Mainos
Ensimmäistä maailmansotaa taisteltiin vuosina 1914–1918, joka maailmanlaajuisesta konfliktista huolimatta keskittyi pääasiassa Eurooppaan. Taru sormusten herrasta -ohjaaja otti arkistomateriaalit käsiinsä ja kokeili niihin uusinta puhdistus- ja väritysteknologiaa.

Ohjaaja Peter Jackson on tunnettu siitä, että mies on valmis ja innokas kokeilemaan ensimmäisenä uusinta teknologiaa taiteessaan. 3D/48p oli Jacksonin syynissä Hobitti-trilogiassa, nyt muutetaan mustavalkoiset filmit hifileffaksi.

Yhdessä kymmenien historiantutkijoiden, 120:n sotaveteraanin ja The Imperial War Museumin kanssa toteutettu megateos restauroi vanhat sotafilmit huikean näköisiksi väritallenteiksi.

Mainos

Kaunistelematonta maailmansotaa

They Shall Not Grow Old kertoo Ensimmäisen maailmansodan tapahtumista rivisotilaiden silmin. Heidän, joiden tarinasta harvemmin mitään on kuultu – ainakaan tässä mittakaavassa.

Eri veteraanit aloittavat tarinansa ajasta ennen sodankäyntiä. Miten brittimiehet houkuteltiin Britannian armeijaan, miten heistä koulutettiin kuudessa viikossa sotavalmiita taistelijoita ja miten kaikki taistelutantereilla eteni. Raakuuksia ei sensuroida. Kun päälaki irtoaa vierustoverilta, siitä kerrotaan yksityiskohdat. Tarinat ovat pysäyttäviä.

Huikea tekninen toteutus

Elokuvan kerrontatapa on hyvin dokumenttimainen. Puhuvia päitä ei kuitenkaan näy yhtään, vaan kuvamateriaali esittelee pelkkiä autenttisia sotavideoita ja kuvia Imperial War Museumin arkistoista. Ensimmäiset 25 minuuttia ovat mustavalkoisia, sitten kaikki kirkastuu väreihin, jotka saavat vanhan sotakuvaston muuttumaan jopa henkilökohtaisella tasolla aidon näköiseksi. Ensimmäinen maailmansota ei ole koskaan ennen ollut näin uskottava osa historiaa.

Jännittävintä on elokuvan tekninen toteutus. Eri kuvanopeuksilla tallennetut filmit on muunnettu realistiseen nopeuteen, joka jo yksistään saa vanhan kuvaston näyttämään aiempaa aidommalta. Lisäksi työryhmät ovat käyneet oikeilla paikoilla analysoimassa maaston ja puiden lehtien värejä, sillä kaikki on väritetty. Lisäksi osa vanhasta filmimateriaalista on ollut joko kokonaan mustaa tai täynnä karvoja ja kopiointimuhjua, sillä filmejä on monistettu. Jacksonin post-production-työryhmä on poistanut kaikki roskat ja värittänyt kaikki kuvat autenttisiksi. Elokuvan jäljestä voi todella nauttia vasta kun ymmärtää koko tuotantoprosessin haastavuuden.

Korvaako leffa Tuntemattoman sotilaan?

They Shall Not Grow Old on huikea tapaus. Se antaa paikoin varsin verisen ja graafisen kuvan sodasta olematta silti kohtuuttoman raaka. Se päästää katsojan keskelle inhottavaa sotaa täynnä haasteita, täitä, tylsyyttä ja vaaran uhkaa. Armeijan käyneet katsojat voivat heti samaistua ainakin elokuvan alkupuolen kertomuksiin. Peter Jackson on todella onnistunut luomaan jotain uutta monta kertaa kerrotuista sotatapahtumista.

Blu-ray sisältää vain yhden lisämateriaalin, n. puolituntisen näin tehtiin -koosteen, jossa avataan leffan tuotantoa erittäin mielenkiintoisten esimerkkien kera.