Brittikirjailija John le Carré lukeutuu kansainvälisestikin tunnettujen jännityskirjailijoiden kermaan. Hänen yli 50-vuotisen kirjailijauran aikana on ilmestynyt liuta teoksia, joista monet ovat kääntyneet elokuviksi tai minisarjoiksi. Jälkimmäisiin lukenutuu myös kahdeksanosainen The Night Manager, joka tunnetaan myös suomalaisella nimellä Yövahti.
Sarjan vetonauloina ovat le Carrén tarinan ohella elokuvissa nousua tekevä Tom Hiddleston sekä monista sarjoista tunnettu Hugh Laurie. Hiddlestonin esittämä Jonathan Pine on entinen brittisotilas, joka aktiiviuransa päätyttyä on päätynyt egyptiläisen hotellin yövahdiksi. Maltillisena herrasmiehenä työ sopii hänelle erinomaisesti. Tämän hieman yllättävänä vastavoimana nähdään asekaupoilla vaurastunut kylmäkiskoinen Richard Roper, jota pistäväkatseinen Laurie tulkitsee erinomaisesti.
Aluksi näiden kahden miehen tiet eivät näytä liittyvän mitenkään toisiinsa. Sitten yövähti Pine saa yllättävän avunpyynnön. Tähän vastatessaan teot eskaloituvat pakomatkaksi sekä verityöksi, joka jää kummittelemaan Pinen mieleen. Vaikka paikka vaihtuu ja vuodet vierivät, asia ei jätä häntä rauhaan. Yllättäen myös tutut kasvot ilmestyvät kuvioihin ja Pine sekaantuu osaksi kansainvälistä rikollisuutta.
Noin kuuden tunnin mittainen jännitysdraama on kuin sekoitus James Bondin mielikuvituksellisia ja korkealentoisia agenttitarinoita sekä Isänmaan puolesta -sarjan tyylistä vakoilutoimintaa. Taustat löytyvät itsensä kirjailijan historiasta, joka onkin toiminut aikoinaan brittiläisen tiedustelupalvelu MI6:n palveluksessa. Brittiläinen tiedustelutoiminta onkin merkittävässä roolissa myös Yövahdin tapahtumissa.
Sarjan visuaalisesti upea ja sävellyksellisesti tyylikäs alku on kuin suoraan Bond-elokuvista. Myös sarjan monet tapahtumapaikat ja vaivihkaisesti kehittyvä romanssi herättävät mielenyhtymiä Bondeihin. Sen sijaan sarjan huomattavasti todenmukaisempi ja maltillisempi tapahtumien ketju on enemmän sukua Homeland-sarjalle. The Night Manager onkin tässä mielessä oivallinen synteesi, sillä se ikään kuin yhdistelee verrokkiensa parhaat puolet toisiinsa jättäen huonommat osat suosiolla rannalle.
Osa sarjan viehätyksestä syntyy erinomaisista näyttelijäsuorituksista. Näiden monet ilmeet ja elet viestivät paljon dialogin ohella, ja näin elävöittävät kerrontaa taidokkaasti.
”pitää ottessaan alusta loppuun asti”
The Night Manager on myös rytmitetty mainiosti. Vaikka sarja on näennäisen hidastempoinen, se pitää ottessaan alusta loppuun asti ja tarjoaa loppuhetkiin asti oivallisen jännitystarinan. Loppua ei muutenkaan venytetä turhan pitkäksi, vaan asia tehdään selväksi ytimekkäästi.
Jos jotain moitittavaa löytyy, niin erityisen suuria yllätyksiä tai leukoja pudottavia käänteitä minisarja ei tarjoa. Toisaalta tämänkaltaisessa sarjassa tämä ei ole järin suuri puute ja Yövahdin parissa viihdyykin koko kestonsa ajan erittäin hyvin.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.