Mainos

Mitä tulee, kun yhdistää Herrasmiesliigan, DaVinci Koodin ja Dr. Gregory Housen? Mestarietsivä Sherlock Holmes, tietenkin.

 

1800-luvun Lontoo on vaarassa, kun hurja ja yliluonnollisiin voimiin taipuva Lord Blackwood (Mark Strong) on päättänyt saada koko kaupungin pimeään valtaansa. Kuolleista noussut pahantekijä herättää kauhua ja paniikkia kaikissa muissa, paitsi hätkähdyttävän päättelykyvyn omaavassa

Mainos

salapoliisi Sherlockissa (Robert Downey Jr.) ja tämän lähes yhtä nokkelassa avustaja Tohtori Watsonissa (Jude Law).

 

 

Sherlock ja Watson aloittavan huimaavan taistelun pimeyden mahtia vastaan fyysisin ja päättelykyvyllisin voimin. Samaan aikaan Sherlock joutuu taistelemaan myös itseään vastaan, sillä Watsonin naimisiinmenosuunnitelmat ja hänen oma mielitiettynsä Irene Adler (Rachel McAdams) aiheuttavat sankarille päänvaivaa.

 

Sherlock Holmes on vauhdikas ja viihdyttävä elokuva, jolla on yhteistä alkuperäisen Arthur Conan Doylen luomuksen kanssa ainoastaan päähenkilöiden nimien tasolla. Sherlocista on luotu aivan uudentyyppinen herrasmies, joka muistuttaa erehdyttävästi Herrasmiesliigan sankareita. Mikäli elokuvalle tehtäisiin jatko-osa, siinä todennäköisesti paljastuisi että Sherlock omaa pimeitä voimia, on vampyyri tai osaa muuttaa itsensä läpinäkyväksi.

 

 

Elokuva siis toimii, mutta Sherlock Holmes on vedetty mukaan aivan syyttä suotta. Itse asiassa juonen vietäväksi saattaisi olla helpompi heittäytyä, mikäli linkkiä vanhaan tarinaan ei olisi. Nyt yliluonnollisten kykyjen uskottavuus pettää, sillä tieto alkuperäisen tarinan yliluonnottomuudesta

takoo katsojan takaraivoa, eivätkä juonen yliluonnolliset osiot ole siksi uskottavia. Muutenkin juonesta puuttui tiettyä syvyyttä, joka olisi ollut

helppo luoda tutustuttamalla katsoja henkilöhahmojen ajatuksiin sisemmälle. Nyt elokuvaa kuljetettiin eteenpäin lähes yksinomaan toiminnalla.

 

Näyttelijäsuoritykset ovat elokuvassa osuneet nappiin. Ympäristö on rakennettu todella onnistuneesti ja tarkkaan, eikä 1800-luvun Lontoo vaikuta ollenkaan epäaidolta. Musiikit ovat hauskoja ja teemaa kannattavia, eikä kuvauksestakaan ole pahaa sanottavaa. Kaiken kaikkiaan siis onnistunut elokuvaelämys ja viihdyttävää katsottavaa.

 

Sherlock kehässä

 

Ekstroja on elokuvassa uskomattomat määrät. Niiden mukana voi esimerkiksi tutustua elokuvaympäristön rakentamiseen ja surffailla BD-Live -toiminnolla Warnerin servereillä.

 

HL

Mainos