Mainos

Toisen maailmansodan syövereissä keskitysleireille kuljetetuilta juutalaisilta ryöstettiin vapaus ja nuoruus. Tilanne ei uhrien osalta palautunut ennalleen sodan loputtuakaan. Miten isien kokemukset vaikuttavat jälkikasvun elämään?

Uransa huippupäivät taakseen jättänyt Cheyenne viettää tylsää hiljaiseloa Irlannissa hulppeassa kartanossa. Hänen vaimonsa Jane (Frances McDormand) on pippurinen palomies (palohenkilö), joka pitää huolen siitä että arkipäivät rutiinit sujuvat mallikkaasti.

Cheyennen isä on kokenut nöyryytyksen Auschwitzin keskitysleirillä, ja vapauduttuaan janonnut pakkomielteisesti kostoa. Isän kuoltua on rokkarin aika lähteä tien päälle hoitaakseen työ päätökseen.

Mainos

Cheyennelläkin on luurankoja kaapissa: Kaksi nuorta teki itsemurhan hänen kappaleidensa innoittamina. Tämän vuoksi tai tästä huolimatta mies ei ole koskaan kasvanut aikuiseksi. Ainakin hän on jämähtänyt 80-luvulle. Odottaako tien päässä aikuistuminen?

Kitara

Paolo Sorrentinin ohjaamassa elokuvassa nähdään yksi viime vuosien mieleenpainuvimmista roolisuorituksista. Kuvitelkaa millainen yhdistelmä olisi The Cure -yhtyeen Robert Smith, Ozzy Osbourne ja Michael Jackson. Tuloksena voisi olla jotakin sen kaltaista kuin Sean Pennin esittämä 50-vuotias rokkari.

Elokuvan kuvallinen anti on huippuluokkaa, ja sitä on myös persoonallinen musiikki, josta vastaa Talking Heads -veteraani David Byrne. Byrne muuten nähdään elokuvassa hetken omana itsenään.

Suudelma

Tarina lähtee käyntiin hitaasti ja vaatii paljon keskittymistä, eli ihan kotibileiden piristykseksi ei tätä rainaa kannata vuokrata. Istuskelua ja tuijottelua on luvassa, mutta ken ei kiireettömiä kohtauksia pelkää, saa palkinnon. Suosittelen lämpimästi katsottavaksi raukeana viikonlopun hetkenä kera punaviinin. Elokuva on rauhoittava ruiske kaikenmaailman battleshippien ja transformersien keskellä.

Altaassa

This Must Be The Placea on mainostettu jossakin draama-komediana. Komedia värähtelee hienovaraisesti pinnan alla, muistuttaen etäisesti elokuvasta Broken Flowers. Joku tietysti voi pitää meikkaavaa kundia naurupommina jo sinänsä.

Ai niin, rullaluistelijaan liittyvä kohtaus kyllä räjäytti niin sanotusti pankin.

SA

Mainos