Mainos

Helsingin Punavuori (Rödberg = Rööperi) oli 60-luvulla pahamainen kaupunginosa, jossa sai myytiin laitonta viinaa, sai helposti turpaan, tuli ryöstetyksi tai jopa ammuttiin. Solar Filmsin uusin hittileffa pureutuu lujasti tähän aikaan ja paikkaan.

 

Ystavykset Tomppa (Samuli Edelmann), Krisu (Peter Franzén) ja Mustalais-Kari (Kari Hietalahti) yrittävät kehitellä erilaisia bisneksiä ja päätyvät tekemään tiliä myymällä laitonta viinaa. Rahaa tulee ja rahaa menee, kunnes pakkaa tulee sekoittamaan linnasta hyvän käytöksen vuoksi ehdonnalaiseen vapautuva Uki, jolla ei ole minkäänlaista estettä tappaa vaikka kaikki tielle tulevat mulkut. Samaan aikaan poliisi on myös estelemässä poikain toimintaa.

Mainos

Tomppa löytää itselleen naisen (Pihla Viitala), joka ei voi sietää laittomia bisneksiä. Hän vaatiikin Tomppaa keksimään jotain laillista, jos aikoo mennä tämän kanssa naimisiin. Tomppa päättää ryhtyä pornokauppiaaksi ja perustaa Seksikeisari -nimisen kaupan. Kauppaan tulee eräs kaunis päivä vierailemaan epävarma poika Korppu (Jasper Pääkkönen), joka tarjoaa Tompalle taas laittomia bisneksiä…

 

Rööperi on takuuvarmaa kotimaista hittikamaa. Siinä on Suomen parhaat näyttelijät, siinä on hyvää huumoria, tiukkaa väkivaltaa ja sujuva tarinankerronta. Leffaa katsoessa huomaa että näyttelijöillä synkkaa myös siviilissä oikeasti, sillä näin sujuvaa yhteispeliä ei löydy edes kaikista Hollywood -leffoista.

Aleksi Mäkelä on Solarin luotto-ohjaaja, eikä Aleksin ohjauksessa ole tälläkään kertaa mitään moitittavaa. Myös kuvaus on äärimmäisen maukasta katseltavaa. Koska nykyisin kotimaisetkin leffat kuvataan jo 35 milliselle filmille, on tämän Blu-ray -version kuva aivan kärkipäätä. Yksityskohtia on nähtävissä loputtomiin, joten jos PS3 tai BD-soitin löytyy hyllystä, kannattaa ehdottomasti valita kaupan hyllyltä se sininen kotelo DVD:n sijaan.

 

Extroista löytyy normaalipiirtoisena ja hivenen rottaisella laadulla 2,5 tuntia kestävä Directors Cut -versio rööperistä, heille jotka eivät saaneet riittävästi itse teatterileikkauksesta. Levyltä löytyy myös Making of Rööperi, traileri ja ihan oikean Tom Sjöbergin haastattelu, josta selviää että Rööperi -elokuva perustuukin ihan oikeisiin tapahtumiin.

 

Rööperi on leffa joka kuuluu yleissivistykseen. Se pitää katsoa ja sen voi huoletta myös ostaa omaksi, sillä uudelleenkatseluarvoa löytyy leffasta rutkasti.

 

KE

Mainos