Mainos
Kauan odotettu PlayStation 5 julkaistaan Suomessa ja Euroopassa 19. marraskuuta.

Uuden konsolisukupolven käynnistävästä laitteesta on kirjoitettu ja puhuttu jo runsaasti ennen julkaisua, ja kokosimme tähän 10 asiaa, jotka uudesta PlayStationista kannattaa ainakin tietää.

  1. Pitkä odotus on ohi. Suomalaiset odottivat uutta konsolia tasan 2 547 päivää. Uuden pelikonsolin edeltäjä PlayStation 4 julkaistiin 6 vuotta, 11 kuukautta ja 21 päivää sitten.
  1. Mustasta tuli valkoista. PlayStation 5 on ensimmäinen PlayStation-konsoli, joka julkaistaan valkoisessa värityksessä. Kaikki aiemmat PlayStation-laitteet on tuotu markkinoille totutusti joko mustana tai harmaana.
  1. Pleikkarista tulee digitaalinen. PlayStation julkaisee ensimmäistä kertaa historiassa konsolistaan version, jossa ei ole lainkaan levyasemaa. PS5 Digital Edition -konsolille pelit ladataan suoraan verkosta. Niille jotka rakastavat perinteisiä pelilevyjä, saataville tulee myös 4K Blu-ray-levyasemallinen PS5-konsoli.
  1. Kahdeksan tuhatta kertaa enemmän muistia. Playstation 5 sisältää suorituskykyisen 16 gigatavun RAM-keskusmuistin. Se on 8 000 kertaa enemmän kuin ensimmäisessä PlayStation-konsolissa, jossa keskusmuisti oli vain 2 megatavun kokoinen.
  1. 8K-pelikuva saapuu olohuoneisiin. PlayStation 5 kykenee toistamaan pelejä 8K-resoluution tarkkuudella. Jos verrataan ensimmäiseen PlayStation-konsoliin, PS5 toistaa 100 kertaa enemmän pikseleitä ruudulla tehden kuvasta huomattavasti yksityiskohtaisemman ja tarkemman.
  1. Pitkät latausajat jäävät historiaan. PlayStation 5 sisältää huippunopean SSD-levyn, joka tarkoittaa pelien latausaikojen merkittävää lyhentymistä. PlayStation 5 -pelien käynnistysvalikoissa vietettävästä ajasta ei puhuta enää minuuteissa vaan sekunneissa.
  1. Kuulijaa ympäröivä äänimaailma on täällä. PlayStation 5 hyödyntää 3D-audioteknologiaa, joka yhdistettynä kuulokkeisiin luo entistä immersiivisemmän äänimaiseman. Pelaaja saattaa esimerkiksi kuulla nuolen viuhahtavan päänsä ohi tai kuulla vastustajan askeleet toisesta huoneesta.
  1. Puhu peliohjaimelle. PS5:n uusi DualSense-ohjain on täysin eri näköinen aiempiin peliohjaimiin verrattuna. Peliohjaimessa on muun muassa sisäänrakennettu mikrofoni, jonka ansiosta käyttäjä voi keskustella pelikavereiden kanssa ilman erillisiä kuulokkeita.
  1. Peliohjain ”puhuu” sinulle. PS5:n DualSense-ohjain sisältää myös niin kutsutun haptisen palautteen ja mukautuvat liipasimet. Tämän ominaisuuden avulla ohjain antaa pelatessa fyysisen tuntopalautteen, jolloin pelaaja voi ohjaimen kautta tuntea konkreettisesti miten esimerkiksi pelihahmo kävelee hiekalla tai miten pelissä jännitettävä jousipyssy virittyy.
  1. Älä hylkää vanhoja suosikkipelejä. Enemmistö PS4-aikakauden peleistä ovat yhteensopivia myös uuden sukupolven konsolin kanssa. PlayStation 5:n julkaisun aikaan 99 prosenttia yli neljästä tuhannesta PlayStation 4:lle julkaistusta pelistä ovat jo pelattavissa PS5-konsolilla.

Lue PS5-konsolin arvostelu tästä.

Mainos
Mainos
Edellinen artikkeliTältä Cyberpunk 2077 näyttää Xbox Series X:llä ja Xbox One X:llä – 10 minuuttia uutta pelikuvaa
Seuraava artikkeliPlayStation 5 -arvostelu – Uusi konsolipolvi ja uusi ohjaintuntuma