Mainos
Red Dead Redemption 2 räjäytti pankin vuosi sitten. Kahdeksan vuotta työn alla ollut peli, oli kaikilta osin lähes täydellinen – jopa Red Dead Online, joka takkuili hieman alussa, mutta kohensi sitten itsensä yllättävän koukuttavaksi elämäsimulaattoriksi. Nyt peli saapui vihdoin pc:lle kauniimpana kuin koskaan.

Emme arvostele tässä artikkelissa Red Dead Redemption 2 pc-version tarinaa, sen ominaisuuksia tai mekaniikkaa. Olemme tehneet sen jo vuosi sitten, eivätkä nämä perusasiat ole eri tavalla pc:llä. Voit lukea itse pelin arvostelun tästä.

Sen sijaan keskitymme pc-version eroavaisuuksiin suhteessa konsoliversioon, sekä uudistuksiin, joita lisättiin (ainakin aluksi) vain pc-versioon.

Mainos

Väärin ymmärretyt grafiikat

Red Dead Redemption 2 tuo pc:lle paljon kaikkea, mutta aloitetaan siitä näkyvimmästä, eli grafiikasta. Vaikka pelin pc-speksit ovat kohtuulliset, joutui moni pettymään karvaasti siihen faktaan, että oma GTX 1050 tai -970 ei jaksakaan pyörittää peliä 60 framea sekunnissa. Rockstar nimittäin ilmoittaa minimeiksi 30p-konsoligrafiikkavaatimukset. Eipä siinä mitään, peli näyttää helvetin kauniilta myös konsoligrafiikoilla.

Arthur joukkoineen kahlaa joessa.
Pelin vesifysiikoita voi säätää oman pc:n suorituskykyjen mukaan joko realistisemmiksi tai vaatimattomimmiksi.

Nyt pitääkin valaista pelaajia siitä, että Rockstar Games ei ole tehnyt pelistä huonosti optimoitua könttiä GTA IV:n tyylisesti, vaan kyseessä on rakkauslaulu pc-pelaajille. Siis heille, joilla on viimeisimmät komponentit ja käkättimet. RTX 2080Ti:llä ja jopa GTX 1080Ti:llä pelistä saadaan next gen -osaston peli. Miksi siis tehdä pc:lle vanhentuvan konsolipolven vaatimukset omaava peli, kun uusi konsolisukupolvi on kohta täällä ja nykyiset teho-pc:t ovat sitäkin tehokkaampia?

Pelin grafiikkaa voi säätää joko täysin manuaalisesti yksinkertaistettuna tai vieläkin seikkaperäisemmin. Kolmas vaihtoehto on liukusäädin, joka ei esittele tyypilliseen tapaan low-, med-, high- ja ultra-asetuksia, vaan se on portaaton ja opettaa pelaajalle, mitä asetuksia pykälän siirtelyllä muutetaan. Täten pelaajalle annetaan mahdollisuus ymmärtää, mitkä osat grafiikasta vaikuttavat suorituskykyyn.

Mitä lähemmäs uuden pelilaitesukupolven grafiikkaa haluat päästä, sitä enemmän tarvitset uutta rautaa pc:llesi.

Red Dead Redemption 2 pc -grafiikkasäädin.
Pelin grafiikkaa säädetään joko manuaalisesti tai liukusäätimellä.

Kontrollit

Koska olemme tällä kertaa tietokonemaailmassa, on RDR2 parhaimmillaan myös kontrolleissa. Hiirellä ja näppäimistöllä pelaaminen on suorastaan unelmallista. Arthur ja RDO-hahmo käyttäytyy niin mallikkaasti kuin odottaa sopii. Tähtääminen on mahtavaa ja tarkkaa, joskin 1899-vuoden aseet eivät ole niin responsiivisia kuin Call of Duty: Modern Warfaren todella nopeat ja tarkat kiväärit.

Jos Arthurin kömelö laahustaminen alkaa ahdistaa, saa pelistä merkittävästi vikkelämmän pelaamalla sitä ensimmäisen persoonan kuvakulmasta. Tämä muuttaa pelistä samanlaisen kuin GTA V:n silmistä katsottu pelitila. Hahmon hidastelu loppuu siihen paikkaan ja pelaaja pääsee kirmaamaan, kääntymään, loikkimaan ja toteuttamaan rikollisuutta merkittävästi vikkelämmin.

Red Dead Online -lännenmies ratsastaa. Toinen länkkäri menee edellä.

Pc-version uudet ominaisuudet

Rockstar Games halusi tarjota pc-versiuon julkaisussa myös uutta ja yksinoikeussisältöä konsoliversioihin nähden. On selvää, että ominaisuudet tulevat myöhemmin, mahdollisesti jouluksi tai vuoden vaihteen jälkeen myös konsoleille, mutta ainakin nyt pc-pelaajat saavat nauttia uudesta sisällöstä mm. kolmesta uudesta palkkionmetsästystehtävästä, kahdesta uudesta jengin piilopaikasta, Gaptooth Breachista ja Solomon’s Follysta.

Mukana on myös kaksi uutta aarrekarttaa ja aarretta, uusi tuntematon tuttavuus ja viisi uutta tarviketta: mieskuntoa edistävä haukan kynsi, rohtojen käyttöikää pidentävä kissan silmä, hevosen ystävyyttä edistävä hain hammas, parantumista edistävä kilpikonnan kuori ja lootin määrää lisäävä variksen nokka.

Eikä siinä vielä kaikki. Mukana on myös neljä uutta asetta: M1899-pistooli yksinpeliin sekä Evans-kivääri, High Roller -revolveri ja Le Mat -revolveri moninpeliin.

RDO-hahmo arkussa menehtyneenä.
Moninpelileikeissä päätyy helposti arkkuun.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Mukana on myös uusia heppasia: Warped Brindle, Few Spot, Perlino ja Red Chestnut Arabian. Hevosille on myös uusia variaatioita: Buttermilk Buckskin, Kentucky Saddler, Liver Chestnut Morgan ja Gold Palomino Tennessee Walker.

Valokuvatila

Siinä missä RDR2:n konsoliversioissa valokuvatilan sijaa edusti kolmijalan päässä oleva kankea filmikamera, on pc-versiossa nyt GTA V -pelin tyylinen oikea photo mode. Kameran kääntökenttä on tosin hyvin rajattu ennen kuin modiyhteisö pääsee poistamaan rajoittimet. Kuvia voi kuitenkin säätää mielensä mukaan, eikä paskoja kuvia pääse ottamaan kovinkaan helposti, sillä pelin jokainen maisema on äärimmäisen hienoa katseltavaa.

Red Dead Redemption 2 pc -valokuvatilalla otettu kuva, jossa Arthur hevosen kanssa joessa.
Valokuvatilalla saa napsittua toinen toistaan hienompia kuvia. Erilaisten filttereiden määrä on kohtuuttoman suuri.

Elokuvatila vielä uupuu, mutta eiköhän sellainenkin saada lähitulevaisuudessa…

Red Dead Redemption 2 pc -valokuvatilalla otettu kuva, jossa Arthur kantaa kuollutta valkohäntäpeuraa.

Kannattaako ostaa?

Red Dead Redemption 2 on peli, joka todellakin kannattaa ostaa ja kokea, mikäli avoimen maailman seikkailu 1899 vuoden villissä lännessä kiinnostaa. Peli omaa loistavan ja jopa koskettavan tarinan, maukkaat muokattavuudet ja huikean, elävän maailman.

Sen huonoina puolina on äkäiseen menoon tottuneille hidas, simulaatiomainen tempo, valtavan suuri pelialue, jonka päästä päähän kulkeminen kestää kauan ja kärsivällisyyttä vaativat tehtävät. Jos nämä eivät ole ongelma, on Red Dead Redemption 2 helposti GTA V:n jälkeen parhaimpia koskaan tehtyjä avoimen maailman seikkailuja.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Red Dead Redemption 2 PC
98 %
Edellinen artikkeliNeed for Speed: Heat sai arvosanansa – näin peli rankattiin maailmalla
Seuraava artikkeliRed Dead Redemption 2:n pc-versio sai ensimmäiset modit – pelaa millä tahansa eläimellä tai hahmolla
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
red-dead-redemption-2-pc-arvosteluRed Dead Redemption 2 on pc:llä paras versio itsestään. Parhaimmillaan peli on jo seuraavan sukupolven grafiikkaa, joten oman pelikoneen rauta kannattaa olla viimeisintä, jos mielii pelata grafiikat tapissa.