Mainos
PlayStation 5 uudistaa sananmukaisesti isosti uutta konsolisukupolvea. Tekniikka on mehevää, laite on hiljainen, DualSense-ohjain on merkittävä, mutta varsinaisia uuden uusia pelejä ei ole vielä montakaan. Minkälainen on uusi PS5-konsoli?

PlayStation 5 -pelikonsolit ovat julkaisunsa aikaan 19.11.2020 kiven alla. Laitteita on valmistettu rajallinen määrä, eikä niitä tule edes koronapandemian vuoksi myymälöihin saataville. Vain joukko ennakkotilanneita saavat koneen kotiin julkaisupäiväksi. Mutta lopulta sillä ei ole mitään väliä, sillä varsinaisia PS5-pelejäkään ei ole vielä montaa.

Unboxataan laatikko ennen kuin aloitetaan:

Mainos

Muotoilu jakaa mielipiteet

PS5 on muotoilultaan hyvinkin futuristinen. Se muistuttaa pystyasennossa edestä katsoen Pirua ja vaakatasossa tähtilaiva Enterprisea. Lisäksi laite on valtavan – tyypillisen kotiteatterivahvistimen kokoinen järkäle.

Muotoilun tausta-ajatus selkiää välittömästi kun käynnistää konsolin mukana tulevan, laitetta ja uutta DualSense-ohjainta esittelevän demopelin, Astro’s Playroomin. Astrobot oli tuttu robottimaskotti jo aikaisemmilta PlayStation-konsoleilta, mutta nyt on päivän selvää, että Pleikkarin ulkomuoto hakee innoituksensa itse Astrobotista.

Mustavalkoinen ulkoasu jakoi heti ensijulkistuksensa myötä mielipiteet. Osa pitää sitä raikkaana, osa vihaa yli kaiken. Internetin mukaan PS5:n pitäisi olla mattamusta laatikko.

Syy, miksi valkoista ja freshimpää Astrobot-ilmettä on lähdetty tekemään, on siinä, että monet kodinelektroniikkavalmistajat ovat saaneet kuulla siitä, miten mustat laatikot pilaavat olohuoneen feng-shuin. Etenkin vanhemmat rouvat, jotka eivät pelaa ja pitävät pelikonsoleita puhtaasti lasten leluina ja passivoivana ajanhukkana, vihaavat niiden ankeaa mustaa lookkia. Nyt Sony vastaa siihen mielipiteet jakavalla muotoilullaan. Onneksi vaihtoskinejä on tulossa niille, jotka vihaavat valkoista. Itse pidän uudesta ilmeestä, mutta en sen kohtuuttomasta koosta.

Käyttöönotto

Kun Pleikkari vitonen lyödään ensimmäistä kertaa tulille pitää ladata noin 800-megan suuruinen päivityspaketti, kirjautua sisään ja importata tallennustiedostot PS4:stä.

Tietojen kopiointi tapahtuu siten, että PS4 on samassa WLAN-verkossa tai LAN-kaapelin kanssa naitettuna. Itse en kuitenkaan vielä saanut toimintoa onnistumaan ja tietoja siirtymään useista kokeiluista huolimatta. Tämä korjaantunee julkaisupäivään mennessä.

Kun alkutoimet on tehty, on PS5 valmis. Alkuvalikko näyttää tuoreesti erilaiselta. Taustakuvalla ja teemalla ei ole enää niin merkitystä, sillä taustakuvat vaihtuvat peli-ikoneiden mukaan.

PlayStation 5 -päävalikko.
Tältä näyttää pelivalikko.

Käyttöliittymä on jaettu kahteen pääsektoriin; peleihin ja mediasisältöihin. Peleissä kaikki pelit, kuvankaappaukset ja videot on tutun näköisissä kansioissaan. Mediasisältöpuolelta löytyvät suoratoistopalvelut mm. Netflix ja Disney+.

PS-nappia painamalla avautuu kuvaruudun alaosaan lisävalikko, josta löytyy sovellusten lisäasetukset ja mm. koko järjestelmän sammuttamisvalikko. Ensimmäistä kertaa pelaaja on vähän hukassa, mutta uusiin valikkoihin tottuu nopeasti.

PlayStation 5 -mediavalikko.
Tältä näyttää suoratoistopuolisko.

Voimaa kuin diesel-V8:ssa

PS5 on tehomylly. Se on hyvinkin kilpailukykyinen teho-PC:iden kanssa ja se tukee viimeisimpiä säteenseurantaominaisuuksia. Toki ne vähät markkinoilla tähän mennessä olevat pelit eivät välttämättä vielä tue kaikkea. Watch Dogs Legion ja Spider-Manit tukevat aitoja heijastuksia, Call of Duty: Black Ops Cold War säteenseurantavaloja ja -varjoja.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales tukee aitoja heijastuksia. Pilvenpiirtäjän lasista heijastuu sekä talo että itse Hämis.

Kaikeksi yllätykseksi PS5 on hiljainen laite. Toki pelit eivät vielä vie kaikkia konetehoja, joten todellinen äänekkyys selviää vasta vuosien päästä kun konsolin prosessoria ja näytönohjainta oikeasti kuormittavia pelejä pukkaa markkinoille. Oma vahvin veikkaukseni tällaisesta on seuraava Uncharted– tai Battlefield-peli.

Tämän hetken pelitarjontaa jauhaessa Pleikkari on todella hiljainen. Puhallusdesibelit ovat verrattavissa tavallisen pöytätietokoneen ääneen.

PlayStation 5 -symboli.

Arvostelu jatkuu seuraavalla sivulla…

Mainos
1
2
3
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
PlayStation 5
DualSense-ohjain
Edellinen artikkeliTiesitkö jo nämä 10 asiaa uudesta Pleikkarista?
Seuraava artikkeliThe Crew 2 -ajopeli saa uutta sisältöä ja Motorpass-palkitsemisjärjestelmän
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
playstation-5-arvosteluPlayStation 5 on tehokas, mutta kookas pelikonsoli. Sen haptinen ohjain on selvästi suurempi askel pelaamisessa kuin grafiikkatehot. PS5:n tulevaisuus näyttää varsin lupaavalta, joten uuteen konsolipolveen on ilo siirtyä. Nyt vain niitä pelejä odottelemaan...