Mainos

 

Triffidit, kävelevät myrkkykasvit, ovat ihmiskunnan tärkeä löytö, sillä ne tuottavat arvokasta öljyä jonka puhtauden avulla esimerkiksi ilmaston lämpeneminen saadaan aisoihin. Ihmekasveja viljellään kaikkialla suurissa tarhoissa, joissa äkäiset kasvit pysyvät aloillaan sähkövirran avulla.

 

Mainos

Kaikki ei kuitenkaan käy kuten Strömsö-ohjelmassa, vaan luonto heittää kapuloita rattaisiin pahemman kerran. Koko ihmiskunta siirtyy ulkotiloihin seuraamaan henkeäsalpaavaa näytelmää, auringonpurkausta, jonka syöksemät hiukkaset saavat ilmakehän hehkumaan kirkkaana. Purkaus on yllättävän voimakas, ja vain ne harvat jotka ovat välttyneet katsomasta valoa säilyvät sokeutumiselta. Rytäkässä hirviökasvit pääsevät irti ja alkavat terrorisoida ihmiskuntaa. Alkaa taistelu liikkuvia lihansyöjäkasveja vastaan.

 

Triffidi-tieteistarina nauttii eräänlaista kulttisuosiota. John Wyndhamin Triffidien kapina -novelli näki päivänvalon 1950-luvulla, ja 1980-luvulla hieman jo maailmaa havainnoineet saattavat muistaa myös samannimisen televisiosarjan. Uusi The Day of the Triffids on kaksiosainen minisarja joka päivittää sarjan nykypäivän standardeihin sopivaksi.
 

Ensimmäiset 20 minuuttia ovat filmin parasta antia, sillä auringonpurkaus, sen seuraukset ja vielä mystiset triffidit nappaavat varsin tehokkaasti mukaansa. Lontoo palaa ja tehosteet näyttävät jopa hyviltä ainakin 32 tuuman televisiosta.

Päätähden uni yllättää
 

Sitten alkaa kituutus, kun melko mitäänsanomaton pääkaksikko haahuilee pitkin poikin etsien muita taistelukelpoisia ihmisiä. Välillä puhutaan, välillä triffidi heiluu metsässä ja syö jonkun, ja sitten taas puhutaan. Ja ihmetellään ja puhutaan. 
 

Sitten vaihdetaan levyä. Sama linja ei oikeastaan enää jatku, sillä nyt elokuvassa tapahtuu vielä vähemmän. James Cameron sanoi joskus, että selittelyt kannattaa hoitaa toiminnan lomassa. The Day of the Triffids edustaa niin sanottua Salatut elämät –koulukuntaa, jossa on aina juttelun ajaksi pysähdyttävä vaikka keskelle katua. 

Jaarittelua seisaalteen

 

Pieni piristysruiske on brittikoomikko Eddie Izzardin esittämä nilkki, joka vastaa elokuvan mieleenpainuvimmasta kohtauksesta. Vai mitä sanotte kaverista, joka tajutessaan olevansa putoavassa lentokoneessa nousee ilmeenkään värähtämättä istuimeltaan, vie muilta pelastusliivit, kietoo ne ympärilleen ja linnoittautuu vessaan. Kone tömähtää maahan ja antisankarimme nousee romuläjästä vahingoittumattomana.
 

Itse triffidit ovat melko naurettavia tapauksia, mutta kaipa niillä camp-arvoa on. Kasvit lähinnä hytkyvät ja syöksevät myrkkylonkeroja, ja niitä sitten pitäisi pelätä. Mahtaisiko niihin tehota Roundup?

 

Lupaavasta alusta huolimatta minisarja kuivuu kokoon, ja tarinan olisi voinut tiivistää huomattavasti lyhyemmäksi. Yksi tähti alun jännityksen rakentamisesta ja toinen Eddie Izzardin hahmosta.  

Extrat: puolituntinen making of -dokumentti

 

SA

 

Mainos