Mainos

The Terminator oli käänteentekevä toimintajännäri, joka loi viimeisen silauksen Arnold Schwarzeneggerin kulttimaineelle.

1980-luvulta katsoen tulevaisuudessa (vuonna 1997) Skynet-tietokonejärjestelmä (tunnetaan oikeassa maailmassa nimellä Google) tulee tietoiseksi itsestään ja kääntää ihmisen rakentamat sotilaskäyttöön tarkoitetut tuhonkoneet pääuhkaansa, eli ihmistä vastaan. Ihmiset oppivat pian tuhoamaan omat tekeleensä, joten Skynet päättää kehittää koneitaan lisää. Se valmistaa sarjatuotantona T-800-mallia (Arnold Schwarzenegger), joka on rungoltaan robootti, mutta pinnalta elävää kudosta. Näillä Skynet pääsee jo pidemmälle, mutta John Connor keksii keinon tuhota nekin. Niinpä Skynet päättää lähettää yhden T-800-terminaattoreista menneisyyteen, vuoteen 1984 tappamaan Connorin äidin, Sarahin (Linda Hamilton). Ihmiset puolestaan lähettävät omansa (Michael Biehn) myös menneisyyteen pelastamaan Sarahin. Taistelu ihmiskunnan tulevaisuutta käydään permiksien ja olkatoppausten valloittamissa kasaritunnelmissa.

”I’ll be back!”

Aikoinaan erittäin jämäkkä toimintatrilleripaketti The Terminator nousi todella kovaan suosioon, nostaen samalla Iso-Arskan myös todelliseen tähteyteen. Miehen paha slogan ”I’ll be Back!” elää edelleen vahvasti ja tunnetaan kaikkialla maapallolla. Myös Ohjaaja James Cameron lisäsi tunnettuuttaan ja pääsi Hollywoodissa parempaan asemaan.

The Terminator oli hyvä silloin. Terminator 2 saapui 1991 myös Cameronin ohjaamana ja peittosi edellisen mennen tullen. Se oli niin kova toimintaleffa, että se peittoaa edelleen kaikki kaltaisensa.

Mainos

The Terminator on jäänyt sekä jatko-osansa varjoon, että myös teknisesti pahasti jumiin kasariaikakauteen. Efektit olivat silloin ehkä näyttäviä, mutta nyt ne näyttävät todella järkyttävilta ja Blu-rayn armottomuus vielä korostaa niiden rumuutta. Leffa on pullollaan myös hyytäviä klaffivirheitä, kuten Terminaattorin yhtäkkiä lyhenevä tukka ja ilman syytä vaihtuvat vaatteet.

Trilleri toimii silti edelleen, ja vaikka leffan olisi nähnyt sata kertaa, onnistuu sen tunnelma pitämään jännityksen tiiviinä koko leffan keston ajan.

Bonustakin löytyy – kaikki samat, jotka on julkaistu DVD:llä jo kymmenen vuotta sitten. Niiden vuoksi tätä leffaa ei kannata hommata. Mutta jos Terminator ykköstä ei löydy DVD:llä, on BD-version osto ehdottomasti suositeltavaa.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
The Terminator
Ekstrat
Edellinen artikkeliPiranha 3DD (Blu-ray 3D)
Seuraava artikkeliLumikki ja Metsästäjä (Blu-ray)
the-terminator-blu-rayTerminator ykkönen on kuumottava kaikessa rumuudessaan ja raakuudessaan. Se aloitti koko huippubrändin tyhjästä ja toimii edelleen paremmin kuin miljoona muuta modernia toimintaelokuvaa.