Mainos
Puukot esiin, oliko hovimestari murhaaja? Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä, eli alkuperäiseltä nimeltään Knives Out iskee tikarinsa vanhanajan henkeä kahisevaan murhamysteerinälkäisten pöytään.

Elokuvan rikosmysteeritarinassa rikoskirjailija Harlan Thormbey (Christopher Plummer) löydetään huoneestaan kuolleena 85-vuotissyntymäpäiviensä jälkeen. Lähisuvusta koostuneiden juhlavieraiden yllä leijuu syyllisyyden katku. Yksityisetsivä Benoit Blanc (Daniel Craig) on palkattu tutkimaan Harlanin kuolemaa, eikä tämä aio päästää ketään helpolla. Perheen syytellessä toisiaan ja vältellessä kysymyksiä alkaa Thrombeyn kartanossa tunnelma kuumentua, mutta kuka olikaan murhaaja, vai oliko kukaan?

Mainos

Vanhan ajan mysteeriä

Rian Johnsonin (Looper, Star Wars: The Last Jedi) käsikirjoittama ja ohjaama murhamysteeri Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä vierittää murhakartanoon aikamoisen kavalkadin näyttelijöitä. Mukana on muun muassa Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Toni Collette Ana de Armas ja Chris Evans. Jokaisella hahmolla on vanhan ajan mysteerin hengessä oma persoonallinen hahmonsa, omat kytköksensä ja motiivi.

Daniel Craigin etelävaltioiden aksentilla haastava Benoit Blanc on yksi elokuvan erikoisempia hahmoja, selittäessään omassa huumassaan lähes runollista sanailua, vieraiden tuijottaessa närkästyneen lasittunein katsein tätä vierasta.

Knives Out alkaa perinteisen murhamysteerin tyyliin, mutta puolessa välissä heittääkin tilanteen ympäri. Tässä kohtaa vauhti hieman hidastuu ja fokuksen siirto perinteistä murhamysteeriä odottavalta on hidasta. Onneksi elokuva pitää lopulta loppuun asti kaikki kortit hihassaan ja nokkelimmille elokuva vilisee pohdiskeltavia johtolankoja.

Thrombeyn talo on oiva paikka mysteerille, ja on kuin suoraan oppikirjasta repäisty. Musiikit iskevät myös kaikki nostalgianuotit kohdilleen, alun jousiorkesterin pahaenteisestä musiikista alkaen.

Ehkäpä isoimmat ongelmat ovat huumorin hienovaraisuuden ja temmon säätelyn kanssa. Vitsit menevät helposti ohi ja parhaimmillaankin aiheuttavat lähinnä hyväntahtoista hyminää. Siitä huolimatta Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä on juuri sellainen kuin sen odottaakin olevan.

Kannattaako käydä katsomassa?

Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä on hieman hirtehinen murhamysteeri, jota on elokuvan edetessä mielenkiintoista pohdiskella. Hidas murhamysteeri viihdyttää yhden katsomisen verran, sen jälkeen sen helposti unohtaa katsoneensa.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Knives Out
Edellinen artikkeliRed Dead Redemption 2 saapuu Steamiin joulukuun alussa
Seuraava artikkeliPS Storen parhaat Black Friday -diilit: PS4-yksinoikeuspelejä puolet tavallista edullisemmin
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.