Mainos
Taru sormusten herrasta -televisiosarjalla on vain 37 prosentin yleisöarvosana Rotten Tomatoes -sivustolla, ja jotkut valittavat sarjan monimuotoisuudesta. Amazon pysäytti arvostelut estääkseen trollauksen.

Megabudjetin fantasiasarja The Lord of the Rings: The Rings of Power on joutunut joidenkin katsojiensa trollauksen kohteeksi.

Päivä sen jälkeen, kun Amazonin miljardilapsen kaksi ensimmäistä jaksoa debytoivat Prime Videossa, sarjan keskimääräinen yleisöarvosana Rotten Tomatoesissa on ”mädät” 37 prosenttia, ja arvostelut Amazonissa ovat keskeytetty.

Mainos

Tv-kriitikot antoivat sarjalle 83 prosentin keskiarvon, ja monet arvostelut olivat erittäin innostuneita:

”Se on upea: upeasti mukaansatempaava ja mahtavan kunnianhimoinen spektaakkeli, täynnä upeita kuvia ja kiehtovia juonenkäänteitä”, kirjoitti TV Line.

The Hollywood Reporter tituleerasi kahta ensimmäistä jaksoa varsin onnistuneeksi ja lupaavaksi aluksi.

Myös Marvelin She-Hulk julistettiin arvostelupommitetuksi sivustolla, jossa kriitikoiden pisteet olivat 88 prosenttia ja yleisön pisteet aluksi 36 prosenttia.

Miten The Rings of Power pärjää Amazonin omassa käyttäjäarvosteluekosysteemissä, ei ole vielä selvää, sillä yhtiö on ryhtynyt epätavalliseen toimenpiteeseen ja keskeyttänyt sarjan käyttäjäarvostelut.

Amazon-lähteen mukaan arvosteluja pidätellään 72 tuntia, jotta trollit saadaan karsittua pois ja jotta voidaan varmistaa, että jokainen arvostelu on aito.

Lähde väitti myöhemmin, että Prime Video aloitti tämän käytännön tänä kesänä kaikkien ohjelmiensa osalta.

Arvostelupommitus tarkoittaa sitä, että joukko verkkokäyttäjiä lähettää lukuisia negatiivisia arvosteluja tuotteesta tai palvelusta sen todellisen laadun sijasta sen kulttuuristen tai poliittisten ongelmien vuoksi. Rotten Tomatoesin Rings of Power -elokuvan yleisöarvosteluissa on joitakin yhden tähden merkintöjä, jotka täyttävät määritelmän.

”He halusivat sotkea näin tärkeän teoksen ajankohtaiseen politiikkaan, ja he ovat onnistuneet siinä”, lukee eräässä esimerkissä.

”Kenelläkään ei ole ongelmaa nähdä värillisiä ihmisiä elokuvissa, sarjoissa tai tarinoissa … mutta tämä tarina oli jo kirjoitettu, eikä sitä olisi pitänyt tahrata.”

Toisessa mielipiteessä sanotaan: ”Maailman monimuotoisuuden heijastaminen Keski-Maassa on outo tavoite, vaikkakin ehkä hyvä markkinoinnin kannalta, mutta se oli selvästi tärkeämpää kuin toimivan tv-sarjan tekeminen.”

Mutta suurin osa negatiivisista arvosteluista – kirjoittajien yksityisistä tunteista riippumatta – kritisoi sarjaa muista kuin monimuotoisuussyistä.

”He käyttivät miljardi dollaria kulisseihin ja elokuvamusiikkiin”, kirjoitti yksi.

”Loppu on hidastempoista, puisevaa näyttelemistä, eikä ole mitään syytä oikeastaan pitää päähenkilöistä. Missään ei ole sielua.”

Yhdestä asiasta jopa sarjan suurimmat vihaajat tuntuivat olevan samaa mieltä: The Rings of Power näyttää upealta. ”Upean kaunis maailma”, kirjoitti eräs arvostelija. ”Valitettavasti tylsistyi täysin.”

TV Line -sivuston ensi-illan jälkeinen kysely osoitti, että suurin osa katsojista suhtautui sarjaan paljon myönteisemmin. 62 prosenttia katsojista antoi sarjalle arvosanan ”A”.

Amazon omistaa IMDb:n, mutta ei ole keskeyttänyt sivuston yleisöarvioita. IMDb:n arvosanat olivat niin ikään korkeammat kuin Rotten Tomatoesin, vaikkakin edelleen keskinkertaiset: keskiarvo oli 6,1 pistettä kymmenestä.

Kuten RT:llä, useimmat katsojat antoivat sarjalle joko parhaan mahdollisen arvosanan (10) tai huonoimman mahdollisen arvosanan (1) – jälkimmäinen viittaa siihen, että ainakin jonkinasteinen paheksunta on käynnissä.

Mielenkiintoista on, että The Rings of Power sai naisilta korkeamman keskiarvon (6,8) kuin miehiltä (5,9).

Jos arvostelupommitusta tapahtuu, yleisöpisteet todennäköisesti nousevat. She-Hulk nousi RT:llä 36 prosentista 50 prosenttiin viime viikolla, ja sen pitäisi nousta edelleen, jos sarja onnistuu tulevissa jaksoissaan.

Fanit suhtautuvat suuriin sarjanimikkeisiin suurine odotuksineen, mutta jos sarjat onnistuvat tuottamaan tasaista laatua ajan mittaan, niillä on taipumus lopulta voittaa ihmiset puolelleen.

Mainos