Mainos

Joukko tiedemiesseikkailijoita tutkii suurta luolastoa Papua Uudessa-Guineassa, jonne päätutkija Frankin (Richard Roxburgh) 17 vuotias poikakin (Rhys Wakefield) saapuu isänsä jalanjäljissä. Luolatutkinnat sujuvat mallikkaasti, kunnes myrsky yllättää kaikki ja tukkii ainoan ulospääsytien. Jokkio on pakokauhussa umpikujaisessa luolastossa, jossa yksikään ihminen ei ole aikaisemmin käynyt. Tiimin ainoa toivo on sukeltaa ulos sokkeloisesta luolastosta valtamerelle, mutta reitti on täynnä ahtaita onkaloita, eikä happea ole tarjolla läheskään riittävästi.

Sukellus

Sanctum perustuu tuottaja James Cameronin ja ohjaaja Alister Griersonin omakohtaiseen tapaukseen, jolloin he jäivät jumiin samankaltaiseen luolastoon. Heillä oli kuitenkin enemmän onnea, eikä seikkailusta tullut läheskään yhtä karmiva kuin Sanctum-elokuvasta.

Mainos

Heidän tarkoituksenaan oli kuvata elokuva mahdollisimman pitkälle oikeasti oikeissa luolissa, mutta käytäntö osoitti sen mahdottomaksi. Niinpä erittäin yksityiskohtaiset lavasteet päätettiin rakentaa studioihin.

Kahlaus
Tiimin johtaja on kylmäverinen ja tunteeton isä, joka menee läpi vaikka kivestä jos se on ainoa pakotie.

Sanctumin piinava tunnelma alkaa heti kättelyssä, elokuvan alussa. Jo ensimmäisen puolen tunnin aikana koetaan ikävä takaisku, ja tästä mennään koko ajan vain huonompaan suuntaan. Täytyy todeta että elokuvan klaustrofobinen tunnelma on toteutettu erittäin onnistuneesti ja varsinkin 3D-tykillä on tunnelma uskomattoman aito.

Kuilu

Sanctum on pitkästä aikaa yksi todella loistavasti 3D:nä toimiva elokuva. Tähän tietysti vaikuttaa Avatarin 3D-teknologia, joka on maapallon huippua. Koko leffa on kuvattu kolmiulotteisena ja sen kyllä huomaa. Kaksiulotteinen versio onnistuu kuitenkin myös tuomaan ahtaan ja ahdistavan fiiliksen perille saakka, joten yksisilmäinen katsoja saa varmasti lähes yhtä kovan elokuvanautinnon.

Sanctumin bonuksista löytyy ainoastaan kaksi making ofia muistuttavaa kahden minuutin pituista puffia, joista ei paljon iloa irtoa. Tämä on toki ymmärrettävää sillä 2D ja 3D-versiot samalla levyllä vievät huikeasti tilaa.

Sanctum on huippu hyvää viihdykettä, jota ei varmasti kannata ohittaa.

KE

Mainos