Mainos
Korkealaatuisista, ammattilaiskäyttöönkin sorvatuista mikrofoneista on Blue tuttu tekijä. Bluen parhaimpia mikkejä on Yeti-sarjan sähköakustiset muuntimet. Respawnin roolileikkikammioon saapui uusin Blue Yeti X – World of Warcraft Edition, joten tarkastellaan piisaako levelit ja luutit?

Blue Yeti X on viime vuonna syyskuussa julkaistu, mainoslauseiden mukaan ”uusi standardi” pelaajien ja sisällöntuottajien ammattikäyttöön suunnitelluista mikrofoneista. Äärimmäisen helpon asennuksen sekä käyttöönoton vuoksi ei se turhaan ole yksi suosituimmista USB-mikeistä, josta on tietenkin moneen muuhunkin.

Nyt Yeti X on saanut kivan pikku päivityksen ja yhteistyössä Blizzard Entertainmentin kanssa sai se lisänimen World of Warcraft Editionin. Mikrofoni sisältää kaiken mitä Yeti X on syönyt ja lisää pientä kivaa on tursuteltu kakun päälle.

Mainos

Katseenkerääjä

Uusin WoW-versio omaa saman putkilaatikkomaisen jämerän ilmeen, mutta graafisesti rikastettuna. Vankan teräksisen pöytäjalan perinteisen tylsän hopeisen reunuksen korvaa kultainen, WoW:sta tutuilla symboleilla koristeltu versio, joka on kieltämättä näyttävä. Samaa graafista ulkonäköä on itse mikrofonissa jossa komeilee World of Warcraft -logo.

Pari vuotta vanha Yeti ja uunituore Yeti X ”WoW” -edition

Myös LED-valaistus on muokattu kyseiseen universumiin ja äänen monitoroinnin tasojen tavalliset valot on korvattu jälleen WoWin symboleilla näyttävästi. Kaikkien LED-valojen väriä voi luonnollisesti Logitechin G Hubilla muokata. Ja jos joltain meni ohitse miksi Logitechin softalla häärätään johtuu se siitä, että Logitech osti Bluen vuonna 2018.

Myös Bluen logo ja kapselin reunus on pramean kultaista, mutta pöytäjalka vie kyllä katsojan huomion ja valitettavasti jää turhaksi jos Yeti X:n kytkee kiinni mikkijalkaan. Standardikiinnityksen vuoksi voi mikin lyödä kiinni yleisimpiin mikrofonin jalkoihin.

Vähä WoWii vähä
Vanhan Yeti -malliston Compass-mikkijalka ei jää turhaksi

Tekniikkaa ja äänenlaatua

Mikrofonin äänenlaatu on tuttuun Bluen tapaan loistava ja ääntä voi muokata Logitechin G Hubilla hyvin monipuolisesti. Ja jos vanhan liiton ekvalisaattorit eivät riitä, voit väsäillä omat efektit tai käyttää jo valmiita juuri Yeti X WoW Editioniin rukattuja, juurikin ko. pelistä napattuja efektejä. Oma suosikkini tällä hetkellä on sotaisa örkki kevyellä skitsofrenialla maustettuna. Kivahan se on yllättää pelikaveri joskus vähän erilaisella saundilla sillä efektit aktivoituvat suoraan puheääneen.

Yeti X:stä löytyy neljä suuntakuviota, joita voi mikrofonin takaata löytyvästä napista vaihtaa lennosta. Kuviot ovat kardioidinen – eli sellainen, jolla mikki tallentaa kapselin edestä tulevaa ääntä ja vaientaa muilta suunnilta tulevat mahdolliset häröäänet. Tämä on valinta silloin kun tehdään vaikkapa podcastia, striimataan tai nauhoitellaan instrumentteja.

Omni-asetuksella tallennus tapahtuu neljästä eri ilmansuunnasta ja tämä onkin kätevä esimerkiksi kokouspuheluissa tai jos nauhoitat kesäisenä tiistai-aamuna Aurajoen rannalta kuuluvaa iloista örinää ja pullojen kalsketta.

Bidirectionalilla mikki nappaa äänen edestä sekä takaa. Loistava asetus haastatteluihin.

Stereo-asetuksella mikki kaappaa äänet niiden tulosuunnasta. Jos joku puhuu takanasi kuulostaa se juurikin siltä. Todella mahtava asetus myös Aurajoen rannalle.

Yeti X:n edestä löytyy portaattomalla säätimellä varustettu monitorointinamikka. Tällä saa lennosta helposti mikkiä kovemmalle ja pienemmälle. Kuulokkeille mikistä löytyy 3.5 mm kytkentä ja namikkaa kun kahden sekunnin verran painaa voi luurienkin äänenvoimakkuutta säätää. Yhdellä napauksella menee mikki mutelle.

Monitoiminappi on hyvä

USB:ia sisään – ilman rasvaa!

Mikrofoni toimii PC:llä sekä Macilla USB-liitännällä, joka on mikin päädyssä muotoa micro-USB. XLR-mikkejä hamuava kääntyköön toisenlaisiin tallennuslaitteisiin, esim. tähän.

Logitechin G Hub -softalla voi muokata omaa WoWimikkiä Blue VO!CE:n avulla melkoisen pikkutarkasti. Löytyy äänen taajuskorjainta, kohinanvaimennusta, kompressoria, de-popperia ja muita liukusäätimiä jolla saundin saa juuri sellaiseksi kuin haluaa.

Tämän kaiken päälle voi lisäillä vielä efektiä jopa kahta samaan aikaan. Silloin voi tehdä juuri niitä mielipuolisia hipsteriörkkejä tai mistä nyt kukin pitääkään.

Kuulokkeiden taajuskorjain löytyy ohjelmasta myös, joten yhtään kiveä ei ole jätetty kääntämättä.

Valaistuspuolelta voi myös jokaista lamppua muokata haluamakseen. Tämän kaiken löytää vanhasta Yeti X -mikrofonista, mutta WoW päivitys tuo samplerin ja pelien ääniefektit käyttäjälle. Samplerilla voit makrottaa pikanappeihin ääniä, joita löytyy melkoisesti ja omiakin voi äänittää tai tuoda valmiita äänitiedostoja.

Todella surkea juttu kuitenkin tässä on se, että makroja ei voi käyttää muutakuin muilla Logitechin tuotteilla. Logitechin hiiriin esimerkiksi voi nappeihin makrottaa äänen: ”Miks helvetis tä ei toimi ku täl softal hä?”

Let there be light ja silleen
Efektiä päälle!

Kannattava ostos?

Kaiken kaikkiaan muutaman kympin kalliimpi kuin aiempi Yeti X, on tämä World of Warcraft -vaihtoehto tehty faneille – ehdottomasti. Mikrofoni ei tarjoa teknillisesti juuri mitään uutta, vaan laatu on samaa huipputasoa kuin edeltäjänsä. Se on yksi maailman parhaista peli- ja sisällöntuotantomikeistä, jota voi suositella ihan kaikille, mutta jos WoWista ei piittaa ja lisäefektit eivät napeksi hoida itsellesi aiempi Yeti X.

Mainos