Mainos
The Settlers: New Allies saapuu vuosien odottelun jälkeen vihdoinkin jatkamaan maineikasta The Settlers -pelisarjaa. Iskeekö New Allies kuin häkä uudisraivaajan pönttöön, vai onko parempi uudisraivata tiensä muihin viihdykkeisiin?

The Settlers -pelisarja näki ensimmäisen kerran päivänvalonsa vuonna 1993 kun Blue Byte julkaisi The Settlers -pelin Amiga-tietokoneelle. Vuotta myöhemmin peli ilmestyi myös PC-pelaajien hyppysiin.

The Settlers sai kuusi jatko-osaa, joista viimeisin, The Settlers 7: Paths to a Kingdom ilmestyi vuonna 2010.

Mainos

Vuonna 2014 piti ilmestyä The Settlers: Kingdoms of Anteria, mutta Ubisoft keskeytti pelin kehittämisen suljetun betan negatiivisen palautteen takia. Myöhemmin tämä peli sai nimekseen Champions of Anteria. Champions of Anteria ei ollut enää The Settlersin kaltainen tosiaikainen kaupunginrakentelustrategiapeli, vaan se oli muutettu toimintaroolipeliksi. Tämän jälkeen olikin pitkään hiljaiseloa suositun pelisarjan saralla.

Vuonna 2019 piti ilmestyä The Settlers nimeä kantava uusi osa. Sen julkaisua viivästytettiin ensimmäisen kerran vuoden 2020 kolmanteen vuosineljännekseen. Heinäkuussa kuitenkin peli vedettiin täysin jäihin ja ennakkotilaajat saivat rahansa takaisin.

”Heinäkuussa kuitenkin peli vedettiin täysin jäihin ja ennakkotilaajat saivat rahansa takaisin”

Vuoden 2022 tammikuussa Ubisoft ilmoitti että The Settlers on lähes valmis. Maaliskuussa kuitenkin peli vedettiin taas takaisin hyllylle, kun suljetussa betassa oli jälleen rusnaasti negatiivisia palautteita. Ubisoft ilmoitti että peli tullaan julkaisemaan ”myöhemmin”.

Marraskuussa 2022 Ubisoft ilmoitti, että peli oli saanut nimekseen The Settlers: New Allies, ja sen oli määrä julkaista 2023 helmikuussa ensimmäistä kertaa The Settlers -pelisarjan historiassa julkaisussa useammalle alustalle. Vuoden 2023 helmikuun 16. päivänä koodit jaettiin kriitikoille. Heille myös ilmoitettiin, että pelin pääsee lataamaan vasta kun peli julkaistaan, eli 17. päivä. Monet pelialaa seuranneet alkavat tässä kohtaa narskuttamaan hampaitaan. Onko The Settlers: New Allies sellainen, kuin viimetipassa jaettavat arviokoodit voisivat antaa ymmärtää?

Koti alta, kohti uutta maailmaa!

Pelin tarinassa viholliset hyökkäävät kylään, on pakko paeta. Laivaan ne jotka ehtivät, muut jäävät taakse. Merelle, tyhjän päälle ja kohti uutta maata. Tyhjästä pitäisi nyhjäistä uusi uljas maailma.

Tosiaikaista kaupunkinaksuttelua

The Settlers -pelit ovat olleet usein hieman piirrosmaista grafiikkaa sisältäviä kevyempiä, mutta silti syvyyttä sisältäviä tosiaikaisia kaupunginrakentelu-, puolustus- ja hyökkäyspelejä. Niissä on ollut tärkeää rakentaa tietynlaiset tuotantoketjut, kuten kerätä viljaa, prosessoida vilja jauhoksi, tehdä jauhoista leipää, jakaa leipä työntekijöille, jotta he tekevät työnsä.

The Settlersit ovat keveitä, mutta sisältävät sopivasti strategiaa, jotta aivonystyrät mukavasti kihelmöityvät samalla kun nauttii suht leppoisasta meiningistä.

The Settlers: New Allies heittää aivonystyröiden hieronnan romukoppaan, suoraviivaistaa kaiken latteaksi kuin pannukakku ja lisää peliin kosmeettisten esineiden ja boosterien kaupan. Ou jee.

Vastaus liian mukavaan elämään

The Settlers: New Alliesissa pitää rakentaa kaupunkia, sille armeija ja sitten hyökätään –  thäts it ja tättärää.

Aiemmissa osissa tarvittiin ruokaa, jotta työntekijät tekevät työnsä. Nyt ruoka on vain kiva bonus. Oikeastaan kaikkea, mikä vaati vähän vaivaa aiemmissa osissa on suoraviivaistettu lähes idlausmobiilipelien tasolle.

Toisin kuin näiden aivottomien naksutuspelien kanssa, ei The Settlers: New Alliesin pelaaminen oikein jaksa kiinnostaa edes sitä ohimenevää vivahdetta. Viholliset ovat helppoja taltuttaa, eikä vaikeusastetta ei voi säätä. Kampanja on hätäisesti kasaan sutaistu, ja tuntuu kuin kaikkien avoimen pelimaailman seikkailupelien turhimmat sivutehtävät olisi niputettu yhdeksi läjäksi.

Solutason sielukuolema on selvä kohtalo parin minuutin pelailun jälkeen. Kampanja on tylsä, sen tarina on tylsä ja tehtävät tylsiä. Hahmoja voi kehittää, mutta kehittäminen jää pintapuolisiksi pikkubonuksiksi.

Kampanjan lisäksi pelissä on 1v1-, 2v2- ja 4v4-pelimuodot, joista 1v1:stä voi pelata tietokonetta vastaan. Karttaa ei voi valita.

Peli sisältää myös ”Hardcore”-pelimuodon, joka laittaa ekstrakapuoloita pelaajan siirtolaiskärryjen rattaisiin. Peruspelin ollessa niin tuskaisan turhaa pelattavaa, ei juuri kiinnostele tarttua hardcore-muotoonkaan.

Jos tämä on sitä, kun on otettu betan negatiivisesta palautteesta opikseen, hirvittää ajatella, millaista peli on betassa ollut. Veikkaan, että kukaan siellä ei ole pyytänyt oikealla rahalla ostettavia kosmeettisia esineitä tähän peliin.

Ihan nätti

Grafiikat The Settlers: New Alliesissa ovat ihan nättejä ja hahmojen animaatiot yksityiskohtaisia. Pikku-ukkojen touhuja on ihan mielekästä seurailla juuri animaation yksityiskohtien ja pelin värikkään ilmeen vuoksi.

Äänet ovat ihan mukiinmeneviä, ja musiikki sellasta taustalle sopivaa.

Välianimaatiot kampanjassa ovat taas nuorisopuolen harjoittelijoiden sutaisemia. Ääninäyttely on latteaa, ilmeetöntä ja innotonta. Sieluton ääninäyttely yhdistettynä kamalan näköisiin lähikuviin hahmoista saa käden hamuamaan sukkapuikkoa silmille ja korville pelaamiseen tarvittavan hiiren sijaan.

Uudisraivaa tietä muille peleille

The Settlers: New Alliesissa on ihan miellyttävä grafiikka, ja pelaaminen niin helppoa, että humalainen pingviinikin pystyisi sitä pelaamaan.

Sen pelaaminen tuntuu turhalta ajan tappamiselta. The Settlers: New Alliesin pelaaminen ei ole hauskaa, joten sen voi ihan hyvin jättää jopa sinne alennuskoriin. Todella sääli, että tämä on se, millä The Settlers sarjaa yritetään elvyyttää. Lopputulos on nätti ruumis.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
The Settlers: New Allies
5 %
Edellinen artikkeliThe Day Before -kuoppa syvenee vasta julkaistun dev vlogin myötä
Seuraava artikkeliReturnal PC-arvostelu – torille, tietokone kainalossa
Juhani Kakko
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
the-settlers-new-allies-arvosteluThe Settlers: New Allies saa 5 pinnaa grafiikoista. Tämän olisi ihan hyvin voinut jättää tekemättä.