Mainos

"Jos on Halloween, sen täytyy olla Saha!" kuuluu joka syksy elokuvateattereiden saleissa ja televisio-ohjelmien mainoskatkoilla. Nyt ei ole kuitenkaan Halloween, mutta uusin ja tuottajien sanojen mukaan viimeinen Saw ilmestyy DVD ja BD -markkinoille verenhimoisten ihmisten riemuksi.

    Tarina jatkuu suoraan vitos-osan jälkeen lineaarisesti. Alkuperäinen Jigsaw (Tobin Bell) on kuollut, mutta hänen perintöään kunnioitetaan rakentamalla kieroja tappokoneita ja telkemällä niihin pahoja, elämäänsä arvostamattomia ihmisiä.

    Tällä kertaa pääuhrina toimii kiero vakuutusyhtiön johtaja, joka vangitaan Jigsawin kalmanluoliin mietiskelemään oman ja muiden ihmisten elämän tarkoitusta. Samalla hänet pistetään arpomaan ihmishenkiä Jigsawin mieliksi. FBI ja poliisit yrittävät päästä Jigsawin työnjatkajan jäljille ruumismassoja seuraamalla, mutta todisteet ovat niukassa. Tästä alkaa kuudes Saha, joka viihdyttää 1 h 30 min tutulla kaavalla.

Mainos

 

Ensimmäinen Saw oli pienen budjetin mestariteos, joka nosti kauhun ja jännärin uudelle tasolle. Sen nerokas käsikirjoitus on edelleen vertaansa vailla, mutta sen jatko-osat ovat olleet samasta tekijätiimistä huolimatta toinen toistaan huonompia tekeleitä. Saw VI ei ole poikkeus ja sen pääpaino kohdistuukin pelkästään toinen toistaan julmemmista tavoista tappaa viattomia ihmisiä, hullunkurisilla koneilla.

    Tarjolla onkin mm. puristimia, kuumaa kaasua, happoa, nukketeatteria, silppuria ja vaikka mitä muuta sairasta. Kello käy ja veri lentää, mutta kauhu ja jännitys on tästä kaukana. Kuudes Saw onkin kaukana ykkösen nerokkuudesta, eikä sillä ole kenellekään täysjärkiselle mitään annettavaa. Toki tehosteet ovat kunnioitettavan aidosti toteutettuja, joten splatteritouhuista riemua saavat katsojat, saattavat nauttia teoksen todentuntuisuudesta vaikkei juoni kummoinen olisikaan.

 

DVD-versiosta löytyy bonuksena parit kommenttiraidat ja kolme 10 minuuttista dokumenttia elokuvan ja efektien teosta. Liekeissä olevat tuottajat esittelevät tappokoneita kuola valuen ja kuvaaja riemuitsee uskomattomista olosuhteista. Levylle on ympätty myös muutama musavideo ja valtava määrä Scanboxin trailereita. Niistä hauskin lienee Jim Carreyn uusimman homoleffan traileri.

    Bonareita ei ole tekstitetty ja kuvanlaadusta on tingitty runsain mitoin. Itse elokuvan kuva on kuitenkin kelpo kamaa ja ääniraidaksikin saa loistavasti jytisevän DTS:n.

 

Vaikka alkuperäinen Saw on legendojen legenda, Saw VI on jatko-osa jota ei ole pakko nähdä. Jos se kuitenkin on jostain syystä nähtävä, se kannattaa katsoa varauksella, ilman naposteltavaa. Ruokahalu saattaa mennä jo introssa.

 

KE

Mainos