Mainos
Miten Amerikan Yhdysvallat päätyivät päivään, jolloin murhat ja rikollisuus on sallittua? Purge-elokuvasarjan esiosa avaa koko homman alkua.

Purge-elokuvat ovat väkivaltafantasiaa, joissa Yhdysvaltain taloutta ja työttömyyslukuja korjaillaan kovemman käden kautta, tappamalla vähäosaisia kansalaisia Puhdistuksen yö -tapahtuman avulla, jolloin murhat ja aseiden käyttö kaikkialla on laillista.

Ajatus murhafantasiasta sai jenkit sankoin joukoin elokuvateattereihin. Ensimmäisen Purgen tekeminen maksoi markkinointeineen jenkkibudjetilla naurettavat 3 miljoonaa dollaria. Se tuotti takaisin 89 miljoonaa dollaria. Sama kaava jatkui myös muoiden leffojen parissa, ja koko neljän Purge-elokuvan sarja onkin tuottanut jo yhteensä 447 miljoonaa dollaria. Sarjasta puheen ollen, seuraavaksi Purge saa jatkoa tv-sarjan muodossa.

Mainos

Sosioekonominen dilemma

The First Purge – A Nation Reborn julistaa Donald Trumpin ”Make America Great Again” -hengessä (ja graafisessa ilmeessä) Amerikan taloudellisuuden nostoa ojasta ylpeyteen. Uusi puolue NFFA nousee kansansuosioon ja saa äänestyksellään läpi ihmiskokeen, jossa kansalaiset saavat tappaa toinen toisiaan ja päästää vihansa valloilleen New Yorkin Staten Islandilla. Elokuva avaa asioita, jotka johtivat ensimmäiseen puhdistuksen yöhön ja näyttää, miten piinaavaa kaikki oli, kun kukaan ei osannut varautua mihinkään ennakkoon.

Ei yllätä enää

The First Purge tarjoilee hieman sitä samaa magiikkaa, jota aivan ensimmäinen Purge – Puhdistuksen yö -elokuva antoi vuonna 2013. Elokuvan aihe on kuitenkin kulutettu jo niin loppuun kolmessa aikaisemmassa elokuvassa, että mikään ei yllätä. Koko kaari noudattaa täysin samaa kaavaa kuin kaikkien muidenkin Purge-elokuvien. Edes jump scare -kohtaukset eivät saaneet allekirjoittanutta säpsähtämään, vaikka kohtausten idea on vaikuttaa primitiivireaktioihimme. Ei, tällä kertaa ei pelota.

Elokuvan Blu-ray-version bonuspuolelta löytyy pari hassua viisiminuuttista mainosjohdannaista making of -koostetta, joista katsoja tuskin viisastuu mihinkään suuntaan.

The First Purge toimii hyvin, mikäli katsoja on nähnyt vain ensimmäisen Purgen. Muut jatko-osat ahmineilla on tylsät hetket tiedossa.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
The First Purge – A Nation Reborn
Edellinen artikkeliWRC-rallipelisarja jatkuu syksyllä – WRC 8 sai julkistustrailerinsa
Seuraava artikkeliResident Evil 2 -opas: Kaikkien aseiden sijainnit
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
the-first-purge-arvostelu-blu-rayThe First Purge toimii hyvin, mikäli katsoja on nähnyt vain ensimmäisen Purgen. Muut jatko-osat ahmineilla on tylsät hetket tiedossa.