Mainos

The Night Of -minisarja on yksi viime vuoden yllättäjistä. Blu-raylla loppuvuodesta 2016 julkaistu sarja on ennen kaikkea oivallinen osoitus ennakkoluuloista – olipa kyse sitten sarjan fiktiivisistä hahmoista tai sarjan katsojasta.

Synkkäsävyinen draama voisi olla vain yksi rikos-, vankila- ja oikeussalitapaus muiden joukossa, mutta The Night Of yllättää monella tasolla.

Se on tarkkanäköinen, pohdiskeleva ja huolellisesti rakennettu minisarja, joka on ehdottomasti katsomisensa ansainnut.

Mainos

Olipa kerran eräs ilta

Yliopisto-opiskelija Nasir ”Naz” Khan (Riz Ahmed) lähtee viettämään iltaa opiskelutovereiden luo ja nappaa matkaansa varten isänsä osittain omistaman taksin, lupaa kysymättä tietenkin. Koska reitti New Yorkin Manhattanilla on hänelle tuntematon, hän joutuu tekemään pysähdyksen kesken matkaa.

Kyytiin nousee viehättävä nuori nainen, jota Naz ei tohdikaan ajaa ulos taksistaan, vaikka hän ei kyytiä olekaan tarjoamassa – katolla palavasta taksivalosta huolimatta.

Matka päätyy neidin asunnolle, jossa nautitaan päihteitä ja seksiä. Jossain vaiheessa yötä Naz herää asunnolta ja löytää naisen tyystin verisenä sängyltä, tapettuna. Mitä on tapahtunut? Kuka on tehnyt ja mitä?

Tästä kiinnostavasta asetelmasta käynnistyy kahdeksanosainen, noin yhdeksän tunnin mittainen minisarja, joka osoittaa katsojilleen ennakkoluulojen voiman.

Kuka, mitä, miksi?

Sarjan käsikirjoitus on älykäs ja monitahoinen. Toisin kuin monet rikospaikkasarjat tai oikeussalidraamat, The Night Of ei kompastele kengännauhoihinsa tai pidä katsojaansa tyhmänä.

Sarja avaa itseään hiljalleen ja antaa samalla lisää vinkkejä mitä on tapahtunut, kuka voisi olla syyllinen ja ruokkii samalla katsojan omiakin ennakkoluuloja.

Tätäkin enemmän tarina kuitenkin peilaa pää- ja sivuhahmojen omia ennakkoluuloja monella tapaa ja siinä sivussa tulee käsitelleeksi rotupolitiikkaa, 9/11-tapahtumaa ja New Yorkin sillisalaattimaisuutta eri kulttuurien suhteen.

Hieman yllättävästi sarja osaa yhdistää oikeustapauksen käsittelyn, vankilakulttuurin ja murhavyyhdin selvittämisen toisiinsa saumattomasti. Yleensä kun aiheita käsittelevät sarjat ja elokuvat keskittyvät lähinnä yhteen näistä jättäen muut osat selkeästi sivurooliin. The Night Of hoitaa kaiken ja tekee sen vieläpä hyvin.

Roolitus tekee paljon. Nasiria esittävä koiranpentusilmäinen Riz Ahmed on oivallinen valinta rooliinsa. Niin ikään veteraaninäyttelijä John Turturro on mainio vähemmän menestyksekkäänä asianajajana. Eikä muukaan kaarti kauas jää ja juuri tämä on yksi sarjan ehdottomista vahvuuksista.

The Night Of on kiehtova silmäys ihmismieleen ja toisaalta erityisen mainio rikostarina. Sarjan teeman mukaisesti, uhmaa ennakkoluulojasi ja katso tämä sarja.

Mainos