Mainos

Rare Exports perustuu ohjaaja/käsikirjoittaja Jalmari Helanderin lyhytelokuviin metsästäjistä, jotka saalistavat aitoja joulupukkeja ja myyvät niitä ympäri maailmaa. Tämä harvinainen laji ei toki ole mikään lempeä virvoitusjuomapukki, vaan yli-inhimillinen saalistaja, joka teloittaa pieniä lapsia.

Edellisvuonna Jalmari sai ailleen n. kahden miljoonan euron budjetin, jolla Rare Exports päästiin tekemään isosti. Ja se kannatti, sillä isolta leffa näyttää, eikä kotimaisesta kliseisyydesta ole hajuakaan. Ainoa kotimaisuusaspekti tulee tunkkaisesta, neuvostoliittotyyppisestä naisettomasta Lapista.

Kuten lyhytelokuvissa, tässäkin on kolmen miehen kopla, jotka asustavat Korvatunturin kieppeillä. Rauno Kontion (Jorma Tommila) poika Pietari (Onni Tommila) saa vihiä tunturin huipulla sijaitsevasta kaivuutyömaalta, että Korvatunturi ei olekaan pelkkä tunturi, vaan oikean, pahan Joulupukin hauta. Pahaa-aavistamattomat ulkomaalaisaarteenmetsästäjät vapauttavat vahingossa pukinperkeleen ilmoille ja siitäkös lähtee ongelmavyyhti syntymään. Pukki kun haluaa teloittaa kaikki tuhmat lapset ja muutenkin teurastaa kaiken elävän. Rauno, Aimo (Tommi Korpela) ja Piiparinen (Rauno Juvonen)

Mainos

Lapin äijät

Tommi-ihmisten tähdittämä Rare Exports on loistava poikkeus kotimaiseen elokuvatarjontaan. Hivenen ehkä amerikkalaistyyppinen kuvaus ja tarina on kaikesta amerikkalaisuudestaan huolimatta erittäin kovaa viihdettä. Jopa elokuvan jännitys on osattu tehdä oikein, mikä on suomalaisittain erittäin harvinaista.

Tommi-ihmiset näyttelevät tuttuun tapaan erittäin uskottavasti ja jopa nuorin tommi, eli Onni vetää kohtuuttoman kovan roolin. Propsit menee kuitenkin alastomalle tuohipukille (Peeter Jaakobi), joka onnistuu olemaan samalla joulupukin näköinen ja vitun pelottava vanha namusetä.

Tonttu

BD-ekstroista löytyy nippu making of -materiaa, ja molemmat Rare Exports Inc. -lyhärit. Ekstrojen laatu on kuitenkin DVD-tasoa, joten BD:llä terävää on itse leffan lisäksi vain valikot.

Rare Exports on allekirjoittaneen mielestä paras koskaan tehty kotimainen elokuva – ehkä sisälläni sykkii sitten amerikkalainen sydän?

KE

Mainos