Viikingit-sarjan neljännen kauden suurin uutinen suomalaisesta katsantokannasta oli suomalaisnäyttelijöiden mukana oleminen. Vähintään yhtä merkittävä oli tieto siitä, että tyypillisen kymmenen jakson sijasta neljättä kautta tarjottaisin peräti 20 jaksoa.
Kahteen kymmenen jakson osioon jaettu kausi on nyt taputeltu päätökseen. Siinä missä ensimmäinen puolikas tarjoiltiin katsojille heti keväällä 2016, jälkimmäisen puoliskon lopetus venyi aina vuoden 2017 alkuviikoille asti.
Siinä missä neljännen kauden alkupuoli osoitti hienoista väljähtymistä sinänsä raflaavan kolmannen kauden jälkeen, suurin kysymys lopulta on: kannattaako kautta katsoa loppuun asti? Onko viikingeissä enää ruutia?
Viikingit hajallaan
Kuten arvata saattaa, neljännen kauden jälkimmäinen puolikas jatkaa suoraan siitä, mihin aiempi osio jäi. Alkukauden suurimmaksi synniksi jäi tapahtumien hajaantuminen monelle eri rintamalle, joka teki katsomisesta hieman turhauttavaa. Tapahtumien hajaantumisen takia mikään ei tuntunut edistyvän kunnolla, kun eri osa-alueista näytettiin vain hieman yhtä kerrallaan.
Valitettavasti sama kaava jatkuu neloskauden jälkimmäisellä puoliskolla, ainakin aluksi. Välillä kuvataan Keski-Euroopan tapahtumia, välillä Englantia ja toisinaan taas Kattegatia ja muita viikinkialueita. Tarinaa kuljetetaan pienissä paloissa monella eri rintamalla ja tapahtumat tuntuvat välillä todella merkityksettömiltä.
”neljäs kausi on armottoman hidastempoinen ja sisältää paljon joutokäyntiä”
Tempo paranee loppua kohden, kun fokus asettuu paremmin kohdalleen. Tarinakin tuntuu selkeästi selkeytyvän, kun kausi ikään kuin löytää uudelleen keskeiset päähenkilönsä. Ja niitä kyllä riittää. Ragnarin (Travis Fimmel) ohella Lagertha (Katheryn Winnick) saa merkittävää ruutuaikaa eikä jälkikasvu Björniäkään (Alexander Ludwig) unohdeta. Mukana ovat tietenkin nyt entistä enemmän myös Ragnarin nuoremmat pojat, jotka ovatkin merkittävä osa neljännen kauden tarinankuljetusta.
Niin ikään suomalaiskaksikon, Peter Franzenin ja Jasper Pääkkösen roolit tuntuvat hieman kasvavan kauden mukana, ja hyvä niin. Näissä hahmoissa kun tuntuu olevan kuitenkin ihan hyvin särmää mukana.
Uuden kauden alku
Mitä pidemmälle kausi menee, sitä merkittävämpiä tapahtumia mukaan alkaa tulla. Etenkin kauden loppupään jaksoissa nähdään yllättäviäkin käänteitä. Osa käänteistä on varmasti ennalta-arvattavia, mutta mahtuu mukaan myös muutama oikea yllätyskin. Vaikka kaikki kohdat eivät ole erityisen merkittäviä vielä tässä vaiheessa, ne povaavat jatkosta kiinnostavampaa.
Valitettavasti Viikinkien neljäs kausi on kuitenkin armottoman hidastempoinen ja sisältää paljon joutokäyntiä. 20 jaksosta olisi voinut tiivistää helposti ainakin kolmanneksen pois tarinan siltikään kärsimättä. Nyt mukana on paljon sellaisia hetkiä, ehkä jopa kokonaisia jaksoja, joiden tehtävänä tuntuu olevan lähinnä venyttää tapahtumien kaarta.
Vaikka sarjan parissa viihtyy hyvin, alkaa viimeistään tässä vaiheessa sarjaa tulla sellainen olo, että nyt sarjaa venytetään väkisin ja tiukempi tarinankerronta tulisi tarpeeseen. Vaan ainakin IMDb antaa ymmärtää, että seuraavakin kausi olisi samaan tapaan 20 jakson mittainen.
Neljäs kausi tuntuu muuten loppuvan hieman äkillisesti ja vieläpä sellaiseen kohtaan, että sitä ei osaa oikein cliffhangeriksi myöntää. Loppu tosin herättää kysymyksen, että mitäs seuraavaksi oikein tapahtuu, ja siihen vastausta saamme odottaa vielä jokusen kuukauden. Kai sekin eräänlainen merkki sarjan kiinnostavuudesta kuitenkin on.