Mainos
Vuonna 2008 valmistunut ja samalla Batman-elokuvakulttuurin isosti räjäyttänyt The Dark Knight on vihdoin julkaistu 4K UHD/HDR -formaatissa. Mitä 4K:lla saa?

4K:lla saa parhaan Batman-näytelmäelokuvan parhaassa formaatissa. Elokuva kertoo Batmanin ja tämän tärkeimmän arkkivihollisen, Jokerin kohtaamisesta. Samalla kun kupungin poliitikot ja poliisi yrittävät kitkeä mafian toimet Gotham Cityn juurista, astuu kuvioihin maailman palavan haluava sekopää, joka on maalannut kasvonsa valkoisella ja viillellyt suupielensä kestohymyyn. Jokeriksi itseään kutsuva psykopaatti saa stabiilin Batmaninkin epäröimään ja haparoimaan toimissaan.

Oscar-akatemiakin arvosti

The Dark Knight oli niin onnistunut Batman-seikkailu, että se voitti jopa pari Oscar-pystiä. Toinen meni äänisuunnittelulle ja toisen nappasi Jokeria näytellyt Heath Ledger. Ledger ei kuitenkaan ollut mikään ekstrovertti julkisuusaddikti, vaan ahdistui saamastaan huomiosta niin vaikeasti, että jo valmiiksi mielenterveysongelmista kärsinyt tähti riisti itseltään (joidenkin tietojen mukaan vahingossa) lääkkeiden yliannostuksen voimin hengen. Ledger tappoi itsensä alastomana hotellin sänkyyn, josta hänet löysivät hotellisiivooja ja yksityishieroja.

Mainos

Ledgerin rooli Jokerina on edelleen niin vaikuttava, että koko Jokeri hahmo oli muutettava täysin toisenlaiseksi Jared Leton astuessa hahmon saappaisiin Suicide Squad -elokuvassa. Kansa tuntui silti vierastavan jonkun muun näkemistä Jokerina kuin Ledgerin – vaikka mies oli ollut kuolleena jo lähes kymmenen vuotta.

IMAXilla voittoon

The Dark Knight toimitetaan 4K-painoksena tuttuun tapaan kolmella levyllä. 4K + Blu-ray + lisukkeet.

4K-kiekolla on pelkkä leffa 4K-resoluutiossa, HDR-väreillä. HDR:n hyöty näkyy mustemmassa mustassa ja kirkkaimmissa valoissa. Vaikuttavimpia kuvia ovat kuitenkin IMAX-kameralla kuvatut kohtaukset, joiden piirtotarkkuus on aivan eri luokkaa 35 mm peruskuvien kanssa. Nolan oli ensimmäinen ohjaaja, joka käytti IMAX-kameraa elokuvatuotannossa. Mies oli haaveillut IMAX-kuvasta leffatuotannoissaan kuuden vuoden ajan, kunnes sai tilaisuuden kokeilla yhtä. Massiivisten kameroiden operointi oli järkyttävän haastavaa ja filmin kehitys otti viikkoja. Nolan onnistui jopa hajoittamaan yhden helvetin arvokkaan, jääkaappipakastinyhdistelmän kokoisen IMAX-kameran leffan takaa-ajokohtausta kuvattaessa. Mikä pahinta, kameroita oli tuolloin koko maailmassa vain neljä kappaletta – tämän jälkeen kolme. Hups!

IMAX-kohtaukset ovat erikseen nähtävillä BD-ekstralevyllä, mutta elokuvassa ne erottaa selvästi 1.78:1-kuvasuhteesta, joka erottuu selkeästi 2.35:1-kuvasuhteesta.

Runsaasti ekstroja

Lisukelevyltä löytyy neljä dokumentaaria, joka avavaat kaiken elokuvan tuotannosta. Kiinnostavaa kamaa löytyy yltäkylläisen paljon.

The Dark Knight on piinaavan jännittävä Batman-tarina, joka kietoo katsojan pelikorttiensa ympärille aivan alusta, aivan loppuun saakka, jättäen janoamaan lisää. The Dark Knight on helposti kautta-aikain onnistunein nahkaviitan elokuva.

Mainos