Mainos
The Pale Beyond kutsuu sinut matkalle kylmyyden toiselle puolelle. Mikä motivoi jättämään kaiken taakseen ja lähteä matkalle, jolla jopa Suomen juhannussää jää toiseksi? The Pale Beyond on resurssienhallintaa ja roolipelaamista äärimmäisissä olosuhteissa ja matkalla, jolle jokaisen kannattaa lähteä.

The Pale Beyond on Belfastilaisen Bellular Studiosin ensimmäinen peli ja sitä ei ikinä uskoisi. Se ammentaa inspiraatiota imperialistisen aikakauden tutkimusmatkoista ja asettaa pelaajan haastavien valintojen eteen, varsinkin jos pelaajan moraaliset arvot ja empatiakyky ovat korkealla.

Mainos

Matka sinne, mistä kukaan ei ole palannut

Pelaaja astuu Robin Shawn -nimisen seilorin saappaisiin, joka on saapunut työhaastatteluun Temperance-nimisen laivan miehistöön. Voit itse valita mistä Robin on tullut, mitä hän on tehnyt ja mikä motivoi häntä.

Tehtävä on selkeä: tuntematon rahoittaja on maksanut maltaita lähettäessään Viscount-nimisen aluksen tutkimaan tuntematonta etelänapaa. Viscount on kuitenkin kadonnut matkallaan tuntemattomaan, ja nyt Temperance-aluksen määränpää on lähteä selvittämään sisarlaivan kohtalo ja hakemaan mahdolliset eloonjääneet takaisin. Kaikki ei kuitenkaan mene putkeen. Seilaako Temperance miehistöineen suoraan kohti Viscountin kohtaloa?

Jäätäviä ratkaisuja jäätävässä ympäristössä

Pelimekaniikka keskittyy keskusteluihin ja niissä tehtäviin valintoihin, sekä resurssien kuten ruuan, öljyn, miehistön ja muiden tarvikkeiden hallintaan. Tarina etenee pelaajan tekemien valintojen mukaan ja vaikka se onkin melko lineaarinen, on pelissä useampia mahdollisia polkuja, jotka muuttavat tapahtumia melko radikaalistikin.

Peli on mekaniikoiltaan simppeli – jopa interaktiiviseen tarinaan verrattava kokemus, joka kuitenkin vie mukanaan ja pakottaa pelaajan punnitsemaan valintojensa seuraamuksia.

Toivo horisontissa, vai onko se pingviini?

The Pale Beyond onnistuu tavoitteessaan miltei täydellisesti. Se on teknisesti todella toimiva, kaunis ja samalla ahdistava kokemus. Pelaaja asetetaan äärirajoille äärimmäisissä olosuhteissa, mutta toivo siintää horisontissa, ruokkien tahtoa tehdä valintoja, jotka auttavat näkemään vielä seuraavan aamun.

Tässä piilee samalla pelin suurin ongelma. Osa keskusteluista kärsii jo L.A. Noiren kaltaisista dialogiongelmista, joissa aina ei ole selvää mitä seurauksia omilla valinnoilla on. Muutamaan otteeseen päällimmäinen ajatus olikin, että ”mitä vittua, eihän tämä nyt käy järkeen!”, kun omat valinnat johtavat yllättäen katastrofiin joka tuntuu pakotetulta. Samoin tiettyinä hetkinä The Pale Beyond pakottaa pelaajan seuraavaan tarinakohtaan liian tuntuvasti, ja omien valintojen painoarvoa on liian helppo kyseenalaistaa isossa kuvassa.

Luonto-ohjelmista ja sarjakuvista

The Pale Beyondin audiovisuaaliseen ilmeeseen on panostettu. Vaikka animaatioita ei pelissä ole, on ympäristöt, hahmot ja tapahtumat kuvitettu todella upeasti.

Samoin äänimaailma on autenttinen ja BBC:n arkistoista kaivetut pingviinien ja hylkeiden äänet kiristävät purjeet. Tunnelma on kohdallaan, joten moitittavaa ei teknisestä toteutuksesta löydy.

Lähde mukaan matkalle

The Pale Bayondin tarjoamaan seikkailua on helppo suositella sen pienistä ongelmista huolimatta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tarinapainotteisista peleistä. Se tutkii rohkeasti ihmismieltä ja ihmisten käyttäytymistä äärimmäisissä olosuhteissa. Peli ei ole yhtä ankea kuin This War of Mine eikä yhtä strateginen kuin Frost Punk, mutta The Pale Beyond ansaitsee paikkansa näiden pelien rinnalla omilla meriiteillään.

Jos kuitenkaan interaktiivinen tarina ei ole sinun juttusi, kannattaa tsekata edellä mainitut pelit, joissa pelimekaniikat ovat monipuolisemmat, mutta muussa tapauksessa lähde mukaan matkalle!

Mainos