Mainos

X-Men: First Class:in tapahtumat sijoittuvat 60-luvulle. CIA:n vakooja on saanut puolivahingossa selville mutanttien olemassaolon. Pahismutanttien suunnitelma kolmannen maailmansodan aikaansaamiseksi halutaan estää, jolloin apua pydetään kuuluisalta geenitutkija Charles Xavierilta (James McAvoy), joka sattuu olemaan mutantti itsekin. Voidakseen hyökätä pahiksia vastaan kerää Xavier yhdessä ystävänsä Ravenin (Jennifer Lawrence) kanssa lisää mutantteja riveihin.

Koska kaikki ovat vielä kovin nuoria ja taidoissaan aloittelevia, kerääntyvät kaikki Xavierin lukaaliin treenaamaan. Harjoittelun ohessa mutantit oppivat tuntemaan toisiaan ja itseäänkin paremmin. Kolmannen maailmansodan uhan lähestyessä on aika lähteä tositoimiin, joiden aikana todellinen ystävyys ja samaan pussiin pelaaminen laitetaan koetukselle.

Jengi kasassa

Mainos

X-Men: First Class on erittäin viihdyttävä ja mukaansatempaava kokonaisuus myös mutanttielokuviin ennakkoluuloisesti suhtautuvalle katsojalle. Tarina kulkee sopivalla tempolla, henkilöt historioineen ovat kiinnostavia ja taistelukohtaukset eivät ole liiallisuuksiin vedettyjä. Ainoa huono puoli elokuvassa on sen hahmojen, erityisesti siis mutanttien, määrä. Erilaisia erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja tyyppejä on niin monta, ettei suurimpaan osaan pääse pintaraapaisua enemmän koskemaan. Kaiken kaikkiaan näyttelijävalinnat ovat osuneet roolien kanssa täydellisesti yhteen, sillä tapahtumat soljuvat hahmojen mukana eteenpäin kuin itsestään.

Azasel
Äijä näyttää Pirulta, eikä omaa juuri mitään kykyjä.

Elokuvan maailma on onnistuneen 60-lukulainen ilman tajunnanräjäyttäviä värikuoseja. Lisäksi CIA:n ympyröihin on otettu hurmaavia vaikutteita James Bondista, kuitenkin ilman että tunnelmaa on tehty mauttomaksi.

Yhteenlaskettuna elokuva on erinomaisuutta lähentelevä kokonaisuus, jolla on jotain annettavaa myös tätä elokuvatyyppiä kammoksuville katsojille.

Ekstroissa on nähtävillä esimerkiksi tarinan rakentamista käsikirjoituksen tasolla, näyttelijöiden valintaa, maskeerausta ja erikoistehosteita.

HL

Mainos