Koti Elokuva-arvostelut DVD/BD/UHD/VOD VOD-arvostelu: Ballers – 1. tuotantokausi

VOD-arvostelu: Ballers – 1. tuotantokausi

Mainos

Amerikkalainen jalkapallo on kenties Yhdysvaltain merkittävin urheilulaji NFL-liigoineen kaikkineen. Aiheesta onkin tehty useita erilaisia elokuvia, niin tosipohjaisin kertomuksina kuin kuvitteellisina draamoinakin. Televisiosarjojen puolella aihe on kuitenkin jäänyt varsin vähälle käsittelylle. HBOn Ballers-sarja ottaa härkää sarvista ja yhdistää samaan komediallisen draaman sekä dollarimeressä liikkuvan urheilumaailman.

Sarjan keskiössä on Dwayne ”The Rock” Johnsonin esittämä Spencer Strasmore, entinen jenkkifutaaja itsekin, joka urheiljauransa jälkeen on päätynyt talousneuvojaksi muut jalkapalloilijat tähtäimessään. Spencer on ehkä uusi ja kokematon alalla, mutta hän paikkaa näitä heikkouksia suoraselkäisyydellään ja pelaajakontakteillaan. Hänen taisteluparinsa Joe (Rob Corddry) on puolestaan alalla kokeneempi, mutta vastaavasti vähäisemmillä urheilijakontakteilla varustettu pyrkyri. Kaverukset täydentävät toisiaan mainiosti ja sitä eittämättä tarvitaankin, kun urheilijoille pitää yrittää myydä ideaa taloudellisen neuvonnan tarpeista – varsinkin sellaisille, jotka kenties äkkirikastuvat urheilun myötä.

”Kymmenen jakson mittaisen tuotantokauden kaava muistuttaa kovasti HBO:n erinomaista Entourage-sarjaa”

 

Asetelman vastapelureina nähdään tietenkin joukko urheilijalupauksia, joiden sohelluksset siviilielämän puolella muodostavat merkittävän osan sarjan draamankaaresta. Yksi ei osaa käyttää rahaa, toisella taas ei pysy vehje pöksyissään ja kolmas on jo jättänyt peliuran taakseen, vaikkakin sitä jatkuvasti kaivaten. Hölmöilyjen syyt ovat inhimillisiä ja niiden seuraukset sen mukaisia. Rapatessa roiskuu ja näiden varaan sarjan komediallinen viitta myös ripustautuu.

Mainos

Kymmenen jakson mittaisen tuotantokauden kaava muistuttaa kovasti HBO:n erinomaista Entourage-sarjaa, mutta sillä erolla, että Los Angelesin Hollywood-elämä ja glamour ovat vaihtuneet Miamin rantamaisemiin ja leffakuvioiden tilalle on astunut amerikkalaisen jalkapallon yhtäältä värikäs maailma. Siinä missä Entouragessa osan viihdyttävyydestä muodostivat oikeat leffastarat, Ballersissa homman hoitavat oikeat jenkkifutistähdet. Tapa onkin omiaan tuomaan sarjan realismin lähemmäs oikean maailman menoa.

Entourageen verrattuna Ballers kuitenkin häviää kahdessa asiassa: dialogissa ja keskushahmoissa. Jälkimmäisten kohdalla karismaa ei ole samalla tavalla ja dialogi on paljon siistitympää että kuivempaa. Toisaalta Ballersissa osataan bilettää ja rietstella vähintäänkin yhtä komeasti, joten herkullisia hetkiä ja myötähäpeää aiheuttavia tilanteita riittää.

”Ballers on ehtaa kesäviihdettä”

 

Puolituntisten jaksojen varassa kulkeva Ballers on ehtaa kesäviihdettä ja se toimii erinomaisena vastapainona vakavammille ja etenkin synkemmille sarjoille. Erityisesti Ballersia voi suositella jokaiselle amerikkalaisen jalkapallon fanittajalle, varsinkin näin NFL-runkosarjan alla, sillä sarja on omiaan nostamaan odotuksia tulevan kauden osalta. Lajituntemusta toisaalta ei entuudestaan tarjota, sen verran hyvin Ballers toimii ihan omilla ansioillaankin.

Mainos