Mainos
Ethan Hawken, Noomi Rapacen ja Mark Strongin tähdittämä panttivankidraama avaa Tukoholma-syndrooman juuret.

Tukholma-syndrooma on arkikielinen nimitys psykologiselle tilalle, jossa panttivangeille tai muulla tavoin vastoin tahtoaan kaapatuille henkilöille kehittyy myötämielinen suhtautuminen kaappaajiinsa. Tällaisesta solidaarisuudesta voi seurata monimutkaisia ongelmia, kun vangitut alkavat auttaa vangitsijoitaan toteuttamaan suunnitelmaansa tai pakenemaan poliisilta. Synrooman arkikielisen nimityksen juuret juontuvat vuodelle 1973, Tukholman Kreditbankeniin Norrmalmstorgiin.

Mainos

Ruotsin kutkuttavin panttivankidraama

Elokuva seuraa vanhaa ryövärimiestä, joka päättää toimia tapojensa mukaan ja tyhjentää Ruotsin suurimman pankin ennen Ranskan reissuaan. Mies pääseekin nopeasti Kreditbankenissa tilanteen herraksi ja vapauttaa suurimman osan pankissa olleista henkilöistä ulos, poliisin hoiviin. Pankkiin jää kaksi naista panttivangiksi, joista toinen on yllättävän topakka perheenäiti. Kaj’ksi itseään kutsuva ryöstäjä alkaa pitkään kestävän piinan päätteeksi ihastua vahvaan Biancaan. Pian myös Bianca alkaa kokemaan sympatiaa Kaj’ta kohtaan.

Tarina psykologisesta ilmiöstä

Stockholm näyttää, miten Tukholma-syndrooma-nimitys sai alkunsa ja mitä se käytännössä tarkoittaa. Elokuva rakentaa sekä jännitystä, että sympatiaa portaattomasti, joka huipentuu hellyyteen. Elokuvaa voikin katsoa panttivankitrilleri-huumailun sijaan ennemmin psykologiaa ja kyseistä syndroomaa ymmärtääkseen.

Hauskaa on myös nähdä rakasta naapurimaatamme, Svenssonia 1970-luvuksi muutettuna kanadalaisen ja amerikkalaisen rahan voimin. Koska leffassa ollaan pääasiassa pankkilavasteissa, on leffan budjetti ollut ainoastaan alle 300 000 euroa, joka on jenkkileffaksi todella pieni. Budjetin pienuus ei kuitenkaan näy elokuvasta – päinvastoin.

Leffan näyttelijät on valikoitu hyvin, sillä uskottavuus on ruotsinrallienglannista huolimatta erinomaista. Hahmoihin samaistuu nopeasti ja tilannetta seuraa herkeämättä.

Kannattaako katsoa?

Stockholm on mainio kertakäyttöinen, pehmeä panttivankidraama, joka ei pahemmin jännitä, mutta herättää mielenkiintoa. Se avaa Tukholma-syndrooman salat ja historian sekä viihdyttää mallikkaasti alusta loppuun.

Blu-ray:n ekstroista löytyy ainoastaan muiden Scanboxin julkaisujen trailereita, vaikka juuri nyt olisi ollut erittäin mielenkiintoista nähdä dokumentti oikeista Norrmalmstorgin pankkiryöstöstä.

Mainos