Itse suurten analogikellojen ystävänä en ollut ennen tätä testiä kokeillut sykemittarilla varustettua ”älykelloa”. Tätä Syke pelaamisessa -artikkelia varten oli kuitenkin pakko vaihtaa klassinen tiuku digitaaliseen Suunto 7:aan, sillä halusimme toimituksessa tietää, miten elimistö reagoi kauhuun, ralliin ja nopeatempoisiin Call of Duty -eUrheilutilanteisiin.
Ennen kuin sukelleteaan itse sykkeiden ja pelaamisen maailmaan, on kerrottava, millä testit suoritetaan.
Suunto 7
Sykkeiden testaamiseen käytämme Suunnon valmistamaa urheilukelloa, Suunto 7:ää. Suunto 7 on malliston toisiksi järein ja lippulaivaisin rannetietokone, jonka käyttöjärjestelmänä jauhaa Android. Laite on siis suoraan yhteensopiva älypuhelinten – myös iPhonen kanssa.
Erikoisesti Suunto 7 vaatii toimiakseen puhelimeen kaksi eri appia; Google Wear OS:n sekä Suunto-sovelluksen. Googlen softalla synkataan kello luuriin ja Suunto-softalla hoidetaan urheilusuoritukset. Tässä olisi kyllä heti parantamisen paikka käyttäjälähtöisyyden saralla. Yhdellä sovelluksella pitäisi pärjätä herrain vuonna 2020.
Kellon asentaminen käyttökuntoon on helppoa ja kokonaisuudessaan alkusäätöjen parissa vierähtää noin puolisentuntia. Tämän jälkeen kello on valmis träkkäämään urheilusuorituksia ja esittämään aikaa sekä laskemaan askelia.
Kellon strategiset mitat näet tästä:
Todella tarkka GPS
Suunto 7:ssa on äärimmäisen, jopa hämmentävän tarkka GPS-anturi. Se on heittämällä tarkempi kuin missään testaamassani älypuhelimessa. Esimerkiksi juoksulenkkejä on aiempaa mielenkiintoisempaa analysoida kartalta, sillä kello tuntuu tallentavan jokaisen harha-askeleen hyvinkin tarkkaan.
Syke otetaan ranteesta ja kaikki data tallentuu puhelimen omaan muistiin. Kun Suunto-sovellusta käytetään puhelimella, synkronoi kello automaattisesti viimeisimmät suoritukset diipimmän analyysin tarkastelemiseksi. Analyysejä voi katsella myös kellosta suoraan ja jokaisen lenkin jälkeen onkin automaattisesti tyrkyllä pikaraportti. Puhelinta ei tarvita enää lenkeille mukaan, paitsi musiikkitoistimena.
Valmiita urheilusuorituksia kellossa on hieman vajaa 100 kappaletta eri genreissä, mutta pelaaminen ja parittelu puuttuvat. Nämä voidaan kuitenkin tulkita olevan joko ”määrittelemättömiä sisälajeja” taikka sitten oman lajinsa voi luoda puhelimella itse.
Suunto 7:ssa on kaikki muut herkut, mitä odottaa sopii, paitsi natiivi unenseuranta. Tämän ns. älykellojen perusominaisuuden puuttuminen on suorastaan hämmästyttävää. Samapa se, emme tarvitse sitä tässä testissä, joten lähdetään tutkimaan kuinka syke toimii pelaamisessa.
Artikkeli jatkuu seuraavalla sivulla…
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.