Mainos

Vuonna 2004 jättiläistsunami pyyhkäisi Thaimaan Phuketissa sijaitsevan tarunhohtoisen rannan pirstaleiksi ja teurasti raa'asti samalla tuhansia ihmisiä, mm. kotimaisen hittiartisti Aki Sirkesalon perheineen. Ainakin yksi kokonainen perhe tiettävästi selvisi hengissä ja siitä The Impossible -elokuva kertoo.

 

Kaikki on aluksi ihanasti. Sitten tulee joulupäivä ja raikas aamu. Sen ilottelut katkaisee pieni tuuli ja äkillinen aaltopaine, joka vie aivan kaiken mukanaan. Perhe erkanee toisistaan ja kaikki ovat ruhjeilla. Äiti (Naomi Watts) ja perheen vanhin poika Lucas (Tom Holland) löytävät aluksi toisensa ja onnistuvat nousemaan ylämaalle, josta heidät pelastetaan paikallisten kylään. Isä (Ewan McGregor) ja perheen nuorimmat pojat ovat puolestaan jääneet turvaan rannalle. Alkaa melkoinen soppa kun perhe yrittää selvitä hengissä ja löytää toisensa kymmenientuhansien ihmisten joukosta.

Mainos

 

Äiti ja kirja

 

Heti pitää heti aluksi kertoa, että Selviytyminen on ehdottomasti viime vuoden koskettavin ja vaikuttavin elokuva. Sen tunnelma on todella intensiivinen ja hahmoihin samaistuu välittömästi. Kun aalto pyyhkäisee, pulssi nousee ja sen jälkeen alkaa välittömästi todella kauhistunut ja lohduton kaksituntinen. On pakko nostaa hattua Orpokoti-elokuvan ohjaaja Juan Antonio Bayonalle, joka Selviytymisen on näyttävästi ohjannut.

 

Isä ja lapset kusessa
 

 

Elokuvan alussa painotetaan, että leffa perustuu tositapahtumiin. Allekirjoittaneella on entisen uutistyön takia tapahtumakuvat vielä liian hyvin lähimuistissa ja elokuva näyttää todella realistiselta. Leffa sisältää iljettävän näköistä graafista verimättöä ja pahaa kaaosta. Tämä luonnollisesti yököttää ja sen lisäksi näyttelijät hoitavat draamahommansa järkyttävän hyvin. Jopa lapsinäyttelijät vakuuttavat.

 

Hengissä

 

Selviytyminen on järkyttävän hyvä draamaelokuva, joka pitää otteessaan herkeämättä. Sen ultimaattinen realismi ja hienot näyttelijäsuoritukset tekevät siitä vaikuttavimman elokuvakokemuksen ainakin vuoteen, mutta se on myös leffa joka avaa tunnepadot ja jää vaivaamaan useammaksi tunniksi vielä teatterista poistumisen jälkeenkin. Kannattaa siis varautua suureen tunnepitoiseen seikkailuun kun lipun leffaan ostaa.

Nordisk Filmin julkaisemassa Blu-ray-julkaisussa ei ole lisämateriaalia. Kakki making of -koosteet löytyy kuitenkin ilmaiseksi ja laillisesti netistä, joten jos esim. tulvan luominen pienoismallien avulla kiinnostaa, kannattaa videoita ehdottomasti katsoa.

 

Kristian Eloluoto

 

Mainos