Jälleen Vin Dieselin kaasunilkka on konehuoneessa ja Dodgen kansinahka koetuksella. Vieläkö lähtee kuin Taunus turpeesta vai onko tankki jo tyhjä?
Seitsemännessä, ja Fast & Furious -saagan (toistaiseksi) viimeisessä elokuvassa Toretton (Vin Diesel) bensalenkkariperhe on tyytyväisenä kotiutumassa takaisin konnuillensa, Los Angelesin suburbseihin. Vaan kuinkas sitten käykään, edellisen elokuvan pahiksen vihainen velipoika Deckard Shawn (Jason Statham) käy hankalaksi ja haluaa kostaa Dieselin pottunokalle tämän aiemmat sankariteot – etenkin veljensä tappamisen, deletoimalla Toretton ja tämän ystävät. Toretton on siis taas lyöttäydyttävä yhteen käsivarsistaan voimakkaasti hikoilevan, samoalaisen superpoliisi Hobbsin (Dwayne Johnson) kanssa kimppaan, ja paahdettava pakolaulaja punaisena sekä karvanopat suorana maailman ympäri.
Vuoden myöhässä
Furious 7:n piti alunperin ilmestyä jo vuosi sitten. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä toinen leffasarjan alkuperäisistä tähdistä, Paul Walker menehtyi uralleen uskollisella tavalla – rauhallisella esikaupunkialueella ylinopeutta ajaneen ajaneen Porschen kyydissä. Leffan tuotanto tauotettiin. Kului kotva. Tuli hautajaiset. Kului toinen kotva ja silloin Universal täräytti: ”Fast & Furious 7 -kuvauksia jatketaan. Paul Walkerin korvaa hänen pikkuveljensä”.
Ja niin kävi, että sekä Cody Walker, että Caleb Walker suoriutuivat vartalorooleistaan vakuuttavasti. Ja CGI-ryhmä vielä paremmin, sillä allekirjoittanut ei pystynyt erottamaan missä viilettää oikea Paul ja missä ATK-kasvot, veli-Walkerin ruhossa.
Universal yllättyi vieläpä Codyn charmikkuudesta niin rajusti, että halusi päättyvälle saagalle vielä seiskankin jälkeen jatkoa. Toivottavasti niin ei kuitenkaan käy.
”Tarina on tekosyy matkailuun, sotimiseen ja urheiluautojen kanssa suditteluun”
Juonellaan Fast & Furious -leffat eivät koskaan ole koreilleet. Sattumalta kuitenkin ensimmäinen ja viides olivat niidenkin saralla onnistuneita, mutta nokkeluutta ja älykkäitä ajatuksia ei yksikään FF-leffa ole milloinkaan tuonut mukanaan. Sen sijaan möreä-äänisillä ajoneuvoilla, kohtuuttomilla stunteilla ja armottomilla räjähdyksillä, yhdessä kauniiden ja vähäpukeisten naisten, sekä lihaksikkaiden miesten kanssa on menty jo kuusi kertaa aiemminkin. Eikä monikaan ole valittanut. Ovathan leffat tehtävänsä tehneet, eli vieneet katsojan pois arjesta.
Ja sitä samaa tarjoilee myös seiska. Tarina on tekosyy matkailuun, sotimiseen ja urheiluautojen kanssa suditteluun. Tämä ei toki haittaa, mutta muut kliseillä ja typeryyksillä pumpatut osa-alueet ovat turhia, jopa turhauttavia;
Ensinnäkin, tarinan ohelle on rakennetty järkyttävän alleviivaava muistoaddressi Paul Walkerin muistolle. Kunnioitus on hyvästä, mutta liika on liikaa. Lopun auringonlaskuajelu olisi yksistään riittänyt.
Lisäksi leffan loppupuolella tapahtuvat imelyydet, ampuvat niin pahasti yli, että elokuvan pääkohderyhmään kuuluvat mieskatsojat hikoilevat jo vaivaantuneina sametti-istuimillaan, kyynelehtimisen sijaan. Toimintakohtauksissa ylilyönnit voi antaa anteeksi, mutta pitikö tässäkin vetää överit?
Överit vedetään myös toimintakohtausten venyttämisessä. Autoilut ja lopun sodankäynti on leikattu niin pitkiksi, että ne käyvät jo toiminnanrakastajallekin tylsiksi. Sama ongelma toistuu myös muissa nykypäivän elokuvissa, joten FF7 ei siinä suhteessa ole poikkeus.
Ylipitkien toimintakohtausten vastapainoksi tarjoillaankin sitten Vin Dieselin aikaisemmistakin elokuvista tuttuja kehitysvammaisen kastemadon älykkyysosamäärällä rakennettuja mietelauseita, jotka Diesel on varmasti itse suurena ajattelijana itse kynäillyt, ”Suora tie pistää miettimään, mistä olen tullut ja minne menossa.”
Vaikka tämäkin Furious osaa viihdyttää, toivoo allekirjoittanut polvillaan elokuvasarjalle jo vihdoin loppua. Uusia ideoita ei ole nähty kolmannen jälkeen, eivätkä ne ideat ensimmäisissäkään elokuvissa hyviä olleet. Vin Diesel käy jo viittäkymppiä ja toisesta päätähdestäkin aika jätti. Joten eiköhän nautita tämä räkäisy vielä ja sitten unohdetaan koko saaga.
Blu-rayn pidennetty versio tuo kolmen minuutin verran uutta kuvaa, jota löytyy siis extrojen poistetuista kohtauksista paljon enemmän. Extrat ovat laadukkaita ja kiinnostavia etenkin stunttien ja pilvenpiirtäjäkohtauksen osalta, mutta mitään ikimuistoista eivät nekään tuo mukanaan. Ekstrat ovat silti laatukamaa ja katsomisen arvoisia.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.