Mainos

Maistuisiko joutua 23 sivupersoonaa omaavan kaappaajan uhriksi?

Kolme nuorta naista kidnapataan keskellä päivää paikallisen S-Marketin pihasta. Naiset heräävät jonkinlaisesta kellarista, jossa heitä pitää vankina 23 eri sivupersoonaa omaava mies. Kolme pahaa sivupersoonaa on ottanut miehestä vallan ja aikovat uhrata naiset 24:nnelle, uudelle sivupersoonalle.

Mainos

Trilleriohjaaja M. Night Shyamalan on tunnettu elokuvista, joiden tarina imee todella voimakkaasti, mutta heittää lopussa kaiken läskiksi. Shyamalanin ura oli jo lähes lopussa, sillä katsojia pelotti jo ennakkoon, miten pahasti Shyamalan seuraavan leffansa sössii. Mies otti kuitenkin itseään pörröpehkostaan kiinni ja korjasi asian edellisten elokuviensa, After Earth (2013) ja The Visit (2015) avulla. Split on miehen uusi taidonnäyte, eikä sekään ole huono.

Kun persoona vaihtuu, vaihtuvat myös vaatteet

Elokuvan tarina on kiehtova ja se alkaa jännittävästi. Elokuva pitää kiinnostavuutensa yllä loppuun asti ja onneksi myöhemmin kuvattu toinen loppuvaihtoehto päätyi valkokankaille. Alkuperäinen olisi taas lässäyttänyt lopun.

Shyamalan yritti saada leffan päärooliin aluksi loistavan Joaquin Phoenixin, mutta Splitin budjetti ei taipunut puertoricolaistähden palkkatoiveeseen. Pääosassa häärii nyt X-Men-leffoista tuttu skotti, James McAvoy. Elokuvan muissa rooleissa nähdään tuntemattomampia kasvoja, joka lisää uskottavuutta ja ennalta-arvaamattomuutta.

McAvoy esittää miestä jonka kehossa elää 23 eri persoonaa. Niistä nähdään ruudulla vain 8–10: pelottava lapsi, pelottava britti ja pelottava Mrs Doubtfire. Hahmot ovat muuten uskottavia, paitsi heidän asusteidensa osalta. Aina kun McAvoy vaihtaa hahmoaan, vaihtuvat heidän vaatteensakin – välittömästi.

4K mahdollistaa yksityiskohtien bongailun

4K-kuva on jälleen kerran hämmentävän tarkkaa. Yksityiskohtia löytyy mielin määrin ja niitä itse elokuvan lavasteetkin ovat pullollaan. Rekvisiitasta voi bongailla yhtä sun toista, sillä 4K-pikselit antavat siihen mahdollisuuden – syväterävyyden rajoissa tietenkin.

Bonusaineisto on kasattu 4K-levyn kaverina tulevalle Blu-ray:lle, josta löytyy muutama alle kymmenenminuuttinen haastattelukooste. Ohjaaja avaa itse elokuvan tuotantoa ihan kiitettävästi, mutta muut haastateltavat sortuvat pelkästään vaivaannuttavan epäaitoon Shyamalanin kehumiseen.

Mainos