Mainos
The Quarry on Supermassive-pelitalon kauhu-uutuus, jota voi kutsua vain viittä vaille peliksi. Päteväksi kauhuksi kylläkin!

The Quarry on täysverinen teinikauhutarina, joka kerrotaan elokuvamaisen pelin muodossa.

Brittien guildfordlainen Supermassive Studio tunnetaan parhaiten kauhupeleistä, kuten Until Dawn PlayStation 4:lle, The Dark Pictures Anthology Bandai Namco Entertainmentille ja nyt The Quarry 2K Gamesille.

Mainos

Kaikki yhtiön pelit noudattavat samaa pelilogiikkaa, joka perustuu elokuvamaiseen kerrontaan, mutta kaikki käänteet ratkaisee pelaaja itse.

Tarina nuorista, seksinhimosta ja jostain oudosta

The Quarry sijoittuu nimensäkin mukaan vanhan louhoksen tiloihin joskus 1900-luvun puolivälissä rakennettuun lasten kesäleiriin. Ennen leiriä saadaan maistiainen siitä, miten aluella on jotain mätää. Jopa paikallispoliisi on sitä mieltä, että kenelläkään ei ole leirialueelle mitään asiaa, paitsi aikana, jolloin siellä on lasten kesäleiri. Ja kun leiri päättyy, on kaikkien poistuttava sieltä saman vuorokauden aikana. Miksi? No, sitähän kukaan ei ole kiinnostunut selvittämään, sillä teinilempi leiskuu ja yksi yö leirikeskuksessa ilman opettajan hommia kiinnostelisi kaikkia bileiden toivossa.

Interaktiivinen leffa

Mekaniikaltaan The Quarry on kuten Until Dawn ja The Dark Pictures -pelitkin. Tarina etenee pelimoottorilla renderöitävän tarinan muodossa, jota tähdittävät Hollywoodista tutut sivuosa- ja tv-tähdet. Tällä kertaa David ArquetteTed RaimiAriel Winter ja Justice Smith.

Pelin tarinan ohella pelaaja päättää, mitä tarinassa tapahtuu tietämättä kuitenkaan valintojensa seurauksia. Osa valinnoista voi mennä ihan putkeen, osa aivan perseelleen niin, että joku päähenkilöistä kuolee kesken kaiken. Tätä hahmoa ei kuoleman jälkeen enää saa takaisin, vaan tarina jatkuu.

Pelillisiä elementtejä ovat hahmon liikuttelu ns. suljetuissa ympäristöissä kuten leirillä, sisätiloissa, uimavajassa ja metsissä. QTE-kohtauksilla katsotaan, mokaako pelaaja reaktioajallaan ja paniikissa tehdään nopeita päätöksiä, jotka ovat sitten joko hyviä tai kohtalokkaita. Siinä se. Mikään ratkaisu ei tavallaan ole oikea tai väärä – riippuen tietysti siitä, mikä on pelaajan tavoite.

David Arquetten hahmo on leirikeskuksen johtaja, joka haluaa, että nuoret lähtisivät alueelta ennen pimeää.

Pelastaako kaveri pulasta vai hypätäkö veteen panopuuhien toivossa?

Pelillisesti The Quarry on siis hyvin tuttu tapaus Until Dawnin, The Dark Pictures Anthologyn ja Quantic Dreams -pelitalon pelien pelaajille. Joskin viimeksi mainitun firman peleissä on joitain vaativampia pelillisiä toimintoja, kuten kursorin nopea liikuttaminen tiettyyn pisteeseen.

Pelissä olisi oivia tilaisuuksia erilaisten puzzle-pähkinöiden esittelemiseen, mutta sellaiset loistavat poissa. Pelaaja seuraa tarinaa ja tekee vain valintoja tai äpäköitä painalluksia. Mikäs siinä, homma toimii.

Bikinejä ja piinaa, kuten kauhuhommaan kuuluu.

Varsin esteettinen

Graafisesti The Quarry on todella näyttävä. Joskaan ei aivan yhtä näyttävä kuin mitä se voisi nykyaikaisilla konsolitehoilla olla. Varjot piirtyvät kyllä kauniisti, mutta paikoitellen varsin rankasti esimerkiksi tehden hahmojen hampaista likaisen näköisiä. Lisäksi ”outo laakso” -ilmiö paistaa usein hahmojen kasvoilta.

Visuaalisuus on kyllä kautta linjan viimeisen päälle komeaa katselteltavaa. Kunhan pienistä epäkohdista pääsee yli, on pelin pelaaminen kuin mitä tahansa kauhuleffaa katselisi. Välillä vain on toimittava – juuri kun olisi nukahtamassa.

”Pidätä hengitystäsi” on uusi interaktiivinen toiminto, joka ei kuitenkaan vaadi pelaajalta juuri mitään taitoja.

The Dark Pictures Anthologya vaivannut supermustat tummat kohdat ovat onneksi poissa, joten sisällöstä saa tällä kertaa selvääkin.

Äänipuoli on puolestaan kautta linjan erinomaista, 100/100-tasoa.

Erityismaininta on pakko antaa suomenkielisestä lokalisoinnista, joka helpottaa tarinan seuraamista, vaikka muuta väittäisikin. Kaikki on tekstitetty suomeksi eikä käännöksessä ole moittimista.

Kannattaako ostaa?

The Quarry on ensimmäisellä pelikerralla noin 10-tuntinen kauhuseikkailu, joka pitää pelaajan kiinnostuneena ja imussa. Sen voi halutessaan pelata muutaman kerran uudelleenkin läpi, joko yrittäen pitää kaikki hengissä tai tappaa kaikki heti alkuunsa. Valintoja riittää ja ratkaisuja sen myötä.

The Quarry on kuitenkin noin yleisesti kertaviihdyke, jonka pelaa läpi ja siitä nauttii, mutta tuskinpa tähän palataan enää koskaan läpipeluun jälkeen. Vaan eipä niihin muihinkaan Supermassiven peleihin.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
The Quarry
77 %
Edellinen artikkeliVerkon vihatuin peli on todellinen arpakone ja tahkoo sillä kymmeniä miljoonia
Seuraava artikkeliForza Horizon 5 on nyt suomenkielinen
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
the-quarry-arvosteluThe Quarry on ensimmäisellä pelikerralla noin 10-tuntinen kauhuseikkailu, joka pitää pelaajan kiinnostuneena ja imussa. The Quarry on kuitenkin noin yleisesti kertaviihdyke, jonka pelaa läpi ja siitä nauttii, mutta tuskinpa tähän palataan enää koskaan läpipeluun jälkeen. Suomilokalisoinnista isot plussat.