Mainos
Star Ocean: The Second Story R uudelleenversioi vuonna 2000 Euroopassa ilmestyneen JRPG-pelin. Star Ocean: The Second Story on monien mielestä edelleen paras Star Ocean -peli, joten uudistetulla versiolla on isot odotukset. 

Vuonna 1996 ilmestyi ensimmäinen Star Ocean -peli, silloin jo ehtoopuolelle siirtyvälle Super Nintendolle. Se ilmestyi ainoastaan Japanissa ja sen pelikasetilla oli erikoissiru pakkaamiselle pelin sisältämää grafiikkaa varten, joka puski Super Nintendoa äärimmilleen. Tämän lisäksi pelissä oli ääninäyteltyjä ääniklippejä, jotka olivat Super Nintendolla harvinaisuus.

Star Oceanin ilmestyessä Nintendon fokus oli siirtynyt jo N64:lle ja kaksi vuotta aiemmin oli ilmestynt Playstation. Star Ocean oli ensimmäinen tri-Acen kehittämä peli. Tri-Acen jäsenet muodostuivat Namcon Wolf Teamista tyytymättöminä lähteneistä devaajista, jotka olivat pettyneitä vuonna 1995 ilmestyneen Tales of Phantasian kehitysproessiin.

Mainos

Star Ocean: The Second Story ilmestyi 1998 Japanissa ja 2000 Euroopassa Playstationille. Super Nintendo oli hylätty. Pelin julkaisi silloin Enix, joka nykyään on osa Square-Enixiä. Star Ocean: The Second Story oli silloin ensimmäinen Star Ocean -peli, joka julkaistiin Japanin ulkopuolella. Se oli aikanaan myyntimenestys ja myi yli miljoona kappaletta, joka silloin oli iso luku.

Star Ocean -pelit yhdistävät fantasiaa ja sci-fiä. Niiden tarinoissa on usein teknisesti kehityneitä ihmisiä, jotka syystä tai toisesta ajautuvat planeetalle, jossa aseteknologia ei ole vielä tuttua. Se leikittelee ajatuksella siitä, että toisen teknologia on toisen taikuus, erona ainoastaan tieto ja tietämättömyys. Star Ocean -pelisarjaa on ilmestynyt useita osia ja useita uusintaversioita. Erottuuko Star Ocean: The Second Story R edukseen?

Eksyneenä takapajulaan

Pelin päähenkilö Claude on päällystöön kuuluvan isänsä ja sotilaiden kanssa tutkimassa vieraalla planeetalla vierasta härveliä. Claude haluaa osoittaa olevansa peloton ja menee hiplailemaan outoa härveliä. Härveli paiskaa Clauden takapajulaan oudolle planeetalle, jossa on hirviöitä ja taikuutta. Claude törmää pian saapumisensa jälkeen hirviöön joka uhkaa nuorta naista. Claude voittaa hirviön, ja siinä ohessa pelastaa Renan. Rena uskoo Clauden olevan valittu. Claude haluaa vain takaisin kotiinsa.

Kaksi ja puoli ulottuvuutta

SOTSSR:n on JRPG, jossa on erillisillä taisteluareenoilla tapahtuvat reaaliaikaiset taistelut vuoropohjaisten taistelujen sijaan. Se yhdistelee alkuperäistä peliä mukailevaa pikseligrafiikkaa hahmoissa, taustojen saadessa 3D-käsittelyn. Alkuperäisessä Star Ocean: The Second Storyssa käyskenneltävissä lokaatioissa oli esirenderoidut taustat. Tämä remake korvaa ne täysin 3D-mallinnetuilla pelialueilla.

Musiikkina R:ssä voi valita alkuperäisen ja uuden orkestroidun musiikin väliltä.

Ääninäyttelystä löytyy uusi orkkisporukan japaninkielinen versio, second evolution version japaninkielinen raita ja originaali enkkuversio Second Evolutionista.

Star Ocean: Second Evolution on siis Playstation Portablelle vuonna 2008 tehty remasteroitu versio. Japaninkielisten versioiden välillä voi valita mieleisensä päähahmojen kanssa, esim orkkis Claudelle ja uusi versio Renalle.

”Peli yhdistelee alkuperäistä peliä mukailevaa pikseligrafiikkaa hahmoissa, taustojen saadessa 3D-käsittelyn”

Suurimpia muutoksia peliin on auto-save ja fast travel, joiden avulla säästyy sekä aikaa, että hermoja. Tämän lisäksi pelissä on iso liuta pelaamista helpottavia ominaisuuksia. Tämä auttanee uusia pelejä sisäistämään pelin moniulotteisen esineiden rakentelu ja taitosysteemin.

SOTSSR:n, on peli, jossa säätämiseen panostamalla voi rakentaa hahmoistaan lähes tuhoutumattomia tuhokoneita.

Peliin on myös lisätty New Game Plus niille, jotka janoavat uudelleenpeluumahdollisuutta alusta asti vahvoilla hahmoilla. Tästä voi olla iloa, sillä Star Ocean: The Second Story R:ssä ei ole mahdollista saada yhdellä pelikerralla kaikkia pelattavia hahmoja joukkoihinsa.

Seikkailu ja löytämisen riemu tuntuu yhä olevan läsnä R:ssä. Reaaliaikainen taistelu on omaperäinen ja tuo etäisesti mieleen Tales of… -pelien taistelutyylin, eikä ihme, sillä samaa sakkia on ollut tekijäporukoissa. Välillä tosin taisteluissa ohjaus menee hieman sekavaksi eri hahmojen välillä pomppiessa ja ruudun täyttyessä partikkeliefekteistä.

Vinkeetä vintagee

SOTSSR:n yhdistelmä pikseligrafiikkahahmoja ja 3D-taustoja toimii yllättävän hyvin. Se muistuttaa etäisesti Octopath Travelereissa käytettyä tyyliä, joskin ilman tilt-shift -tyylistä efektiä.

Dynaamisesti kolmiulotteiseen valoon reagoivat pikselihahmot tekevät pelitunnelmasta modernisoitua retroa.

Musiikki toimii yhä sekä alkuperäisessä, että uudessa orkestroidussa versiossa. Kappaleissa on korvamatoainesta.

Ääninäyttely toimii yllättävän kivasti, vaikkakin välillä englanninkielisessä versiossa paistaa vähän turhan paljon alleviivattu päähahmojen naiivisuus.

SOTSSR:n hahmot ovat mielenkiintoisia ja käsikirjoitus tuntuu raikkaalta. Tarinallisesti peli tanssahtelee länsimaiseen makuun varteenotettavan sci-fi-fantasian ja höpsöihin japanismeihin sortuvan ilottelun välillä.

Pukin konttiin kipin kapin!

Star Ocean: The Second Story R on hienosti uudistettu versio yhdestä klassisesta JRPG-pelistä. Se uudistaa juuri sopivalla tavalla, ja säilyttää silti alkuperäisen ytimen.

JRPG-faneille Star Ocean: The Second Story R:ää voi suositella erittäin lämpimästi. Pituudeltaan Star Ocean: The Second Story R on noin 25 tuntia tarinaltaan, joten se on vielä siedettävässä mittakaavassa turpeiksi paisuneiden Open World-ruhojen keskellä.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Star Ocean: The Second Story R
90 %
Edellinen artikkeliAchilles: Legends Untold -arvostelu – Akilleen kantapääpotku päähän
Seuraava artikkeliGTA 6:n traileria lupaileva X-viesti nousi kaikkien aikojen tykätyimmäksi pelitwiitiksi
Juhani Kakko
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
star-ocean-the-second-story-r-arvosteluStar Ocean: The Second Story R on ehkäpä parhaimmasta Star Ocean -pelistä tehty erittäin mainio remake modernein uudistuksin, juuriaan unohtamatta. Ehdottomasti pelaamisen arvoinen kokemus ja tulee kestämään hyvin aikaa.