Mainos
The Crew Motorfest ei jatka esiosiensa tapaan avoimen Yhdysvaltain moottoriurheiluvandalisointia, vaan siirtää pelaajan kauas mantereelta, Jenkkien Havaijille.

The Crew Motorfest on The Crew -pelisarjan uusin ja kaunein osa, joka kutsuu pelaajat uppoutumaan autokulttuuriin ja kokemaan kutkuttaviua ajokokemuksia avoimessa maailmassa, joka sijaitsee Oahussa, Havaijilla.

The Crew Motorfestin ajatuksena on haastaa Forza Horizon, joka on pelkästään Xbox- ja PC-pelaajien riemu, kun taas Pleikkaripelaajilla ei ole ollut samanlaista muuta haastajaa sitten The Crew 2:n. Need for Speed on yrittänyt päästä tähän rakoon, mutta ei ole onnistunut siinä missä Forza.

Mainos

Kuten Forzassakin, myös Motorfestissa on festarit, Motorfestit. Se on ympärivuotinen festivaali kaikille autoharrastajille. Kerättävänä satoja ikonisia autoja menneisyydestä, nykyisyydestä ja kisoja löytyy laidasta laitaan aina urheiluautoilusta, maastoautoiluun, mopoiluun ja lentämiseen.

Mahdollisuudet O’ahun saarella hauskanpitoon ja hiuksia nostattaviin haasteisiin ovat rajattomat – ainakin mainospuheiden perusteella, mutta mikä on totuus?.

Fast and Crewious

Pelin tarinassa bailataan. Pelaaja valitsee kymmenpäisen bailujengin rivistä yhden taliaivon oloisen jäbän tai mimmin – tai sitten luo aivan omansa melko vähäisillä vaihtoehdoilla varustellulla hahmoeditorilla.

Pelihahmoja rivissä.
Party bois and gals. Douppii jengii, hc-bössis.

Kun hahmo on muovattu ja puettu, on aika lähteä kaahaamaan paratiisisaarelle. Tarjolla on erilaisia tehtäväkokonaisuuksia ja aiemmista The Crew -peleistä tuttuja minihaasteita siellä täällä karttaa, joissa voidaan kilpailla kavereita tai muita verkkopelaajia vastaan.

Ennen pelin julkaisua sain hyvin ajetuista minipeleistä rohkaisevan tuloksen; olin keskimäärin tuhannennella sijalla. Kun peli julkaistiin, olin keskimäärin 36 000:lla sijalla. Vastustajat ovat siis kovia.

Pelin kartalla olevat päätehtävät ovat tubettajastarojen, kuten Donut Media ja Supercar Blondie hostaamia. Ennen skaboja tulee juontovideoita ja kaikki paikat on koristeltu kaupallisilla yhteistöillä, jotta brändiuskollisuus saadaan varmasti taottua pelaajien alitajuntoihin. Pelissä on myös hahmojen välistä dialogia, joka on suoraan kuin amerikkalaisista teinisarjoista.

Arcadea isolla A:lla

The Crew Motorfest on sataprosenttisen arcade-kaahailu. Simulaation kaltaisia ajovaihtoehtoja on tarjolla, mutta simulaatiosta ei ole tietoakaan. Siksi on järkevämpää ottaa vain helpoin mahdollinen ajomalli, niin välttyy aivan turhilta ärräpäiltä. Ajotuntuma on helposti opittavissa ja muistuttaa melko paljon The Crew 2:n ajomallia.

Kuvaa Mersun ohjaamosta.
Rattikuvakulma löytyy kaikista ajoneuvoista.

Autot tuntuvat sentään painavan sopivasti, mutta kolareissa ei tapahdu suuria ajoneuvomuutoksia kovista nopeuksista ja iskuvoimista huolimatta. Autovalmistajien markkinointiosastot kiittävät, kun autoista ei tule hakkelusta, eikä tarvitse perustella, että miksi meidän Porsche menee kolarissa paskaksi. Pelillisesti se on kyllä harmillisempaa, sillä esimerkiksi BeamNG.drive-pelin aidosti hajoavat autot ovat parasta, mitä autopelimaailma on kuunaan tarjoillut.

PS5:n Dualsense-värinät ovat muuten todella hyvässä käytössä. Ohjain rutisee ja paukkuu pitkin ajosessioita. Ohjaimen kaiutin on oletuksena poissa käytöstä, mutta jos sen laittaa päälle, pakoäänet ja muut rutinat kuuluvat ohjaimestakin kaiuttimien lisäksi.

Supra kiitää yössä.

Näyttävä, mutta…

Graafisesti The Crew Motorfest on todella näyttävä. Grafiikka on tuunattu saturaatioltaan erittäin värikylläiseksi ja Havaijin paratiisimaisuutta täten korostettu. Myös ympäri saarta on ripoteltu festarikrääsää, jotka tekevät koko mestasta yhden jättimäisen karnevaalin. Kaikkea tätä Donut-saastaa ei oltaisi tarvittu, sillä ihan pelkissä maisemoissakin olisi riittänyt silmäkaramelliä.

Paratiisimaisemissa veneily.

Myös autot näyttävät laadukkailta toisinnoilta alkuperäisistä ja kaikkien pintoja saa koristella omilla taiteellisilla kyvyillään – aivan kuten aiemmassakin osassa.

Pelin äänimaisemaa koristavat moottoreiden ärjynnät ja valikoitu kattaus tämän hetken kuuminta umts, umts, umts -rytmillä tahditettua pop-musaa, jonka saa onneksi myös pois päältä.

Cobra ajaa päivällä.Se tärkein juttu kuitenkin puuttuu; nimittäin VR-tila. Jos peli omaisi virtuaalitodellisuustuen, menisi se heittämällä Forzan ohi viihdetuotteena. Näin ei kuitenkaan ole, joten taas esimerkiksi PSVR 2 -pelaajat jäävät 2D-pelaamisen varaan.

Kannattaako ostaa?

The Crew Motorfest on hyvä peli, joka haastaa kuin haastaakin Forza Horizon -pelisarjan. Se, että tämä Crew ei lähde kolmatta kertaa tarjoamaan koko Yhdysvaltain laajuista pelikenttää on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi. Nyt kun kartta on pienempi, on Ivory Tower päässyt paremmin keskittymään sisältöön. Ja sitä piisaa!

Jos The Crew 2 on kokonaan koluttu, Need for Speed ei enää sytytä ja Forza Horizon on tavoittamattomissa, tarjoilee The Crew Motorfest juuri oikeanlaisen paketin syysiltojen iloksi. Ja mikäli pelin elinikä on yhtä suuri kuin edellisen osan, ei peliä voi kuin suositella autopeliviihteen ystäville.

Mainos