Mainos

Ammattitappaja Jack eli Edward (George Clooney) on aina yksin liikkeessä. Hän ei ole kenenkään ystävä, eikä kukaan saa tulla hänen lähelleen. Mies kuitenkin poikkeaa tavoistaan Ruotsissa, jolloin hän ystävystyy ja ihastuu vallattomaan Ingridiin (Irina Björklund). Homma päättyy kuitenkin tylysti ja Jack joutuu lopettamaan Inkun hankeen.
Jack pakenee kohtaloaan rauhaisaan italialaiskylään, jossa hän ottaa vastaan erikoisrakenteisen käsiaseen mittatilaustyökeikan salaperäiseltä naiselta (Thekla Reuten).
Liian suuri italialaisrauha saa kuitenkin kovan ammattitappajankin rönsyilemään ja mies ystävystyy sekä paikalliseen pappiin (Paolo Bonacelli), sekä punaisten lyhtyjen iloiseen tyttöön Claraan (Violante Placido). Ystävyydet vaarantavat miehen terveyden, sillä ruotsalaisagentit saavat Jack-Edwardista johtolangan.

Clooney kivärinsä kanssa.

The American on merkittävä Hollywood-elokuva suomalaisille, sillä leffassa nähdään peräti kaksi kotimaista tähtinäyttelijää; Irina Björklund ja Samuli Vauramo. Ei pidä kuitenkaan liikaa hehkuttaa näiden rooleja, sillä molemmat esittävät vain pienet lähes repliikittömät sivuroolit. Tämän maailman mittapuussa se on kuitenkin iso askel suomalaisille näyttelijöille.

Mainos

The American on ohjaajansa mukaan lännenelokuva modernissa maailmassa. Yksinäinen palkkatappaja on sulkeutunut ja kylmä, mutta omaa kuitenkin taskussaan vielä hitusen rakkautta. Tätä mies sitten jakelee omalla tavalla tallaillessaan omia polkujaan.
Ja juuri sellaista leffa pääosin onkin; omien polkujen tallaamista ja pientä piehtarointia aseiden kanssa. Oikeastaan tätä tylsempää katsottavaa ei juuri ole.

Irina edustaa kotimaisuutta.

George Clooney ja muut tähdet osaavat kyllä näytellä varsin vakuuttavasti, mutta koska leffan juoni etenee kuin hidastettu etana, alkaa vauhdikkaaseen trilleriin odotukset laskennut katsoja turhautumaan. Mikäli The Americanin meinaa katsoa, kannattaa ehdottomasti varautua slowmotion elämykseen ja napsia vaikka hieman rauhottavaa syötävää sitä ennen.

Samuli Vauramo ruotsalaisagenttina

BD-versio on teknisesti huipputuote, mutta se sisältää vain pari bonusta; poistetut kohtaukset ja kymmenen minuutin pituisen making of -koosteen.

Länkkäreiden ystäville The American on hyvä elämys, mutta nopeatempoisen toiminnan ja huumorin ystävälle se on tylsääkin tylsempi.

KE

Mainos