona 5 Tactica poikkeaa Persona 5:n ja Persona 5 Strikersin tyylistä vaihtamalla tyyliksi Chibi-tyylin (isot päät, pienet kropat). Tyylivalinnalla houkutellaan nuorempaa väkeä Personan pariin, mikä pelisarjan sisällön tietäen on hieman erikoista. Itse kenttiin tyyli sopii kyllä kivasti, mutta välidemot ovat tyylin ansiosta entistä enemmän huttua.

Ääninäyttely on karsitun syvällisyyden tekstillä ihan toimivaa. Mukana paljon alkuperäisiä ääninäyttelijöitä, joista tunnetuimpia lienee Cherami Leigh (Cyberpunk 2077) Makoton äänenä ja Critical Rolestakin tuttu Matthew Mercer Yusuken äänenä.

Itse tarina on vaan sellaista huttua, että talentit menevät vallan hukkaan.

Itseironian määrä on huikea.

Kannattaako ostaa?

Persona 5 Tactica on kevytviihdettä joka kalpenee Persona 5:n, Persona 5 Royalion ja Persona 5 Strikersin rinnalla. Se jaksaa viihdyttää pienissä erissä, mutta ei Persona-geeneistään huolimatta jaksa pitää pitkään imussa.

Sen tarina on köpöinen ja tehtävät eivät paljoa päätä vaivaa. Tarinallisesti se on selkeästi faneille suunnattu, mutta tarinasisällöllisesti se on kuin suolaton ja rasvaton versio Persona 5 -pihvistä.

Persona 5 Tacticaa on vaikea varauksetta suositella. Persona 5 Tactica on taktiikkapelien suorakulmainen kolmio. Siinä on hieman terävyyttä, mutta lopulta sen merkittävin osa ei ole terävä eikä tylppäkään. Repikää siitä trigonometriaa.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Persona 5 Tactica
62 %
Edellinen artikkeliSlender: The Arrival tuo pelätyn Slender-manin virtuaalitodellisuuteen
Seuraava artikkeliThe Last of Us Part II Remastered -arvostelu – Tiivistä herkkua päivittäjille hyvään hintaan
Juhani Kakko
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
persona-5-tactica-arvosteluPersona 5 Tactica on taktiikkapelien suorakulmainen kolmio. Siinä on hieman terävyyttä, mutta lopulta sen merkittävin osa ei ole terävä eikä tylppäkään. Kevytviihdettä faneille suunnattuna. Ei jaksa viihdyttää Persona 6:n ilmestymiseen asti.