Mainos

Ohjain, joka tekee pelaamisesta elämyksen

Koko PS5-konsolin siistein juttu on ehdottomasti DualSense-peliohjain haptisella vibraattorilla ja mukautuvilla liipasimilla.

Haptista väristintä hyödynnetään näyttävästi Astron pelihuone -demopelissä, jossa hahmon jokainen askel tuntuu erilaiselta eri maastoissa ja alustalla. Liipasimien avulla ammuttu jouskarin nuoli tuntuu kunnolla ja vasemmalta puhaltava tuuli tuntuu näpeissä.

Mainos

Lisäksi ohjaimen oma kaiutin nakuttaa jatkuvasti omia äänitehosteitaan, mutta itse kytkin lopulta ohjaimen äänet kokonaan pois, sillä diskanttinen kolistelu vie tunnelmaa niiltä oikeilta, kauniimmilta kotiteatterista tulevilta peliääniltä.

Lisäksi ohjaimessa on nyt oma mikki, joten headsettiä tai mikrofonia ei ole pakko kytkeä, vaan pelejä voi pelata aivan natiivisti sellaisenaankin samalla kaverin kanssa kommunikoiden.

Ohjaimen mikrofoni on oletuksena päällä, mutta vainoharhaisena kytkin mikrofoninkin oletuksena pois päältä, sillä sen saa PS-napin alapuolella olevasta painikkeesta päälle.

PlayStation 5 -konsolin ohjain.

On eri asia sitten, miten kolmannen osapuolen pelikehittäjät tulevat DualSensen hienoja ominaisuuksia hyödyntämään, mutta ainakin jo nyt liipasimia osataan hyödyntää hienosti näissä harvoissa ensipeleissä.

Esimerkiksi WRC 9:ssä ajo soralla tuntuu erilaiselta kuin asfaltilla, ABS-jarrut nakuttavat autenttisesti jarruliipasimessa ja kaasu mukautuu sen mukaiseksi, missä kunnossa auto on. Romuna olevassa autossa on oikeasti rikkinäisen tuntuinen kaasupoljin.

Samoin tuore Call of Duty: Black Ops Cold War tarjoilee uskomattoman hienon räiskintäkokemuksen, sillä pelin jokainen ase tuntuu erilaiselta. Liipasin on pistoolissa napakampi ja isossa konekiväärissä raskas ja tuhovoimaisen tuntuinen. Vain oikean kk:n liipasimen ylikuumeneminen ja sormien polttelu puuttuu.

DualSense on suurin piirtein saman kokoinen kuin DualShock 4, mutta tuplasti painavampi.

Suurin osa vanhoista PS4-peleistäsi toimii

Huikeaa PS5:ssä on se, että lähes kaikki PS4-pelit toimivat suoraan PS5:ssä ilman mitään kikkailuja. Kaikki digitaalisessa pelikirjastossasi olevat pelit näkyvät PS4:n käyttöliittymän tavoin valmiina asennettavaksi. Ne pelit joita ei tueta, ovat lukkosymbolilla varustettuja. Yleensä kyseessä vanhempi titteli melkein vuosikymmenen takaa.

Sony lupailee, että 99 % PS4-peleistä toimii julkaisun aikana PS5:llä.

Koska PS5:lle ei vielä ole kuin kourallinen omia pelejä, tarjoaa PS Plus -jäsenyys joukon parhaita PS4-pelejä ilmaiseksi heti kättelyssä. Eli pelattavaa kyllä löytyy.

Harmillisesti 800 gigan suuruiselle SSD-levylle ei kuitenkaan mahdu kuin muutama peli, sillä vanhemmatkin pelit tuppaavat viemään 50–80 gigaa tilaa. Pelit kannattaa kuitenkin ainakin lunastaa itselleen myöhempää pelaamista varten.

PlayStation 5 Store
PS Store on nyt suoraan päävalikossa ja näyttää tältä.

Arvostelu jatkuu seuraavalla sivulla…

Mainos

1
2
3
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
PlayStation 5
DualSense-ohjain
Edellinen artikkeliTiesitkö jo nämä 10 asiaa uudesta Pleikkarista?
Seuraava artikkeliThe Crew 2 -ajopeli saa uutta sisältöä ja Motorpass-palkitsemisjärjestelmän
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.