Mainos
Brittiohjaaja-käsikirjoittaja Martin McDonagh on kypsytellyt Three Billboards Outside Ebbing, Missouri -elokuvan tarinaa pitkään. Kypsyttely kannatti, sillä kyseessä on melkein mestarillinen trilleriteos.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri kertoo naisesta, äidistä, jonka tytär on murhattu raa’asti. Paikallispoliisilla ei ole hajuakaan tekijästä. DNA-näytteistä ei ole apua, johtolankoja ei ole. Äiti Mildred (Frances McDormand) on syystäkin turhautunut. Kun Mildred huomaa 1970-luvulta saakka käyttämättömät tienvarsimainoskyltit, saa hän ajatuksen, joka sekoittaa koko kylän pakan – etenkin poliisin.

Mainos

Tarkkaa työtä

Teatteriohjaaja Martin McDonagh on pilkuntarkka viilaaja. McDonagh on hionut ja hionut elokuvan tarinaa pikkutarkasti. Käsikirjoitus on jopa niin spesifi, että näyttelijöillä ei ollut sijaa poiketa missään.

– Replat ovat reploja ja niissä pysytään. Jos jotain pitää tarkistaa, selataan kässäriä taaksepäin, muistelee elokuvan päätähti Frances McDormand.

Lopputulos on sen ansiosta mietitty ja toimiva. Elokuvan tarinalla on pääpaino.

Mukana mustien mustaa huumoria

Vaikka McDonagh on mustan komedian ohjaaja, panostaa hän Three Billboards Outside Ebbing, Missouri -elokuvassa ahdistuneeseen tunnelmaan onnistuen siinä täydellisesti. Mustalla huumorilla on toki paikkansa tässäkin. Esimerkiksi osa hahmoista ovat tavalla tai toisella hieman liian absurdeja. Osa vain käyttäytyy liian urposti. Komedian huomaa, mikäli katsojalla on yleissivistystä ja ihmislukutaitoa.

Elokuva ottaa dekkarimaisen tarinansa ohella myös kantaa Amerikan poliisikulttuuriin, sekä vähemmistöihin. Värillisiin ja kääpiöihin kohdistuvat asenteet ovat näkyvästi esillä kaunistelemattomina.

Woody Harrelson ja Sam Rockwell.
© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation

Koska Three Billboards Outside Ebbing, Missouri on visuaalinen elokuva kaikessa autenttisuudessaan, tuo 4K UHD mukanaan ripauksen uskottavuutta. Elokuvassa ei ole kuin muutama CGI:llä avustettu kohtaus, kaikki muu on käytännön tehosteilla ja ratkaisuilla toteutettu. Elokuvaa kelpaa ahmia autenttisena visuaalisena tapauksena. Kuva on skarppia ja yksityiskohdat maukkaita, etenkin Ebbingin vuoristoissa.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri on verkkainen, mutta sitäkin intensiivisempi trillerin, draaman ja mustan huumorin cocktail. Se käynnistyy väkevästi ja kantaa kivasti loppuun saakka, vaikka lässähtääkin aivan viimeisessä kohtauksessaan.