Mainos
The Wizard of Lies kertoo yhden maailman kuumottavimmista talousrikostarinoista. Parasta elokuvassa on sen laadukas tuotanto, josta vastaa HBO:n pikkutarkkuuteen pyrkivät tuottajat ja ohjaaja Barry Levinson.

Elokuva kertoo miehestä nimeltä Bernard L. Madoff (s. 1938). Hän vaikutti Wall Streetillä ja omisti Bernard L. Madoff Investment Securities -nimisen yhtiön. Yhtiön tavoitteena oli tehdä loistavia pörssisijoituksia asiakkailleen ja kasvattaa heidän sijoituksilleen maksimaalista voittoa. Maksimaalista voittoa ei kuitenkaan loppuviimein tapahtunut, sillä Madoff jäi vuonna 2008 kiinni maailman kenties suurimmasta Ponzi-huijauksesta, eli pyramidihuijauksesta, jonka ansiosta Madoff oli kerännyt sijoitusasiakkaidensa rahat ja tehnyt niillä olemattomia sijoituksia. Miehen hallussa oli peräti 37 miljardia – siis mil-jar-dia euroa. Pidätyksen yhteydessä Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvova elin SEC jäädytti Madoffin varat ja FBI vangitsi miehen.

Mies, joka vei muiden säästöt

The Wizard of Lies saattaa vaikuttaa kuivakalta arvopaperilutkutukselta, mutta mikäli varallisuusmaailma ja megahuijaukset kiinnostavat tippaakaan, on elokuva suorastaan timanttinen. Tarina alkaa verkkaisesti, mutta kietoo otteeseensa noin puolen tunnin jälkeen. Tositapahtumiin perustuvassa tarinassa nähdään myös hämmentäviä käänteitä, jotka kantavat leffan kivuttomasti loppuun.

Mainos

Elokuvan tähtikaarti on osaava. Robert De Niro näyttää aivan esikuvaltaan Bernie Madoffilta. Batman Returns -kissanainen Michelle Pfeiffer vetää huikean roolin Bernien emäntänä ja Alessandro Nivola flippaavana poikana. Kaikki toimii täydellisen uskottavasti.

Blu-rayn ekstroista löytyy ainoastaan yksi bonari; making of -kooste. Mutta se onkin kaikeksi yllätykseksi odotettua kiinnostavampi, sillä koko Bernie Madoffin tarina itsessään on niin hämmentävä.

The Wizard of Lies on laadukas ja kiinnostava osoitus siitä, että HBO osaa tehdä sarjojen lisäksi myös vaikuttavia elokuvia. The Wizard of Lies tarjoilee yhden aikamme kiinnostavimman huijaustarinan väkevän draaman muodossa.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
The Wizard of Lies
Edellinen artikkeliShadow of the Colossus -arvostelu – Uusintapainos on hiottu timantti
Seuraava artikkeliFar Cry 5 ja kätevät kaverit – uusi video esittelee hyviä tapoja hyödyntää apukäsiä
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.