Mainos

20-vuodessa maailman teknologia on kehittynyt siihen pisteeseen ettei, kukaan enää jaksa nousta sängystään vaan ohjailee mielummin itseään näköisrobotin, eli surrogaten avulla. Tämä itsensä näköinen avatar on kaikin puolin parempi kuin ihminen joten mitäpä sitä turhia sitten itse liikkumaan. Kun eräänä kuumana bailuiltana kuitenkin kaksi sijaisrobottia tuhotaan niin vahvalla sähköimpulsilla että molemmat omistajat kuolevat, joutuu FBI-agentti Tom Geer (Bruce Willis) todellisen haasteen eteen. Keissi on täysin uudenlainen ja samalla ensimmäinen murhajuttu melkein 20-vuoteen. Pian selviääkin että tapaus ei olekaan mikään yksinkertainen, vaan mukana kuvioissa on paljon suurempia tahoja kuin kukaan olisi uskaltanut edes kuvitella.

 

Surrogates on kelpoviihdettä toiminnan ja dekkarin ystävälle. Juoni etenee vauhdikkaasti sisältäen mukaansatempaavia takaa-ajoja ja dekkarimaista pulmanratkontaa. Toiminta ja tarina kuitenkin rakentuu niin tutulla kaavalla, että pitkän linjan toiminta ja dekkarielokuvien ystävät eivät varmasti anna elokuvalle kovinkaan suurta uudelleenkatseluarvoa. Se toimii kerran hyvin, mutta seuraavilla kerroilla siitä ei löydy enää mitään mielenkiintoista. Bruce Williskin on varsinainen kivikasvo, eikä Tom Geeristä saa mitään sympatiaa irti.

Mainos

 

Teknisesti levy on toteutettu Disneyn tyyliin viimeisimmillä härpäkkeillä, jonka vuoksi levyn käynnistyminen saattaa ottaa vanhemilla BD-soittimilla pienen ikuisuuden. Palkinnoksi sitten saa kourallisen alkumainoksia ja mehukkaat valikot äänifekteillä. Itse elokuvassa on pause- ja kelausvalikko, joka helpottaa tietyn kohtauksen löytämistä ja näyttää samalla keston ja tämän hetkisen kohdan.

    Bonuksia löytyy vakio määrä. Tarjolla on kommenttiraita, dokumentti nykyajan roboteista ja siitä miten lähellä olemme oikeastikin sijaisrobottien aikaa, dokumentti elokuvan syntyyn johtaneesta sarjakuvaromaanista, muutama poistettu kohtaus ja musavideo.  Osa ekstroista on tarjolla ainoastaan Blu-ray -versiossa, joten jos BD-soitin löytyy kotoa, ei ole DVD-versioon syytä koskea. Kaikki ekstrat ovat tekstitettyja suomeksi, josta propsit Disneylle.

 

Surrogates sopii toiminnan ja dekkarin ystävälle, muttei tarjoile juurikaan mitään ennenkokematonta ja mullistavaa. Se on sopivaa viihdettä sipsien kera viikonloppuiltaan.

 

KE

 

Mainos