Mainos
Bestsellerkirjailija Jo Nesbø on tuttu kaikille suomalaisille tv-katsojille joulunajan ja isänpäivän kirjakauppamainoksista, jotka hehkuttavat herran kausituotoksia. Lumiukko on yksi Nesbøn kynäilemistä kansansuosikeista, ja nyt siitä on katsottavissa kirjan lisäksi amerikkalais-brittiläis-ruotsalainen elokuvaversio.

Lumiukko kertoo oslolaisrikostutkija Harry Holen (Michael Fassbender) ahdistavasta ensilumeen liittyvästä keikasta, jossa jo vuosien ajan ihmisiä talvella tappanut mysteerimurhaaja aktivoituu jälleen. Tuhmalla sedällä on tapana silpoa ruumiit pieniin palasiin ja pystyttää murhapaikalle ärtyneen näköinen lumiukko.

Mainos

Kova kasti, rajuja kohtauksia

Lumiukko on seitsemäs yhdestätoista Jo Nesbøn Harry Hole -sarjasta. Elokuva on toteutettu kolmen maan yhteistyönä, jolloin kieleksi on valikoitu englanti ja pääosiin saatu isoista Jenkkileffoista tutut Fassbender, Rebecca Ferguson, Val Kilmer ja J.K. Simmons. Kasti on näin pohjoismaiseksi trilleriksi varsin vaikuttava.

Itse elokuva on yllättävän raaka. Se mässäilee graafisilla yksityiskohdilla, mm. haulikolla ammuttujen päiden kuvaamisella piinaavan pitkään ja katkaistujen jäsenten esittelyillä. Muilta osin elokuva noudatteleekin hyvin pitkälti ruotsalaisista dekkareista tuttua kaavaa kaikkine kliseineen ja nyansseineen. Mikäli tarina ei ole entuudestaan tuttu, on dekkari yllätyksellinen ja imuisa.

Fassbender ei hymyile.

Blu-ray sisältää itse elokuvan ja muutaman kuihtuneen lisämateriaalin, jotka avaavat hieman kulissitoimintaa, mutta eivät varsinaisesti saa viisareita väreilemään itse elokuvan lailla.

Lumiukko on oiva norjalaistrilleri amerikkalaisella elokuvakosketuksella maustettuna ja se soveltuu erinomaisesti viikonloppuiltaviihteeksi.