Mainos
Kun varjoihin katsoo, varjot saattavat katsoa takaisin. The Batman on vähäeleisin, brutaalein ja ahdistavin Bättis tähän mennessä, ja siksi se on pakko nähdä.

CEU eli DC:n vastine Marvelin MCU:lle on kokenut melkoisen inflaation leffa toisensa perään. Mukana toki on muutama helmikin kuten Wonder Woman ja uusin The Suicide Squad (joka sekin on eräänlainen soft-reboot). Sopassa oli myös mukana Zack Snyderin perhesyiden takia poisjäänti Justice Leaguesta. Hänen tilalleen astui Joss Whedon, ja jälkipyykkiä on tälläkin hetkellä internet täynnä.

Jossain vaiheessa vuonna 2016 ilmestyneen Batman v Superman -leffan aikaan ”Sad Batmania” esittäneen Ben Affleckin piti saada oma Batman-elokuvansa, jonka nimeksi oli kaavailtu The Batmania. Justice Leaguen lopputekstien teaser-kohtausta varten oli kuvattu jopa The Batman-leffaa pohjustava kohtaus. Zack Snyderin jättäytyessä pois ja Whedonin astuessa tilalle, kohtaus kuitenkin muutettiin pohjustamaan Justice Leguen jatko-osaa. Affleckin oli tarkoitus sekä ohjata, että näytellä pääosaa kyseisessä The Batman -elokuvassa. Tunnelmasta oli DCEU:n tyyliin uskollisena suunniteltu synkkäsävyistä. Batman v Supermanin aikaan Warner Bros. oli alkanut miettimään uudelleen DCEU-elokuviensa suuntaa, ja The Batman päätyi tuotannollisilta pääraiteilta sivuraiteille.

Mainos

The Batman-elokuvan prosessin edetessä Affleck alkoi epäröidä elokuvan ohjaajan pallilla istumista, ja halusi luopua siitä. Hän kertoi halunneensa keskittyä enemmän Batmanin rooliin ja antaa jollekin The Batmanin tarinan ohjaamisesta nauttivalle mahdollisuus.

Ben Affleck Lpakkomiehenä.

The Batman, valmistuspöytäkirjat

Affleckin astuessa pois ohjaajan pestistä hänen tilalleen oli miettitty mm. George Milleriä, Denis Villeneuvea ja tietenkin Matt Reevesiä. Reeves sai pestin ja pienen palkkioväännön jälkeen The Batman -elokuva oli taas palaamassa kohti valmistumisen suuntaa. Käsikirjoituksessa tehtiin kuitenkin sellainen muutos, että elokuva keskittyisikin nuoremman Batmanin aikaan, ja Affleckille tilalle alettiin etsimään toista näyttelijää vuonna 2017. Vuotta myöhemmin Affleck päätyi kuntoutukseen alkoholinkäyttönsä takia, joten hänet tiputettiin pois projektista.

Vuonna 2019 alkoi roolitus uudelle Batmanille ja silloin Pattinson valikoitui uudeksi Batmaniksi. Koekuvauksia varten Pattinson käytti Val Kilmerin Batman Foreverin kumipukua, sillä se oli ainoa joka sopi hänelle. Reeves ja Pattinson olivat kumpikin tyytyväisiä koekuvauksiin, joten projekti pääsi etenemään.

Fanit vetivät hernosen nenukkaansa, kuten Affleckinkin aikana, joten Change.orgiin tuli vetoomus studiolle peruuttaa Pattinsonin roolitus. Pattinson sai kuitenkin tsemppiä sekä ohjaaja Christopher Nolanilta ja että Batmania näytelleeltä Christian Balelta, jotka tekivät Yön ritari -trilogian. Fanien ääni kellossa alkoi muuttumaan viimeistään siinä vaiheessa, kun elokuvasta alkoi vuotaa kuvia ja elokuvan teaserit ja trailerit julkaistiin. Colin Farrellin roolitus läskipuvussa sai aikaan taas kitinää, mutta koskapa ei läskipukuhommat kansaa vituttaisi.

Vihdoin The Batmanin tuotantovaiheen pitkä ja kivinen tie on tullut päähänsä ja Lepakkomies päästetään ulos leikkimään. The Batman on tarkoitus olla ensimmäinen osa uutta trilogiaa, mutta se on tarinallisesti ehyt ja itsenäinen, kuten ensimmäinen The Matrix aikanaan.

Mikä on sininen ja musta ja kuollut kauttaaltaan?

The Batman keskittyy aikaan, jolloin Bruce Wayne (Pattinson) on toiminut jo vuoden Lepakkomiehenä.

Ainaisen pimeyden kaupungissa Gothamissa alkaa korkean profiilin henkilöitä tipahtelemaan, ja ruumiiden yhteydessä löytyy aina jokin arvoitus. Arvuuttaja haluaa kertoa Gothamin asukkaille totuuden, mutta mistä totuudesta onkaan kyse?

The Batman on muista Batman-elokuvista poiketen selkeästi hidastempoisempi ja hiljaa kytevä. Se on ilmeeltään kuin tiukka Film Noir -pätkä, jossa etsivän virkaa hoitaa Batman.

Tällä kertaa Batman-elokuvassa keskitytään paljon enemmän ”maailman parhaimman etsivän” etsivätaitoihin. Toimintakohtauksiakin on ja ne ovat todella brutaaleja. Ohjaaja Reeves on hakenut tarinaansa ja tyyliin inspiraatiota mm. Chintatown-elokuvasta.

Elokuvan melkein kaikki kohtaukset ovat tavalla tai toisella Pattinsonin esittämän Batmanin/Bruce Waynen näkökulmasta.

Melkein kolmetuntisen leffan katselulla on samankaltainen kokemus, kuin katsoisi 12-jaksoisen, tiiviisti tarinavetoisen sarjan yhteen putkeen. The Batmanin tarinassa tapahtuu hitaasta temmosta huolimatta aivan älyttömän paljon. Perskannikat kannattaa treenata valmiiksi ja jättää virtsaamisintoa aiheuttavat juomat vähemmälle, sillä tästä tarinasta ei halua missata sekuntiakaan.

Bat-sign koristaa jälleen Gothamin yötaivasta kutsuessaan nahkaviittaa hätiin.

Henkilötiedostot, POI, tarkkailtavaksi

Robert Pattinsonin esittämä Batman on pelottavin Batman tähän mennessä. Hän ei saavu paikalle nopeasti ja näyttävästi ja häviä yön pimeyteen kuin ninja, vaan hän astelee kuin seriffi keskelle vihollislaumaa; hitaasti, painokkaasti ja uhkaavasti.

Nuorena Batmanina Pattinsonin roolityössä on pinnan alla kytevää kiukkua, joka välillä purkautuu rikollisparkojen leukaperiin. Siinä kohtaa kun vihollinen on jo maassa, jatkaa Batman vielä lyömistä.

Batmania on toisinaan verrattu olevan hullu kuten Jokeri, ja tässä elokuvassa se sosiopaattisuus näkyy. Pattinsonin Bruce Wayne on henkisesti vereslihalla, kuin sykkivä kaulasuoni valmiina kuristamaan kantajansa.

Batmobile on tällä kertaa saanut ulkoisen innoituksensa vanhoista amerikkalaisista muskeliautoista.

Zoë Kravitzin esittämä Selina Kyle, eli Kissanainen vetää upean roolin itsenäisenä, lojaalina ja myöskin rikki olevana antisankarina. Hänen roolityössään on sen verran paljon vetovoimaa, että hän voisi ansaita myös ihan oman kissanainen elokuvansa. Tosin Warner Bros. lienee melko arka Kkissanais-leffojen suhteen Halle Berryn flopin myötä.

Colin Farrelin esittämä Pingviini tuntuu olevan ainoa jollain tavalla järjissään oleva hahmo The Batmanin galleriassa. Colin Farrelin Pingviini saakin, mikäli asiat etenee niin kuin olettaa, oman spin-off-sarjansa HBO Maxille.

Paul Danon Arvuuttaja on melkoisen överi eikä kovin originelli. Käytökselle tosin tulee tarinan edetessä selkeitä syitä ja hänen rikkinäistä katkeruuttaan alkaa jopa vähän sympata. Tietyllä tavalla hänen hahmonsa kritisoi nykyajan 15-sekunnin ”pakko tehdä mitä vain” -sometähtiä.

Pelottavalla tavalla Arvuuttaja tuo esille sen, miten sosiaalisessa mediassa pettyneet ja loukatut etsivät syytä ja johdatusta, ja usein löytävät sen vääristä paikoista.

Seitsemän kertaa Seitsemän

The Batman tulee iholle enemmän kuin yksikään aiempi Batman-elokuva. Se ei prameile, se ei nojaa pelkästään supernäyttäviin spektaakkeleihin, vaan se kertoo nuoren Batmanin vereslihalla olevan tarinan. Tietyllä tavalla The Batman tuo mieleen Se7en-elokuvan trilleriyydessään. Se näyttää sen mitä pinnan alla on, jos siltä ei ummistaisi silmiään.

The Batman on Noir-tarina kadotuksesta ja löytämisestä, eristäytymisestä ja yhteenkuuluvuuden löytämisestä. Se on raaka, se on pelottava ja sitä ei voi olla katsomatta tiiviisti.

John Turturro Carmine Falconen roolihahmossaan.

The Batman on yksi onnistuneimpia elokuvia pitkään aikaan. Rohkea suunnanvaihto joka ottaa katsojan mukaan Batmanin matkaan, kulkien hänen vierellään vain askeleen mitan päässä.

The Batman on kokemus, joka kannattaa kokea elokuvateatterissa, mikäli mahdollista ja kolmen tunnin keston puolesta perskannikat ja rakko kestää. Hyvästi Affleckin surullinen Batman ja tervetuloa Robert Pattinsonin uusi uljas varjojen vaanija.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
The Batman
Edellinen artikkeliHups! Amazon toimitti Gran Turismo 7 -pelejä jo viikkoa ennen julkaisua
Seuraava artikkeliNämä ovat ratkaisevimmat erot Gran Turismo 6:n, Sportin ja 7:n välillä
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
the-batman-arvosteluThe Batman ravistelee Batman-elokuvien formaattia ja vie painoa enemmän Batmanin etsiväntaitoihin. Film Noir -hengestä ponnistava kolmetuntinen on tiukka kuin pieru nahkahousuissa, ja vähintään yhtä pelottava. The Batman nousee heittämällä Batman-elokuvien kärkikastiin.