Mainos
Televisioyhtiö HBO on tuottanut korkealaatuisia tv-sarjoja kuin liukuhihnalta. Vaikka suurin huomio on kiinnittynyt monena vuonna ansaitusti Game of Thronesiin, myös Vinylin ja Westworldin kaltaiset laatusarjat ovat saaneet näkyvää palstatilaa. Jo viime vuonna suoratoistona nähty Westworldin ensimmäinen tuotantokausi on saanut nyt komean Westworld Season One: The Maze -Blu-ray-julkaisun. Sisältönä on sarjan lisäksi oheismateriaalia sekä paljon sarjan taustoituksesta.

Jatkoa on jo sarjalle luvassa, mikä onkin enemmän kuin toivottavaa. Westworld nimittäin lukeutuu heittämällä viime vuosien parhaiden sarjojen kirjavaan joukkoon.

Olipa kerran villi länsi

Samannimiseen 70-lukulaiseen elokuvaan perustuva Westworld on sarja, joka toimii monella tasolla niin temaattisesti, ajallisesti kuin ympäristönkin puolesta. Westworld on ehkä pinnalta kevyttä viihdettä suhteellisen yksinkertaisessa maailmassa, mutta sen kauniin pinnan alla tapahtuu paljon.

Mainos

Uskaltaisinpa jopa sanoa, että Westworld on yksi syvällisimpiä sarjoja vuosikausiin. Tässä mielessä se jättää useimmat kilpalijansa jälkeen valovuosien erolla.

Westworld on eräänlainen elämyspuisto villin lännen aikakaudella, jonne sen vieraat tulevat viihtymään ja kokemaan erilaisia seikkailuja. Toiset kokemaan aarteenmetsästyksen jännitystä, toiset helppoa rakkautta ja jotkut kenties vain rällästämään kuudestilaukeavat käsissään länkkäriaikakauden saluunassa.

Westworldissa vain vieraat ovat ihmisiä. Kaikki muu on kalusteita, lavasteita ja robotteja, kasveja ja eläimiä myöden. Nämä huippuälykkäät robotit on varustettu realistisilla tavoilla reagoida ihmisten tekoihin ja keskusteluihin kuin oikeat ihmiset konsanaan.

Kun niitä pelotellaan, ne pelkäävät. Kun niitä kohdellaan kunnioituksella, ne tekevät saman muille. Ainakin noin pääpiirteittäin, sillä roboteille on ohjelmoitu erilaisia luonteenpiirteitä ja taipumuksia, joita ne noudattavat mahdollisimman tarkasti ohjelmointinsa mukaisesti.

Aidon villin lännen tapaan osa asukeista eli roboteista on hyviksiä, osa pahiksia ja suurin osa vain tavallisia ”ihmisiä” vailla sen suurempaa tarinaa. Tarinoilla kuitenkin on paikkansa, jotta niitä janoavilla ihmisillä olisi jotain ”elämää suurempaa” koettavaa elämyspuistoon astuessaan.

Ja mikäpä voisikaan mennä pieleen, kun roboteilla on ihmisiä parempi kyvykkyys fyysisesti ja ainakin tietyiltä osin jopa paremmat älylahjat?

Turingin testin tuolla puolen

Tämän pidemmälle sarjan tarinaa ei oikeastaan kannatakaan paljastaa, sillä kuten todettua, Westworld toimii monella eri tasolla. Vaikka sarjan tapahtumat sijoittuvat suurelti osin villin lännen maisemiin, osin tapahtumista käydään elämyspuiston kulisseissa tekijöidenä toimesta.

Näistä merkittävin on näyttelijäveteraani Anthony Hopkins, jonka karismalle ja arvokkuudelle vain harva vetää vertoja. Hänen rooli Westworldin kehittäjänä on äärimmäisen keskeinen ja samalla hyvin mielenkiintoinen.

Niin ikään konkarinäyttelijä Ed Harris on keskeisessä roolissa puiston kestovieraana. Toisaalta huomiosta kamppailevat robottinainen Dolores, jonka roolin Evan Rachel Wood hoitaa erinomaisesti. Siinä määrin taidokkaasti hän vetää tunteista ja reaktioista toiseen, että olisi yllättynyt jos ei Woodin rooli tästä lähde lennokkaseen nousuun.

Viimeisimpänä on syytä nostaa esiin jo erinomaisessa Boardwalk Empire -sarjassa vakuuttanut Jeffrey Wright, jonka esittämä Bernard muodostaa keskeisen osan muiden päähahmojen lailla.

Vaikka Westworld on sarja, joka kantaisi itseään jo silkan juonensa varassa, hyvät näyttellijät tekevät kokonaisuudesta vielä upeamman. Kun tähän yhdistetään upea visuaalisuus, tyylikäs musiikinkäyttö ja sarjan suorastaan filosofisesti pohdiskeleva luonne, on käsillä todellinen värisuora. Ja toki niitä mainioita näyttelijänsuorituksia ja kiinnostavia hahmoja riittää muitakin kuin vain edellä mainittu nelikko.

Ei fiktiokammoisille

Vaikka Westworld on kaikin puolin erinomainen ja kiehtova sarja, sitä ei voi suositella kaikille katsojille. Westworld nimittäin suorastaan vaatii katsojalta herpaantumatonta huomiota ja kykyä nauttia kovasta fiktiosta.

Vaikkei Westworld mitään kovan luokan tieteisfantasiaa avaruusoopperoiden lailla olekaan, ei sarja myöskään edusta nykypäivän tiedetasoa ja täten kuvitteellista realismia. Niin ikään kevyttä viihdettä kaipaaville hyvän mielen katsojille Westworld saattaa osoittautua tyhjäksi arvaksi.

Mutta pohdiskelevasta monitahoisuudesta nauttiville ennakkoluulottomille katsojille Westworld on mitä parhainta antia. Yksinkertaisuudessaan erinomainen sarja.

Blu-rayn lisät

Tyylikkääseen pahvikoteloon pakattu sarja sisältää kolmen levyn lisäksi hauskan kansivihkosen sekä paketin sisällön erillisellä esitteellä. Bonusmateriaalia on mukavasti, joskaan ei tekstitettynä. Nämä lisäykset on jaettu kolmelle levylle ja ne kattavat lyhyistä pikkuleikkeistä pidempiin taustoituksiin sarjan tekemisistä, teemoista ja niin edelleen. Onpa mukana myös pieleen menneitä kohtauksia sekä tulevan kauden sivuamista.

Westworld Season One: The Maze on mahtava Blu-ray-julkaisu, jota voi suositella paitsi jo sarjan nykyisille faneille, myös ennen kaikkea heille, jotka eivät ole sarjaa vielä nähneet.

Mainos