Mainos

Precious on alunperin amerikkalaiseen romaaniin pohjautuva viiltävän aidontuntuinen draama New Yorkin Harlemissa asuvasta 16-vuotiaasta Clareece “Precious” Jonesista (Gabourey Sibide), jonka elämässä kaikki on jo lähtökohtaisesti pielessä. Hyväksymisen puute, henkinen ja fyysinen väkivalta, epätasapainoinen äiti (Mo’Nigue) ja henkisesti todella sairas isä ajavat Preciousin ahtaalle. Kaiken lisäksi elämän ainoa järjestyksessä pitävä asia, koulu, potkaisee nuoren tytön ulos tämän tultua raskaaksi toistamiseen. Vahva ihminen selviytyy, mutta kuinka paljon ihminen voi kestää? Onneksi apua löytyy syrjääntyneiden nuorten koulusta, jonka opettaja (Paula Patton) on ymmärtäväinen ja antaa tukensa epävarmalle tytölle.

Äidin vääristynyt maailmankuva ja rakkauden puute sysäytyy Preciousin harteille niin lamauttavalla voimalla, että katsoja joutuu elokuvan aikana ainakin viisi kertaa hengittämään syvään ja katsomaan muualle. Asiat on kerrottu aidolla ja konstailemattomalla tavalla, eikä ahdistava tunnelma voi olla tarttumatta. Toisaalta elokuva herättää myös päähenkilön selviytymiskyvystä kumpuavaa onnea ja ihailua.

Vaikka fyysistä väkivaltaa ei elokuvassa juurikaan näy, saa henkisen väkivallan julmuus ja tieto fyysisen väkivallan syvyydestä voimaan pahoin vielä elokuvan jälkeenkin. Kun luulee, että kaikki ahdistuskortit on jo käytetty, vedetään hihasta puoli pakkaa lisää.

Mainos

 

Näyttelijäsuoritukset ovat todella onnistuneita ja täysin uskottavia.
Musiikki ja tapahtumapaikat ovat elokuvan tyylille ja teemalle uskollisia, mutta silti persoonallisia.

Jos elokuva on sisällöltään poikkeava, voi samaa sanoa myös teknisestä toteutuksesta. Kuva on ajoittain pumppaava, tarkennuspiste vaihtelee, kuva heiluu ja efektejä on käytetty paikoittain runsaasti. Rosoisen kuvauksen vastapainona mukana on myös tasaista ja turvallisen totuttua tyyliä. Sama toistuu leikkauksessa. Tempo on rauhallinen, mutta kuitenkin välillä todella nopea ja vastoin kaikkia perinteisiä leikkaustapoja.

Vaikeuksia ja selviytymiskamppailua; siitä on pieni Precious tehty.
Kansiteksti ennakoi vahvaa sisältöä, ja tällä saralla elokuva lunastaa lupauksensa täysin.
Elokuvan tyyli on toimii sekä sisällössä, että toteutuksessa. Mikäli haluaa nähdä elokuvan joka herättää ajatuksia ja johon haluaa uppoutua, kannattaa Precious ehdottomasti valita katsottavaksi.

Ekstroja levyllä on ihan kivasti, mukana poistettuja kohtauksia ja näyttelijöiden haastatteluja. Miinusta kuitenkin siitä, että ekstrat on jätetty tekstittämättä ja laatu on DVD-tasoa.
 

HL

Mainos